Robin Hood adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Robin Hood (1922)

Robin Hood
 


1922 Allan Dwan kalandfilm, némafilm, szerelmi történet 6 ?
The Adventures of Robin Hood (1938)

The Adventures of Robin Hood
Robin Hood kalandjai

A szentföldi hadjáratból hazatérőben Oroszlánszívű Richardot Lipót, Ausztria királya elfogja. Angliában a testvére, János herceg kihasználja az alkalmat és bátyja helyébe lép. Sanyargatja a népet, ezért Robin of Locksley fellázad ellene. Elfogni ugyan nem tudják a vakmerő fiatalembert, de teljes vagyonelkobzásra ítélik. Ekkor Robin a sherwoodi erőbe költözik, maga köré gyűjti Richard király hívet. Megfogadják, hogy felveszik a harcot az elnyomás ellen.

A szegény, elnyomott népért és az igazságért küzdő törvényen kívüli Robin Hood története minden időben megmozgatta az emberek képzeletét és érzelmeit. A 15. századtól kezdve balladák, színdarabok, regények és képregények hagyományozták nemzedékről nemzedékre a legendás hős és társai tetteit, akikről szinte a filmgyártás születése pillanatától filmek sokasága is készült. Máig az egyik leghíresebb közülük a magyar származású Kertész Mihály 1938-as hollywoodi kalandfilmje. Robin Hood szerepét Errol Flynn alakítja.


1938 Michael Curtiz (Kertész Mihály) - William Keighley akciófilm, kalandfilm, szerelmi történet 93 4,0
The Bandit of Sherwood Forest (1945)

The Bandit of Sherwood Forest
 


1945 George Sherman - Henry Levin akciófilm, kalandfilm, szerelmi történet, ... 1 ?
The Prince of Thieves (1948)

The Prince of Thieves
 


1948 Howard Bretherton akciófilm, dráma, kalandfilm
The Story of Robin Hood and His Merrie Men (1952)

The Story of Robin Hood and His Merrie Men
 


1952 Ken Annakin akciófilm, kalandfilm
Il trionfo di Robin Hood (1962)

Il trionfo di Robin Hood
A győztes Robin Hood

Régi ismerőseink jelentkeznek a sherwoodi erdőből, megunhatatlan kalandjaikat ezúttal vígjátékként élvezhetjük.


1962 Umberto Lenzi vígjáték 2 ?
L'arciere di fuoco (1970)

L'arciere di fuoco
A tüzes íjász

Nottingham ura, Sir Henry 1100-ban visszatér Angliába, hogy összegyűjtse a német császár fogságában sínylődő Oroszlánszívű Richárd kiszabadításához szükséges magas váltságdíjat. Mivel a király öccse maga akar a trónra ülni, hajtóvadászatot indít Richárd hívei ellen. A sherwoodi erdőbe menekült üldözöttek azonban a titokzatos Robin Hood vezetésével szembeszállnak az árulókkal.


1970 Giorgio Ferroni kalandfilm 47 3,8
Robin Hood (1973)

Robin Hood
 

A Walt Disney klasszikusok sorában kiemelkedő a jószívű rablóvezér, Robin Hood legendájának feldolgozása, jellegzetes állatszereplőkkel. A sherwood-i erdők mélyéből villámgyorsan felbukkanó egykori keresztes lovag, Robin Hood (ezúttal szimpatikus róka képében) lecsap a népet elnyomó gazdagokra, elveszi pénzüket és odaadja a szegényeknek. Bajtársai közül óriási termetével kiemelkedik Little John, az örökké éhes és bivalyerős csuhás. A nottinghami sheriff Robin legádázabb ellensége, évek óta minden eszközzel próbálkozik, hogy elkapja a jótékony útonállókat. Robin szerelme gyermekkori játszótársa, a törékeny Marian, aki Robin miatt örökös veszélynek van kitéve...


1973 Wolfgang Reitherman animáció, dráma, kalandfilm, ... 221 3,6
Robin and Marian (1976)

Robin and Marian
Robin és Marian

Robin Hood (Sean Connery) és hű társa, Little John sok év után keresztes hadjáratból tér vissza Oroszlánszívű Richárd birodalmába. Amikor a király egy szerencsétlen véletlen miatt meghal, az őrült János ragadja magához a hatalmat, s nyomban arra utasítja Nottingham seriffjét, hogy üldözze el a papokat az országból. Robin újra csatasorba állítja hát Sherwood-erdőbeli csapatát, hogy megmentse egykori szerelmét, az apácaként élő Marian-t (Audrey Hepburn) - és persze a nélkülözőket.


1976 Richard Lester dráma, kalandfilm, szerelmi történet 38 3,0
Storia di arcieri, pugni e occhi neri (1976)

Storia di arcieri, pugni e occhi neri
 

Robin Hood story easternesítve.


1976 Tonino Ricci kalandfilm
The Zany Adventures of Robin Hood (1984)

The Zany Adventures of Robin Hood
Robin Hood mókás kalandjai

Robin Hood klasszikus történetének változata. Oroszlánszívű Richárdért váltságdíjat követel az osztrák herceg. Richárd fivére, János herceg uralkodik a király távollétében.


1984 Ray Austin vígjáték 3 ?
Robin Hood (1991)

Robin Hood
 

A sherwoodi erdő legendás történetét szinte már mindenki ismeri. Robin Hood és banditái ezúttal sem kevésbé magasztos cél érdekében fosztják ki az átutazó uraságok kocsiját, mint azért, hogy visszavegyék a gazdagoktól azt, ami a szegényeket illeti. Bár ez a filmes változat egy kicsit más, mint azok a feldolgozások, amiket eddig láthattunk, a tolvajok fejedelme most is megküzd szíve hölgye, Marion szerelméért és szabadságáért, és legalább olyan izgalmas kalandokba keveredik, mint Erol Flynn vagy Kevin Costner.


1991 John Irvin akciófilm, dráma, kalandfilm, ... 82 3,1
Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Robin Hood: Prince of Thieves
Robin Hood, a tolvajok fejedelme

Robin of Locksley Richárd királlyal keresztes hadjáratra indul a Szentföldre. Egy mór harcos, Azeem társaságában menekül meg a halálból, és együtt térnek vissza szülőhazájába, Angliába. Hazaérkezve rossz hírek fogadják: az uralkodó távollétét kihasználva anarchiába süllyedt az ország, a nottinghami seriff és társai magukhoz ragadták a hatalmat. Robin családját sem kímélték, édesapját megölték, a vagyonát és a birtokát elkobozták. Robin azonban bosszút esküszik: tisztára akarja mosni a családja nevét és vissza akarja szerezni mindazt, ami jog szerint őt illeti.


1991 Kevin Reynolds dráma, kalandfilm, szerelmi történet 789 3,8
Robin Hood: Men in Tights (1993)

Robin Hood: Men in Tights
Robin Hood, a fuszeklik fejedelme

Ezúttal a kalandos Robin Hood történet túláradóan vidám átirata kerül terítékre. Mel Brooks, a legendás nevettető legjobb formájában ragadja meg Robin Hood alakját. Hősünk tömlöcbe kerül a keresztesháborúkba mentében, és mire kiszabadul, családját majd vagyonát is elveszti. A gyönyörű szűz, Marian iránti szerelme viszont új hitet ad neki az úri túlkapások elleni harcban: maga köré gyűjti a Sherwood-i erdőbe hűséges csirkefogó társait, és örömmel tör borsot a trónkövetelő János herceg orra alá. Szerelmét elrabolják, de mindenki kedvenc szélhámosa kissé komolytalanul mégis visszavág.


1993 Mel Brooks paródia, vígjáték 418 3,3
Robin Hood (2010)

Robin Hood
 

Az Oscar-díjas Russell Crowe alakítja a legendás figurát, akit hosszú nemzedékek óta Robin Hoodként ismer a világ. Hőstettei beépültek populáris mitológiánkba, és megihlették mindazok képzeletét, akikben ott lakozik a kalandvágy és az igazságosság szelleme. A XIII. századi Angliában Robin és martalócainak csapata szembeszállnak a kisváros korrupt vezetőjével, és a korona ellen felkelést szítanak, amely örökre megváltoztatja a hatalmi egyensúlyt a világban. Akár tolvaj ő, akár hős, de ez a szegénysorból jött férfi lesz a szabadság örök szimbóluma népe számára.


2010 Ridley Scott akciófilm, dráma, kalandfilm 584 3,3
Robin des Bois, la véritable histoire (2015)

Robin des Bois, la véritable histoire
 

Ebben az újragondolt történetben Robin Hood a szegényeket lopja meg...


2015 Anthony Marciano vígjáték
Robin Hood (2018)

Robin Hood
 

Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában...
A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Notthingham-i seriff a szent háború égisze alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin és mór barátja, Little John az ártatlanok védelmében egy merész tervet eszel ki: ellopják a kincstár aranyát, és megdöntik a seriff uralmát.


2018 Otto Bathurst kalandfilm 64 2,2