Anna és a király adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Anna and the King of Siam (1946)

Anna and the King of Siam
Anna és a sziámi király

A 19. század 60-as éveiben egy fiatal angol nő vállal nevelői állást a sziámi király udvarában. Angol nyelvre oktatja a király gyermekeit és feleségeit. Tevékenységének eredményeként - ha nehezen is - meggyökeresednek az angolszász fehér ember szokásai, viselkedése, ruházata. A király is egyre jobban igényli, hogy kulturált, felvilágosult uralkodónak látsszék. A nevelőnő kisfiának tragikus balesetét nemzeti gyásznappá nyilvánítja, Annát pedig legfelső udvarhölggyé nevezi ki. Évek múltán, a király halála után, Anna az ifjú herceg nevelésével teljesíti be hivatását.


1946 John Cromwell dráma, szerelmi történet, zenés film 4 ?
The King and I (1956)

The King and I
Anna és a sziámi király

Egy özvegy, fiatal angol tanárnő Sziámba utazik, hogy a király gyermekeit oktassa. A legnagyobb kihívást mégsem a lurkók jelentik számára, hanem az, hogy szót értsen őfelségével, megismerje és megszeresse az idegen kultúrát és sikeresen megismertesse és megszerettesse a királlyal a sajátját. Különös viszonyuk hamarosan romantikus kapcsolattá változik...


1956 Walter Lang dráma, kalandfilm, musical, ... 20 3,6
Anna and the King (1999)

Anna and the King
Anna és a király

A lehető legszokatlanabb nő volt Anna Leonowens a lehető legkonvencionálisabb korként ismert viktóriánus Angliában. Anna Leonowens tanítónő olyat tett, amilyet egyetlen angol úrikisasszony nem tett volna akkoriban: egyedül kelt útra fiával egy távoli kontinens felé. Rendkívül bátor és csodálatra méltó lépés volt, ahogy férfitámasz nélkül nekivágott a világnak, hogy új életet kezdjen fiával.
A mesés Sziám a Távol-Kelet gyöngyszeme volt az 1860-as években. Mongkut királyt (Chow Yun-Fat) népe istenként tisztelte. Anna a népes királyi kishercegek seregének házi tanítójaként megpróbálja megnevelni a szerinte civilizálatlan gyermekeket. A király eleinte szintén előítélettel viseltetik Anna iránt. Anna akarva-akaratlanul belecsöppen a palotai intrikákba és a nagypolitikába: Sziám a Brit Birodalom szövetségét keresi a szomszédos Burmával vívandó háborúhoz. A király és Anna között romantikus szerelem szálai szövődnek annak ellenére, hogy a kettejük közötti vonzódásnak nyilvánvalóan nincs jövője.


1999 Andy Tennant dráma, szerelmi történet, történelmi film 248 3,5
The King and I (1999)

The King and I
A király és én

A mesés történet nagyszüleink egyik kedvenc musicaljének és Oscar-díjas filmjének animációs változata, kicsit színesebb kalandokkal. 1862-ben járunk, Anna, a fiatal angol tanárnő a távoli Sziámba indul, hogy a sziámi király számtalan gyermekét angolra tanítsa. A sziámi király gonosz testvére varázslattal próbálja elvenni Anna kedvét a tengeri utazástól. Bangkokban Anna beleszeret a királyba, de nem tudja elképzelni életét a távoli országban. Szíve kétségek közt vergődik: visszatérne hazájába, ám ilyen csodás emberek nincsenek arrafelé...


1999 Richard Rich animáció 2 ?