Taras Bulba adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Taras Bulba
 


1924 Joseph N. Ermolieff - Vladimir Strizhevsky kalandfilm
Tarass Boulba (1936)

Tarass Boulba
Tarasz Bulyba (Kozákok kapitánya)

"Gogoly klasszikus regényét Pierre Benoit, a kitűnő francia író vitte filmre, de rendezője természetesen orosz maradt: Alexander Granovszky, aki mesterien keltette életre a film vásznán a vad, harcias kozákok érdekes életét és figuráit. A film hőse Tarasz Bulyba, morc, duhaj, öreg kozák hetmann, akinek alakját lenyűgöző tökéletességgel formálta meg a franciák kiváló jellemszínésze, Harry Baur. Elragadóan szenzációs, ahogyan ez a nagy művész ropja a vad kozák táncokat, énekel, hősiesen harcol, duhajkodik és fiai iránt táplált nagy szeretetében ellágyul. Végső haldoklási jelenete pedig a legremekebb és legmegkapóbb drámai alakítás."(Zalamegyei újság 1937.)


1936 Alexis Granowsky dráma
Taras Bulba (1962)

Taras Bulba
Tarasz Bulba

A tizenhatodik századi kozák parancsnok, Taras Bulba katonáival a törökök által fenyegetett lengyel csapatok segítségére siet, de cserébe a lengyelek árulással fizetnek. A nyílt háború az elkövetkező években törékeny békévé szelídül. Tarasz Bulba két fia, Andrej és Osztap időközben férfivá érnek, és apjuk Kijevbe küldi őket tanulni, hogy kellően felkészüljenek a lengyelek elleni lázadásra. Kijevben Andrej beleszeret Natalie Dubrovba, a lengyel lányba. Az apa azonban ellenzi a kapcsolatot, ezért gyermekét Dubnóba küldi. Eközben a lengyel király megint a kozákok segítségét kéri, de Tarasz Bulba csapdát sejt a dologban. Bár vállalja a megbízást, arra számít, hogy ezúttal megfizethet az egykori árulásért...


1962 J. Lee Thompson dráma, kalandfilm, szerelmi történet 13 3,7
Taras Bulba (2009)

Taras Bulba
Tarasz Bulba

A tizenhatodik századi kozák parancsnok, Tarasz Bulba katonáival a törökök által fenyegetett lengyel csapatok segítségére siet, de cserébe a lengyelek árulással fizetnek. A nyílt háború az elkövetkező években törékeny békévé szelídül. Tarasz Bulba két fia, Andrej és Osztap időközben férfivá érnek, és apjuk Kijevbe küldi őket tanulni, hogy kellően felkészüljenek a lengyelek elleni lázadásra. Kijevben Andrej beleszeret Natalie Dubrovba, a lengyel lányba. Az apa azonban ellenzi a kapcsolatot, ezért gyermekét Dubnóba küldi. Eközben a lengyel király megint a kozákok segítségét kéri, de Tarasz Bulba csapdát sejt a dologban. Bár vállalja a megbízást, arra számít, hogy ezúttal megfizethet az egykori árulásért.


2009 Vlagyimir Bortko háborús film, történelmi film 14 3,4