Üvöltő szelek adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Wuthering Heights (1939)

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

Vadromantikus történet egy múlt századi angol úrilány és a vele nevelkedett árva cigányfiú tragikus szerelméről, amelyből Hollywood legjobb mesterei készítettek nemcsak gazdag kiállítású és szépen fényképezett, hanem kitűnően rendezett s játszott filmváltozatot.


1939 William Wyler dráma, szerelmi történet 60 4,2
Abismos de pasión (1954)

Abismos de pasión
Üvöltő szelek

Emily Brontë híres művének méltó feldolgozása nem szenved hiányt szerelem és gyűlölet mélységeiben, de Bunuel rovarjaiban, békáiban, teheneiben és disznóiban sem.


1954 Luis Buñuel dráma, szerelmi történet 19 3,4

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

Emily Brontë regényének adaptációja.


1962 Rudolph Cartier dráma
Wuthering Heights (1970)

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

A középosztálybeli úrilány, Catherine és a zabolátlan lelencgyerek, Heathcliff (Timothy Dalton) szenvedélyes, ám újra meg újra elfojtott szerelme elevenedik meg csodálatos helyszíneken.


1970 Robert Fuest dráma, szerelmi történet 7 ?
Wuthering Heights (1978)

Wuthering Heights
 


1978 Peter Hammond minisorozat
Hurlevent (1985)

Hurlevent
Üvöltő szelek


1985 Jacques Rivette dráma, szerelmi történet 3 ?

Arashi ga oka
 

Emily Bronte ismert története a bosszúról és a mániákus szerelemről, a középkori Japánban.


1988 Yoshida Yoshishige dráma 1 ?
Wuthering Heights (1992)

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

A gyermek Heathcliff-et, Mr. Earnshaw a skót felföld lápos vidékén találja. Megesik a szíve az elhagyott fiún és hazaviszi házába, ahol lányával Cathy-vel és fiával Hindley-vel él együtt. Heathcliff az évek múltával beleszeret Cathybe. Egyedül a féltékeny Hindley az, aki mindenáron tönkre akarja tenni a fogadott gyereket, mivel féltékeny arra, hogy apjuk szinte kizárólag csak Heathcliffel foglalkozik. Egy napon Mr. Earnshaw meghal. Hindley pedig, mint a család új feje, az istállóba száműzi Heathcliffet. Nem sokkal később Cathy is elhagyja a házat, feleségül megy a szomszédos birtokos fiához, Edgar Linton-hoz. Heathcliff pedig szépen, lassan elkezdi kitervelni rettenetes bosszúját...


1992 Peter Kosminsky dráma, szerelmi történet 123 3,4
Wuthering Heights (1998)

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

"Heathcliff én vagyok" - mondja Cathy. Ez Emily Bronte regényének talán leghíresebb mondata, mely pontosan jellemzi azt a fékezhetetlen szenvedélyt és szerelmet, mely az egymás mellett felnövő mostohatestvéreket végzetesen, életre-halálra összetartozóvá teszi. A filmtörténetben már számtalan feldolgozást megért, új, angol televíziós változat a bonyolult meseszövésű regény legizzóbb összecsapásait követi.


1998 David Skynner dráma, szerelmi történet 30 3,1
Wuthering Heights (2003)

Wuthering Heights
MTV: Üvöltő szelek

Emily Bronte időtlen klasszikus regényéből számtalan filmfeldolgozás készült már, legutóbb Juliette Binoche és Ralph Fiennes főszereplésével. Az a változat megpróbált a legmesszebbmenőkig hű maradni az eredeti műhöz. Most azonban jobb, ha elfelejtjük a korhű kosztümöket, a régimódi stílust – tekerjük inkább csutkáig a hangerőt és szóljon a zene, pörögjön a történet szerelemről, szenvedélyről és árulásról a XXI. század tempójában!
Az Üvöltő szelek sztoriját most a fiatalok kult-televíziója, az amerikai Music Television (MTV) vitte vászonra, méghozzá modern korba átültetve, napjaink legmenőbb fiatal sztárjainak közreműködésével és – természetesen – rengeteg zenével körítve!


2003 Suri Krishnamma dráma, musical, szerelmi történet 2 ?
Cime tempestose (2004)

Cime tempestose
Üvöltő szelek

Mr. Earnshow, egy gazdag földbirtokos liverpooli utazásáról vad, fekete szemű kisfiúval tér haza, Heathcliff-fel. Az árva fiú megmentette az életét, most fedelet kíván nyújtani a feje fölé. Fia, Ivory gyűlölködve fogadja az idegent. Nem úgy Catherine, aki mindjárt az ő pártjára áll. Ahogy múlnak az évek, a köztük lévő kapcsolat mély szerelemmé érik. Azonban mikor az apa meghal, a részeges, naplopó Ivory elérkezettnek tartja a pillanatot, hogy leszámoljon Heathcliff-fel, aki minden megaláztatást elvisel, csak hogy Catherine közelében maradhasson. De a lány életében megjelenik egy másik férfi is.


2004 Fabrizio Costa dráma
Wuthering Heights (2009)

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

A film a könyvtől eltérő módon kezdődik: Heathcliff, egy szegény, rossz bánásmódban részesülő árva történetét meséli el, akit egy irgalmas szívű, kétgyermekes (Hindley és Catherine) férfi fogad örökbe. Hindley és a többiek lenézik és és bántják Heathcliff-et, de Cathy megszereti. Elválaszthatatlanok, és ahogy felnőnek, úgy erősödik szerelmük egymás iránt. Ám amikor apjuk meghal, Hindley visszatér és elzavarja Heathcliff-et. Cathy-t kínozza a vágy egy jobb élet és Heathcliff után. Amikor feleségül megy egy másik férfihoz, Heathcliff eltűnik, de később jómódú férfiként tér vissza. Megveszi azt a házat, ahol Cathy felnőtt és elhatározza, hogy gyötörni fogja azokat, akik bántották őt és Cathy-t. Amikor elveszi Cathy sógornőjét, Isabellát, Cathy szíve összetörik. Később szülés közben meghal magára hagyva Heathcliff-et kínjával. Később elrabolja Cathy gyermekét és hozzáadatja fiához. A lány megismeri Cathy és Heathcliff történetét és örökké tartó szerelmüket.


2009 Coky Giedroyc dráma, minisorozat, szerelmi történet 16 2,9
Wuthering Heights (2011)

Wuthering Heights
Üvöltő szelek

A nagyvárosban talált utcagyereket befogadja a nemes Earnshaw család. A kisfiú kezdetektől fogva jó barátságban lesz mostohahúgával, ami nagyobb korukra szerelemmé érik...


2011 Andrea Arnold dráma, szerelmi történet 38 3,3

Wuthering Heights
 


2018 Elisaveta Abrahall horror, szerelmi történet