Edgar Allan Poe adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Prizrak brodit po Evrope
A Specter Haunts Europe

Ebben a melodramatikus hangvételű Poe adaptációban a tömeg fellázad a pásztorlányba szerelmes császár ellen...


1923 Vladimir Gardin némafilm
La chute de la maison Usher (1928)

La chute de la maison Usher
Az Usher-ház bukása

Madeleine Ushert eltemetik a családi kriptában, jóllehet csak tetszhalott. Ereje végső megfeszítésével kiszabadul a sírból, és ikertestvére, Roderick karjaiba omlik. A szörnyű élmény hatására azonban mindketten meghalnak. Ezzel beteljesül az Usher-ház végzete: a családi kastély összeomlik, és a várárokba süllyed.

Akárcsak az irodalmi forrás, Poe novellája, Epstein avantgardista filmje is a titokzatos, ijesztő részletekből meríti kifejezőerejét. A rendező az igényes horror remekét hozta létre, elsőként alkalmazva a lassítást, mint dramaturgiai eszközt.


1928 Jean Epstein horror, némafilm 18 3,8

The Fall of the House of Usher
Az Usher-ház bukása

E.A. Poe novellájának filmfeldolgozása.


1928 James Sibley Watson - Melville Webber horror, némafilm, rövidfilm, ... 25 4,0
Murders in the Rue Morgue (1932)

Murders in the Rue Morgue
A Morgue utcai gyilkosságok

A film képi világa és az alaposan átgyúrt Poe-novella a Dr. Caligarit idézi. Párizs, 1845: a majomkísérleteihez elrabolt utcalányokat használó titokzatos orvosra gyanakodni kezd a következő áldozat vőlegénye...


1932 Robert Florey horror, krimi 21 3,5
House of Usher (1960)

House of Usher
Az Usher-ház bukása

Egy gyönyörű fiatal lánynak szerelme feleségül kéri őt, amellyel titokzatos események láncolata indul el. Úgy tűnik, mintha a menyasszony halott vőlegénye a másvilágról ellenezné a frigyet.


1960 Roger Corman horror 51 3,8
Pit and the Pendulum (1961)

Pit and the Pendulum
A kút és az inga

Kosztümös horror film ármánnyal és szerelemmel, élve eltemetett feleséggel, aki addig kísért a titokzatos, ősi kastélyban, amíg őrületbe kergeti annak urát, és persze váratlan fordulattal a pókhálós kínzókamrában...


1961 Roger Corman horror 62 3,8
Tales of Terror (1962)

Tales of Terror
Rémtörténetek

A horrorirodalom klasszikusa, Edgar Ellen Poe novelláiból adaptált három történet első darabjában apa és lánya hosszú idő után újra találkozik. Ám a törékeny kapcsolat felett végig ott lebeg az anya halálának feldolgozatlan kérdése. A másodikban egy vakmerő alak kihívja a környék borkóstoló bajnokát, akinek hírnevén kívül feleségét is meg kell védenie a hevesen érdeklődő férfitól. Végül pedig egy fájdalmak közt haldokló férfi beleegyezik, hogy halála pillanatában hipnózis alá vessék, de a következményekre senki sem számít...


1962 Roger Corman horror, thriller, vígjáték 12 3,9
Horror (1963)

Horror
The Blancheville Monster

Az őrült gróf gyönyörű leánya attól fél, beteljesedik a családi átok: feláldozzák, mielőtt betöltené a huszonegyet.


1963 Alberto De Martino horror 3 ?
The Raven (1963)

The Raven
A holló

Craven, a mágus, megtudja Dr. Bedlo nevű "kollégájától", hogy halottnak hitt feleségét kastélyában fogva tartja Dr. Scarabus, a varázslók mestere.


1963 Roger Corman horror, vígjáték 29 3,3
The Masque of the Red Death (1964)

The Masque of the Red Death
A vörös halál álarca

Prospero, a kegyetlen, hideg szívű herceg, miután a szomszéd faluban kitör a pestis, várába húzódik barátaival együtt. Mikor a faluban jár, magával viszi a fiatal parasztlányt is, Francescát, saját élvezetének kielégítése céljából, akinek apját és szeretőjét a vár tömlöcébe záratja. Miután mindhárman meg akarnak szökni, Prospero tetten éri őket, ezért sorsot húz az apa és a szerető közt, az egyik meghal, míg a másik megmenekül. Eközben elkezdődik a maskarabál, ahol kezdődnek a szörnyűséges dolgok, mígnem maga a Halál látogat el vörös álruhában Prospero várába...


1964 Roger Corman horror 51 3,6
The Tomb of Ligeia (1964)

The Tomb of Ligeia
Ligeia sírboltja

Egy férfi megszállott szerelme a halott felesége iránt éket ver ő, és az új felesége közé.


1964 Roger Corman dráma, horror, thriller 19 3,5
Murders in the Rue Morgue (1971)

Murders in the Rue Morgue
A Morgue utcai gyilkosságok

Párizs a századfordulón. Esténként, a Morgue utca egyik színházában zsúfolt nézőtér előtt játsszák a társulat színészei rémtörténetüket. Ám egy este a színpadi játék valósággá válik. Az egyik szereplőt holtan találják, arcát a támadója vitriollal eltorzította... Ki lehet az a baltás férfi, aki Madeleine-t, a színház tulajdonosának feleségét álmában kísérti? És vajon ki az a titokzatos törpe, aki mindenhol a szép fiatalasszony nyomában van?
Vidocq felügyelő, aki nyomozni kezd az ügyben, számtalan sötét titok nyomára bukkan, de még messze van az igazság felderítésétől. A halottak száma pedig egyre nő...


1971 Gordon Hessler horror, krimi, thriller 10 3,1
The Mansion of Madness (1973)

The Mansion of Madness
Őrültek háza

Mint egy Monty Python film, amelyet akár Fellini is rendezhetett volna... hallucinogének hatása alatt. "A The Mansion Of Madness Juan López Moctezuma rendezői debütálása, amelyet Edgar Allen Poe Dr. Kátrány és Toll professzor módszere (The System Of Doctor Tarr And Professor Feather) című műve alapján készített. Az erős Moctezuma/Jodorowsky kapcsolat (Fando y Lis, El Topo) nyilvánvaló. Komoly szürrealista érintettségről tesznek tanúbizonyságot a kosztümök és a beállítások, az ápoltak és fogva tartóik véletlenszerű tettei. A film voltaképpen összerakja a bizarr alkatrészeket, és az apró darabokból az őrület egészének a természetrajzát adja. A Moctezuma hátteréül szolgáló Panic Movement-művekben általánosak a film központi karaktereinek irracionális cselekedetei és párbeszédei, valamint a rendkívül erőteljes teatralitás és az igazán meglepő végkövetkeztetések.


1973 Juan López Moctezuma fantasy, horror, vígjáték 5 ?
The Murders in the Rue Morgue (1986)

The Murders in the Rue Morgue
A Morgue-utcai gyilkosság

Két nőt látszólag minden ok nélkül meggyilkolnak negyedik emeleti, Morgue utcai lakásukban. Az ügy felkelti az éppen nyugdíjba készülő Dupin felügyelő érdeklődését, aki a gyilkosságokkal gyanúsított fiatalembert - lánya vőlegényét - szeretné tisztázni a vádak alól. Az 1899-es évek Párizsában játszódó izgalmas krimiben semmi és senki nem az, aminek látszik, Dupin felügyelőnek pedig egy rendkívül ravasz bűnözővel kell szembenéznie.


1986 Jeannot Szwarc horror, krimi 6 ?
Buried Alive (1989)

Buried Alive
Bosszú a sírból


1989 Gérard Kikoine horror, thriller 13 2,0
The House of Usher (1989)

The House of Usher
Az Usher-ház bukása


1989 Alan Birkinshaw horror 7 ?
The Masque of the Red Death (1989)

The Masque of the Red Death
A vörös halál árnyékában

A kedves fényképész lányt Rebeccát egy partira invitálják, amelynek a házigazdája a gazdag Ludwig. Ekkor még nem is sejt, hogy milyen elképesztő környezetbe és történetbe vezet az útja.


1989 Alan Birkinshaw horror 8 ?
Due occhi diabolici (1990)

Due occhi diabolici
Két gonosz szem

A film két különálló történetet mesél el, melyek alapjául Edgar Allen Poe írásai szolgáltak. Az első történet címe The Facts About Mr. Valdeman, George A. Romero rendezésében.

Jessica Valdemar férje, Ernest a halálos ágyán van. A nő szeretője, Dr. Robert Hoffman egy pszichiáter, aki hipnotizálta a beteg férjet, hogy rá tudja venni, hagyja az összes vagyonát feleségére. A férfi azonban még meghal, miközben transzban van így a túlvilág ás a valós világ között ragadt, bosszút és megnyugvást keresve.

A második a The Black Cat címet kapta, rendezője Dario Argento.

Roderick Usher fényképész. Barátjője Annabel, egyik nap egy fekete kóbor macskát visz haza lakásukba. Roderick nagyon nem kedveli az új lakótársat, ezért amikor barátnője távol van, megöli az állatot. A fekete macska azonban halála után is kísérti a fényképészt rémálmokat és látomásokat okozva, amik lassan az őrületbe kergetik...


1990 Dario Argento - George A. Romero fantasy, horror 13 3,9
The Pit and the Pendulum (1991)

The Pit and the Pendulum
A pokol ingája

Torquemada főinkvizítor bűnös isteni szolgálatának története és bűnbe esése egy olyan lány iránt, aki a szerelmet, a szenvedélyt és a tisztaságot képviseli.


1991 Stuart Gordon horror 26 2,9
Tale of a Vampire (1992)

Tale of a Vampire
A vámpír

Alex vámpír ugyan, de csak állatok vérét issza. Anne Baker éppen nemrégiben szenvedte meg barátja halálát. Anne és Alex soha nem keresztezték egymás útját, egészen addig amíg egy titkozatos férfi kalapban könyvtári munkát szerez Anne-nek, ahová Alex is sűrűn ellátogat; hogy Virgina Clemmről, egy 19. századi nőről olvasson régi dokumentumokat. Alex és Anne első csókja után a titkozatos idegen feltűnik és elmondja a lánynak, hogy micsoda is valójában Alex.


1992 Sato Shimako dráma, horror, szerelmi történet, ... 5 ?
The Mummy Lives (1993)

The Mummy Lives
Az élő múmia

Lord Maxton az amatőr egyiptológus és médiacézár Luxorban végez nagyszabású régészeti ásatást. Hosszan tartó sikertelenség után feltárják Zottnak, a bosszúállás istenének szentelt sírkamrát, ahol Azuri (Tony Curtis) a hűtlen főpap múmiája fekszik. Azuri háromezer évvel korábban bűnös viszonyt folytatott az istennek szentelt egyik szűzzel, Kiával. Büntetésül elevenen mumifikálták, hogy élő halottként őrizze Zott kincseit. Maxtonék nem törődve a sírkamrában található figyelmeztetésekkel kiszabadítják Azuri szellemét, aki engedelmeskedve Zott parancsának bosszút áll a kincsrablókon. Azurinak még egy fontos feladatot teljesítenie kell istenének. Vissza kell szolgáltatnia Zottnak Kia szökött szellemét, aki most egy gazdag amerikai özvegy személyében Luxorba érkezett.


1993 Gerry O'Hara horror 9 ?

The Mesmerist
A hipnotizőr

Az Edgar Allan Poe elbeszélésén (Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban) alapuló film egy doktor történetét mutatja be, aki egy haldokló férfi családját ráveszi arra, hogy hipnózist alkalmazhasson annak utolsó perceiben. Ahogy a férfi átlép a másvilágba, lassanként választ kap az emberiség alapvető kérdéseire.


2002 Gil Cates Jr. vígjáték
Sílení (2005)

Sílení
Holdkór

Az élet nem más mint holdkór, mi pedig mind (vagy csak ők?) bolondok vagyunk. A rendező szerint alkotása - amely, mint minden korábbi műve, élő szereplőket kombinál animációval - filozofikus horrorfilm az abszolút szabadságról, a manipulációról és a civilizációs elfojtásokról. Kétségbe ejt és megrémít, szórakoztat és elgondolkodtat - akár akarjuk, akár nem.


2005 Jan Švankmajer horror 24 3,8
Tell-Tale (2009)

Tell-Tale
Az áruló szív

Terry, súlyos szívbeteg és egyedül neveli lányát - mióta felesége évekkel ezelőtt elhagyta. Mikor új szívet kap és beleszeret Elizabeth-be a gyönyörű orvosnőbe reménykedni kezd.
Új szíve azonban egyre vadabbul ver, és Terrynek rá kell ébrednie, hogy addig nem is nyugszik meg, míg fel nem kutatja donorja gyilkosát.


2009 Michael Cuesta dráma, horror, sci-fi, ... 35 2,3
Eliza Graves (2014)

Eliza Graves
A Stonehearst Elmegyógyintézet

Egy frissen levizsgázott orvos egy távoli elmegyógyintézetben kap állást. Némi idő elteltével kiderül, hogy az intézményt a páciensek irányítják.


2014 Brad Anderson dráma, thriller 168 3,4
Extraordinary Tales (2014)

Extraordinary Tales
Rendkívüli mesék

Raul Garcia luxemburgi-spanyol animációs rendező filmje Edgar Allan Poe öt ismert rémtörténetének különböző stílusú adaptációja. Az antológia egyes sztorijait olyan világhírű színészek, rendezők mesélik el, mint - az archív felvételről megszólaló - Lugosi Béla, Christopher Lee, Guillermo del Toro, Julian Sands, és Roger Corman. A Rendkívüli mesékben sorrendben a következő Poe-történetek láthatók: Az Usher-ház vége (mesélő: Christopher Lee), Az áruló szív (mesélő: Lugosi Béla), Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban (mesélő: Julian Sands), A kút és az inga (mesélő: Guillermo del Toro), A vörös halál álarca (Roger Corman megszólalásával). Edgar Allan Poe öt rémtörténetének különböző adaptációja igazi animációs stílusbravúr: a mesélők és történetek hangulatának megfelelően klasszikus fekete-fehér gótikus rémtörténet, számítógépes animáció, stilizált fotó-realista darab, és képregény-adaptációra emlékeztető feldolgozás is megtalálható közöttük.


2014 Raul Garcia animáció 25 3,8
The Fall of the House of Usher (2023)

The Fall of the House of Usher
Az Usher-ház bukása

Mike Flanagan univerzuma egyre bővül, ezúttal Edgar Allan Poe 1839-ben megjelent, The Fall of the House of Usher című novelláját dolgozza fel a legújabb sorozatában. A horrordráma Roderick Usher (Bruce Greenwood), egy korrupt gyógyszergyár vezérigazgatójáról szól, akinek szembe kell néznie kétes múltjával, amikor gyermekei egymást követve halnak meg rejtélyes és brutális módon.


2023 Michael Fimognari - Mike Flanagan dráma, horror, minisorozat 44 4,0