Menjek/Maradjak

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Leave/Stay: New York
Menjek/maradjak: New York

A kivándorló magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat New York-ban forgatott pilotepizódja két, hosszabb ideje kint élő és dolgozó magyar fiatal, Mirjam és Attila portréját állítja kontrasztba.


2013 Imre Loránd Balázs dokumentumfilm, rövidfilm 19 3,2

Leave/Stay: London
Menjek/maradjak: London

A Speak Easy Project keretében készült, a magyar emigrációt elemző alkotása, a Menjek/maradjak egy évvel ezelőtt bemutatta, illetve YouTube-ra feltöltötte, miként telik két hazánkfia élete New Yorkban. A csapat, Imre Loránd Balázs és Józsa László következő állomása London volt, és a sokunk által itthonról álomvárosnak, lehetőségek földjének tűnő Angliát, illetve az Egyesült Királyság fővárosát térképezi fel. Az összkép meglepő: Londont nem angolok lakják, hanem különféle országokból származó nemzetiségek, köztük magyarok. Az alkotók dokumentumfilm-sorozatának második részéből megtudhatjuk, hogyan érvényesülhet egy, a magyarországi igazságtalan munkaviszonyok elől menekülő hazánkfia/lánya a szigetországban. Vajon tényleg olyan jó hely az a London, vagy azért az angol fővárost és Budapestet csak pár száz font választja el egymástól? A történet különböző társadalmi osztályokból kiragadott életsorosokat követ végig, Tobitól, az egyetemistától kezdve Csabán, a szakácson és vállalkozón át Nikiig, a sok országot megjárt rúdtáncosnőig.


2014 Imre Loránd Balázs dokumentumfilm 14 3,0

Leave/Stay: The Dutch Episode
Menjek/maradjak: A holland epizód

A New York-i és londoni részek után a legújabb epizód négy holland városban, Amszterdamban, Utrechtben, Hágában és Rotterdamban forgott. A sorozatot jegyző eredeti csapat, Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba a Hágában élő Bogádi Csabával, A holland epizód rendezőjével kiegészülve, ezúttal kifejezetten az identitáskeresést helyezi filmje középpontjába.


2016 Bogádi Csaba dokumentumfilm, rövidfilm 5 ?

Leave/Stay: Sweet Home
Menjek/maradjak: Édes otthon

A Speak Easy Project legújabb Menjek / maradjak-filmje most csavar egyet az eddigi koncepción, és a külföldön élő, de hazavágyó magyarokat mutatja be. A film három családot követ, melyek ilyen-olyan okokból, de úgy döntenek, elég volt, nekik szükségük van az anyaföld levegőjére. Mindenütt jó, de a legjobb otthon? Vajon meddig tart ez az érzés? És egyáltalán milyen lehetőségei vannak a Magyarországra visszatelepülő magyaroknak? A Menjek / maradjak: Édes otthon többek között ezeket a kérdésköröket vizsgálja. A filmet többek között a 2017-es Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatják be.


2017 Imre Loránd Balázs dokumentumfilm 5 ?