Csipkerózsika adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

La belle au bois dormant
Sleeping Beauty


1908 Albert Capellani - Lucien Nonguet fantasy, némafilm, rövidfilm 1 ?

Dornröschen
 


1922 Lotte Reiniger animáció, fantasy, rövidfilm 1 ?
Prinsessa Ruusunen (1949)

Prinsessa Ruusunen
 

Csipkerózsika meséjének finn adaptációja.


1949 Edvin Laine fantasy, szerelmi történet
Dornröschen (1955)

Dornröschen
 


1955 Fritz Genschow fantasy, szerelmi történet
Sleeping Beauty (1959)

Sleeping Beauty
Csipkerózsika

A Grimm-testvérek meséjének főhőse a szépséges Auróra hercegnő, akit születésekor átokkal sújt egy gonosz boszorkány: az átok szerint mielőtt nagykorú lesz a lány, egy mérgezett tű szúrása végez majd vele! A mit sem sejtő hercegnő sorsát apja három jószívű tündérre bízza, akik mindent elkövetnek, hogy ne teljesedjék be az átok, de hiába. A végzetet elkerülni még ők sem tudják, csupán enyhíteni a gonosz boszorkány átkának hatását: amikor Auróra megszúrja magát, nem hal meg, csak hosszú álomba szenderül, amelyből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel!


1959 Clyde Geronimi animáció, musical, szerelmi történet 346 3,9
Dornröschen (1971)

Dornröschen
Csipkerózsika

Egy öregedő királynak és királynénak gyönyörű kislánya született. A szülők nagy ünnepséget rendeztek boldogságukban, meghívták az előkelő udvaroncokat és tündéreket is. Az udvarnál azonban csak tizenkét nagytányér volt, így a 13. tündér, a szorgalom tündére nem kapott meghívót. Úgy gondolták, hogy egy királykisasszony szorgalom nélkül is egész szépen elboldogul. A 13. tündér megsértődött, de még ekkor is kész volt megbocsátani a kis Csipkerózsikának. A király azonban durván kiutasította a szelíd tündért, aki eljött, hogy figyelmeztesse a szülőket mulasztásukra. A durva bánásmód kihozta a tündért a béketűrésből és megjósolta, hogy tizenöt éves korában Csipkerózsika királykisasszony megszúrja a kezét egy orsóval és holtan esik össze. Szerencsére a 12. tündér kívánsága még hátra volt, így ő azt kívánta, hogy ne holtan essék össze Csipkerózsika, hanem merüljön százéves álomba, az egész udvarral együtt. Száz év múlva jöjjön egy szép és bátor királyfi, hatoljon be a kastélyba és csókjával ébressze fel a királykisasszonyt.


1971 Walter Beck fantasy 1 ?
Sleeping Beauty (1987)

Sleeping Beauty
Csipkerózsika

Egy messzi ország királyának hosszú várakozás után gyermeke születik. A nagy esemény tiszteletére hatalmas ünnepséget rendeznek a királyi udvarban, ahová szinte mindenki hivatalos, kivéve a környék gonosz tündérét. A családnak így sem sikerül megelőznie a bajt. A megbántott tündér mégis elmegy az ünnepségre, és megátkozza az újszülöttet. Ezek szerint, amikor Csipkerózsika nagykorúvá válik, egy szúrástól örök álomra hajtja a fejét. Ezt az átkot senki sem tudja feloldani, csak enyhíteni. A király és a királyné megpróbálják megelőzni a bajt, de nem sikerül...


1987 David Irving fantasy, musical 9 ?

Sleeping Beauty
 


1991 ? animáció, fantasy, rövidfilm

Törnrosa
 


1999 Gunilla Wallin - Mats Ek ?
Dornröschen (2008)

Dornröschen
Csipkerózsika


2008 Arend Agthe fantasy 1 ?

Dornröschen
Grimm meséiből: Csipkerózsika

A királyi párnak hosszú évek várakozása után gyönyörű kislánya születik, akit Rózsának keresztelnek. A keresztelőre az ország 13 tündéréből csak tizenkettőt tudnak meghívni, ezért a Maruna, akit nem hívnak meg azt jósolja Rózsának, hogy mikor felnő, és egy fonóorsó megsebzi, a királylány meghal. A jó tündérek az átkot megszüntetni ugyan nem tudják, de 100 éves mély álomra változtatják. A király, hogy lányát védje, kitiltja országából az orsót... A Grimm testvérek klasszikus meséjének filmváltozata.


2009 Oliver Dieckmann fantasy 3 ?
Maleficent (2014)

Maleficent
Demóna

A gyönyörű és nagy hatalmú tündér, Demóna idilli körülmények közt nevelkedik a békés erdei királyságban, Móriában, egy nap azonban az emberek hadserege szállja meg a környéket, megtörve a vidéken uralkodó harmóniát. Demóna harcba száll a királlyal és halálra sebzi őt, aki viszont a halálos ágyán vérdíjat tűz ki Demóna fejére. A lány és a megszálló király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét.


2014 Robert Stromberg fantasy 435 3,2

Sleeping Beauty
 

A gyönyörű Aurora örök álomra van átkozva egy gonosz boszorkány által. A hős William elindul megszabadítani a halálra ítélt hercegnőt.


2014 Rene Perez akciófilm, dráma, fantasy, ...

Sleeping Beauty
 

Amikor a herceg és megbízható társa tudomást szerez a csodálatos hercegnő örök álmának átkáról, felkerekednek egy nagy utazásra, hogy megmentsék őt. Előbb azonban fel kell venniük a harcot a gonosz királynő és élőholt serege ellen.


2014 Casper Van Dien fantasy, horror, kalandfilm

Belle Dormant
Sleeping Beauty

Letonia királyságában Egon hercegnek csak egyetlen dolog jár a fejében, megtalálni Csipkerózsikát, és megtörni az átkot. A gond csak az, hogy édesapja, a király nem ért egyet ezzel a tervvel.


2016 Adolfo Arrieta dráma, fantasy, vígjáték 1 ?