Szörnyetegek

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
I mostri (1963)

I mostri
Szörnyetegek

Ebben a keserűen groteszk, gyilkos humorú filmben a hatvanas évek Olaszországának jellegzetes alakjai lépnek elénk. A fiát önzésre nevelő apa, az új autóját avató férj, a barátnőjét finoman lekoptató szerető, a sikerért bárkit sárba tipró ügyvéd... és még sokan mások. A húsz epizódban Vittorio Gassman és Ugo Tognazzi bújnak új meg új alakba, szemkápráztató ügyességgel és gyorsasággal.


1963 Dino Risi vígjáték 35 4,2
I nuovi mostri (1977)

I nuovi mostri
Új szörnyetegek

14 évvel a Szörnyetegek után a hetvenes évek legjobb olasz rendezői a vitriolos szatíra eszközével mutatták be, hogyan változott a világ azóta. Az elődjéhez hasonlóan epizódokból álló filmben Vittorio Gassman és Ugo Tognazzi mellé Alberto Sordi is csatlakozik, néhány remekbe szabott, felejthetetlen figurát teremtve. A nagy férfi triászt az egyik legszebb olasz színésznő egészíti ki.


1977 Dino Risi - Ettore Scola - Mario Monicelli szatíra, vígjáték 16 4,2
I mostri oggi (2009)

I mostri oggi
Napjaink szörnyetegei

A "szörnyetegek" visszatérnek! Dino Risi 1963-as klasszikusa, majd a Dino Risi-Mario Monicelli-Ettore Scola trió 1977-es folytatása után immár trilógiává bővült a sorozat. Ahogy az előző kettőben, a néző most is röpke epizódokban nyer bepillantást napjaink Olaszországába. A tizenhat szösszenet a bűnt, a félelmet és az emberi gyarlóságot parodizálja, ugyanazokat a hibákat, hiányosságokat, amelyek az első film óta eltelt több mint fél évszázad alatt mit sem változtak Itáliában. A jelenetek egyszerre komikusak, keserűek, groteszkek, kiütközik bennük a cinizmus, a közöny, a mohóság, az álszentség és így tovább.


2009 Enrico Oldoini vígjáték 5 ?