Kosztolányi Dezső adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Édes Anna (1958)

Édes Anna
 

A kis cseléd, Édes Anna mindenesnek szegődik Vizy méltóságosékhoz. Vizyné büszke a jó fogásra az igénytelen, szorgalmas leánnyal, de nem veszi emberszámba. Az asszony unokaöccse megkörnyékezi a lányt, aki hálás a szép szavakért, és enged neki. Amikor állapotos lesz, a fiatalúr otthagyja őt. Anna megaláztatásai végül tragédiába torkollanak.


1958 Fábri Zoltán dráma 282 4,1
Pacsirta (1963)

Pacsirta
 

Vajkayék hosszú évek óta görcsösen reménykednek abban, hogy szerencsétlen, csúf lányuk végre megtalálja társát s a boldogságot. Most is azért küldik el Pacsirtát néhány napra a rokonokhoz, hogy bemutassák a háromgyermekes, özvegy ispánnak. A magára maradt házaspár ismét összetalálkozik a régi barátokkal. Színházba is elmennek, ahol már évek óta nem jártak, mert Pacsirta nem bírja a színházszagot. Az előadás után Vajkayt meghívja a kaszinóba hajdani asztaltársasága. Az idős ember, aki már évek óta lemondott mindenről, most átmulatja az éjszakát, s hajnalban, a keserű kijózanodás pillanataiban először néz szembe a maga és felesége elrontott életével, lányukért feláldozott, elvesztett boldogságukkal.


1963 Ranódy László dráma 214 4,4
Aranysárkány (1966)

Aranysárkány
 

Novák Antal Sárszegen él lányával, Hildával. Az ottani gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. A tanár úrnak sok gondot okoznak érettségi előtt álló diákjai, különösen a legrosszabb tanuló, Leszner Vili. Az is nagyon bántja, hogy Hildával nem bír, a lány hazudik neki.


1966 Ranódy László dráma 95 4,2

Kínai kancsó
 

A szerény körülmények között élő házaspár egyetlen kincse a féltve őrzött kínai kancsó, melynek eladásától anyagi helyzetük javulását is remélik. A kancsó azonban eltörik, és mit tehetnek, ha éppen jótevőjük okozta a szerencsétlenséget.


1973 Ranódy László dráma, rövidfilm 27 4,0

A kulcs
 

Jancsika apukájához megy a hivatalba egy kulcsért.


1974 Ranódy László rövidfilm 8 ?

Hajnali párbeszéd
 

Kosztolányi novelláiból összeállított film.


1986 Esztergályos Károly dráma 6 ?

Édes Anna
 

Édes Anna Vizyékhez kerül cselédnek közvetlenül az 1919-es forradalom bukása után. Vizyné kislánya halála óta minden érzelmét és energiáját a cselédek "nevelésének" áldozza. Annát hol kényezteti, hol megalázza. Unokaöccse, Jancsika elcsábítja a fiatal lányt, aki minden elfojtott szeretetét a fiúra pazarolja. Jancsika otthagyja, és amikor Anna szeretne eljönni Vizyéktől, Vizyné hisztériás rohammal megzsarolja és visszatartja. Egy házi mulatságot követő hajnalon Anna megöli házigazdáit.


1990 Esztergályos Károly dráma 19 3,5

Alfa
 

Új lakó érkezik a házba, de a szomszédban lévő kutya valamiért nem kedveli.


1993 Gothár Péter dráma, rövidfilm 2 ?

Kanári
 

Francia nevelőnő érkezik a polgári család kisfiához. A nagyravágyó, kalandéhes kisasszony hamarosan átveszi a család feletti uralmat.


1993 Cselényi László rövidfilm, szatíra 4 ?
Esti Kornél csodálatos utazása (1995)

Esti Kornél csodálatos utazása
 

Két vonat indul el a tér és idő távoli pontjairól. Az egyiken az élet vége felé közeledő, Európa-szerte ismert író, Esti Kornél utazik utolsó felolvasóútjára Németországba, egy már-már téli napon, 1933-ban. Ugyanarról az állomásról indul el a másik vonat is, csak harminc évvel korábban, 1903-ban, rajta a tett- és tudásvágytól hajtott, az élet titkait kutató fiatal Esti Kornéllal, aki a ragyogó nyári reggelen élete első önálló útján az olasz tengerhez utazik. A vonatút "mindkettejük" számára sorsdöntőnek bizonyul. A fiatal Kornélban itt erősödik meg a hit, hogy költő, híres író lesz, mert szerinte csak a művész képes választ találni a lét legvégső kérdéseire is. A betegséggel küszködő, fáradt, kiábrándult Esti előtt pedig az út során lepereg bűnös-szenvedélyes élete, s hamarosan megérzi: itt, a vonatút alatt kell igazolást találnia arra, hogy gourmand-életélvezetében nem tékozolta-e el az életét.


1995 Pacskovszky József dráma 65 4,0

A rossz orvos
 

Rossz orvos volt, mondogatják egymásnak a szülők a kisgyerek halála után. Az orvos valóban silány tudású és rossz diagnosztika volt, aki a nyilvánvaló betegséget sem ismerte fel. Ez a fájdalmas tény azonban nem kisebbíti a szülők felelősségét. A gyermek elvesztése felett érzett fájdalom mindkettőjüket megváltoztatja, minden átértékelődik, a dolgok új fénytörésben mutatkoznak.


1996 Molnár György (I) dráma 4 ?

Tavasz, nyár, ősz
 

Egy gimnazista fiú napjait nem a tananyag biflázása tölti ki, hanem egy csinos asszony. A férj elutazik, s a diák beköltözik a házaspár otthonába. A férj váratlanul betoppan. A fiú várja a végzetét, de semmi sem úgy történik, ahogyan azt ő elképzeli. A diák rádöbben, hogy a házaspár furcsa játékának volt csupán a részese. Egy férfi barátja lakását kéri kölcsön a légyottokhoz, egy elbűvölő hölgy a szerelem tárgya. A barát minden szerda délután eltávozik otthonából. Múlik az idő. Egyik önkéntes kimenője során, összetalálkozik barátjával és kiderül, hogy az már rég szakított régi szerelmével. Akkor ki vendégeskedik a férfinél? Nyomozni kezd, minden szerdán lesben áll. Meglepetések és fordulatok színesítik ezeket a jeleneteket. ...és egyszer, amikor hölgyvendége egyedül marad, beoson saját lakásába. Mégsem azt az asszonyt találja, akire számított? De számára is elkezdődik a boldog nyár... Két idősödő úr érkezik hajdani ifjúságuk színhelyére. Ott akarják folytatni, ahol harminc esztendeje abbahagyták. Lakásuk, az egykori diákszoba sem a régi, s az emlékek sem pontosak sokszor. Valami hiányzik. Felidéződik egy hajdani szerelem is, de valahogy nem sikerül igazán semmi. El is távoznak hamarosan, s kérdés, hogy nem hagytak-e itt valamit?


2007 Molnár György (I) dráma 3 ?
Tréfa (2009)

Tréfa
 

1912-ben járunk. Egy kisvárosi, papok vezette felekezeti iskolában a hagyományok szellemében kezdődik a tanév. A gyerekeken ezen az őszön valami különös vadság vesz erőt, egymás után eszelik ki a bolondnál bolondabb tréfákat. A fiatal Weigl atya - a kollégiumba érkező új tornatanár - megütközik azon a liberális gondolkodásmódon, ahogy a tanárok többsége viszonyul a kamaszok szertelenségéhez. Zoltán atya, a hetedikesek osztályfőnöke is egyre kevésbé tud a körülötte zajló eseményekre figyelni. Öccsét, akit egy bokszmeccsen megsüketítettek, néhány hónapja rábeszélte egy bostoni műtétre. A testvére a jéghegynek ütköző Titanicon utazott az orvoshoz, de a hivatalos lista - megmenekültekről, halottakról - egyre késik. Az események egy napon döntő fordulatot vesznek


2009 Gárdos Péter dráma 94 3,3

Véletlen
Coincidence

Adott két ember, akik tulajdonképpen nem érti meg egymást, az egyiknek szüksége van valamire, a másiknak pedig elege van a világból, ebből a meg nem értettségből alakul ki az a furcsa szituáció kettőjük között, amely a film középpontjában áll.


2013 Bacsa Regina animáció, rövidfilm 10 3,2