Bernadette

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Bernadette (1988)

Bernadette
 

Lourdes, 1857. Egy munkanélküli molnár kénytelen családjával együtt egy nyomorúságos börtöncellába költözni, mert egy fillérje sem maradt. Négy gyermekével együtt rengeteg nélkülözésben telnek napjai. Egy évvel később 14 éves, beteges lányuk, Bernadette egy barlangnál fényt pillant meg, amelyből előlépett egy gyönyörű fiatalasszony. Elmondása alapján környezete a jelenésben Szűz Máriára ismert.
Így keletkezett a legenda a Lourdes-i szűzről, Bernadette-ről, aki később csodálatos gyógyításairól lett országszerte híressé. Látomásának helyszínén, a Massabielle-barlangnál forrás fakadt, ahová ma is minden évben tömegesen zarándokolnak a gyógyulásra, vagy megváltásra vágyakozók.


1988 Jean Delannoy dráma, életrajzi film 4 ?
La Passion de Bernadette (1989)

La Passion de Bernadette
Bernadette 2.

A Lourdes-i szent, Bernadette Soubirous életét bemutató film második része ott kezdődik, amikor 1866-ban Bernadette örökre elhagyja Lourdes-ot, hogy a Nevers-i kolostorban éljen apácaként. Első nap be kell számolnia jelenéseiről, hogy aztán soha többé ne essék róluk szó. Bernadette-tel, vagy ahogy a kolostorban hívják, "Marie-Bernard nővérrel" nem kivételeznek, neki is egyetlen vágya, hogy nyugalomban élhessen. Bár a kolostort ellepik a látogatók, mindenki a "szentet" akarja látni, Bernadette-et az apácafőnöknő úgy ítéli meg, hogy nem jó semmire. Bár ő maga is súlyos beteg, ápolónői munkával bízzák meg a betegszobában. Húsvétkor halt meg, 36 éves korában. A franciák egyik legnagyobb szentjüknek tekintik.


1989 Jean Delannoy dráma, életrajzi film, történelmi film 3 ?