Macbeth adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Macbeth
 

Macbeth az elődje meggyilkolásával szerzi meg a skót trónt.


1908 J. Stuart Blackton dráma, némafilm, rövidfilm 1 ?
Macbeth (1948)

Macbeth
 

Ebben az - anyagi okokból - mindössze 21 nap alatt, papírmasé díszletek között leforgatott filmváltozatban a jól ismert cselekményt az első keresztények korának Skóciájába helyezte át Welles. "Helyesebben az általa választott kor szinte történelem előtti vagy még inkább történelmen kívüli, annyira fantasztikus. A kor egyetlen jellemző jegye a keresztek archaikus formája, minden más Welles fantáziájának szülötte... Nem a néző belső látására apellál, hanem egész művészetét mozgósítja egy külső, lenyűgöző látvány megteremtése érdekében" (Szergej Jutkevics). Mivel a boszorkányok sugallata összhangban van a Welles teremtette "valósággal", az ura ellen forduló Macbeth tragédiája nem egyszerű gyilkosság: a végzet passzív eszközeként cselekszik.


1948 Orson Welles dráma, háborús film, történelmi film 34 4,3

Macbeth
 


1960 George Schaefer dráma 1 ?

Macbeth
 


1961 Paul Almond dráma 1 ?

Macbeth
 

Macbeth, a boszorkányok jóslatából tudja, hogy egy napon Skócia királya lesz. Felesége unszolására megöli királyt, és magához ragadja a uralkodást.


1971 Werner Schroeter dráma
The Tragedy of Macbeth (1971)

The Tragedy of Macbeth
Macbeth

Macbeth, a skót nagyúr és háborús hős enged pusztító erejű hatalomvágyának, s három boszorkány gonosz sugallataitól megrészegülve, Lady Macbeth unszolására a nagyravágyó nemes meggyilkolja Duncan skót királyt, s helyébe maga lép a trónra. Hogy elhárítsa megjövendölt bukását, Macbeth tovább süllyed a gyilkosság és az erkölcsi züllés fertőjében, miközben feleségét egyre inkább hatalmába keríti a bűntudat okozta őrület.


1971 Roman Polański dráma 76 4,0

Macbeth
 


1974 Hansgünther Heyme dráma

Macbeth
 


1976 Carlo Battistoni dráma, zenés film
Macbeth (1982)

Macbeth
 

William Shakespeare egyik legnagyobb műve a Macbeth, a hatalomvágytól megszállott gyenge ember drámája. Macbethnek egyszer azt jövendölik, hogy király lesz. Felesége ösztönzésére és segítségével, hogy beteljesedjék a jóslat, álmában megölik a náluk vendégeskedő királyt. Tettüket a leitatott őrökre fogják, akiknek nincs is idejük tiltakozásra a hamis vád ellen, mert Macbeth szörnyű "felindultságában" megöli őket. A hatalmat, a rangot azonban nem tudják élvezni...


1982 Tarr Béla dráma 25 3,7

Macbeth
 


1983 Jack Gold dráma

Macbeth
 


2001 Gregory Doran dráma
Macbeth (2005)

Macbeth
 

Joe Macbeth az "Ügyvezető Szakács"-ként ismert Duncan rangos étteremének Főszakácsa. Míg Duncan egyik TV interjúról a másik hírességekkel zsúfolt estélyre jár - bezsebelve az étterem remek konyhájáért kapott dicséretet és elismerést - addig Joe a kulináris mesterművek terülj-terülj asztalkáján fáradozik. Ekkor történik, hogy egy este három - kukásembernek öltözött - boszorkány látogatja meg Joe-t, és kecsegtetik mindazzal a dicsőséggel, ami az övé lehetne, ha egy napon megszerezné az éttermet. A hatalom mételye hamar megtalálja Macbeth szívét.


2005 Mark Brozel dráma 5 ?
Macbeth (2006)

Macbeth
 


2006 Geoffrey Wright dráma, thriller 1 ?
Macbeth (2015)

Macbeth
 

Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Macbeth (Michael Fassbender) jóslatot kap, hogy ő lesz Cawdor thánja, majd Skócia uralkodója. Eleinte nem hisz a jóslatnak, de miután Duncan király előlépteti hősiességéért, ő ráérez a hatalom ízére. Macbethnek a király iránti hűségét végül legyőzi Lady Macbeth (Marion Cotillard) unszolása, a férfi megöli a királyt és ő kerül a trónra. A véres tett persze továbbiakat von maga után, Macbeth és felesége pedig egyre mélyebbre merül a hatalom megtartásáért folytatott harcban.


2015 Justin Kurzel dráma, háborús film 189 3,6
The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth
Macbeth tragédiája

Macbeth, a háborús hős enged hatalomvágyának, és három boszorkány sugallataitól megrészegülve, Lady Macbeth unszolására meggyilkolja Duncan skót királyt, s helyébe maga lép a trónra.


2021 Joel Coen dráma, háborús film, thriller, ... 38 3,3