Grimm meséi filmek

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Hänsel und Gretel
Jancsi és Juliska

Jakob és Wilhelm Grimm testvérek nyomán született egy méltó filmes adaptáció, amely hűen követi az eredeti író meséjét, vagyis Otfried Preussler rémmeséjét. Jancsi és Juliska igen szegény családba született az erdőben. Édesanyjuk sokat betegeskedett, alig tudta előteremteni a napi betevő falatot. Bizony alig került meleg étel az asztalra. Édesapjuk naphosszat csak az erdőt járta fáért és elemózsiáért. Mire a nap lemenőben jár, addigra fáradtan hazaért, de tarisznyájában bizony semmi se volt. A szülők elhatározzák, hogy ez így nem mehet tovább. Felkerekednek a gyerekekkel gombát szedni, s majd az erdő mélyén hagyják Jancsit is, meg Juliskát is. Este meghallották ezt az éhező-fázó gyerekek, s másnap úgy döntöttek, hogy egyedül nekiiramodnak az erdőnek, s majd ők szereznek élelmet fáradt, szegény szüleiknek. S ahogy azt a legnagyobb rémmese író elképzelte, Jancsi és Juliska egyre jobban eltévedtek a sűrű erdőben, mígnem csak egy hívogató, csalogató, mézeskalácsházra nem bukkantak. A házon kívül-belül minden finom csokiból, meg cukorból volt, még a háztető is. Több se kellet Jancsinak és Juliskának, nekiestek és jó nagyokat tördeltek a különös, mesebeli házikóból. Egyszer csak azonban, ott termett a ronda, varangyos, vasorrú bába, aki először bűbájos képében állt az ijedt gyerekek elé.


2005 Anne Wild fantasy 1 ?
Brüderchen und Schwesterchen (2008)

Brüderchen und Schwesterchen
Grimm meséiből: Öcsi és Nővérke

Nagy volt az öröm, mikor Öcsi és Nővérke özvegy édesapja új asszonyt hozott a házhoz. Boszorkányságára csak akkor derült fény, mikor váratlanul meghalt az apa, s a mostoha elkergette a két gyereket az otthonából. Varázslattal Öcsit őzzé változtatta, így csak a sötét erdő mélyén húzhatták meg magukat biztonságban. Egy napon a királyfi kileste titkukat, de oly szerelembe esett Nővérkével, hogy mindjárt feleségül is vette. A boldogságuk azonban nem tartott sokáig, mivel a boszorkány a királyfit saját lányának szánta...


2008 Wolfgang Eissler kalandfilm, szerelmi történet 1 ?

Der Froschkönig
Grimm meséiből: A békakirályfi

Sophie hercegnő a tizennyolcadik születésnapjára igen értékes ajándékot kap királyatyjától: meghalt édesanyja örökségét, egy aranygolyót, ami megvédi őt a tévutaktól. A játék hevében a golyó azonban belesik a tóba, s a hercegnő csak úgy tudja visszaszerezni, hogy a békának cserébe barátságát ajánlja fel. A születésnapi vacsorán azonban már nem akarja betartani ígéretét és hagyni, hogy az egyen a tányérjából és aludjon az ágyában. Mérgében a falhoz vágja a nyálkás szörnyeteget, aki azonnal visszaváltozik egy sudár fiatalemberré. Kiderül, hogy Floriszt, Brávánt hercegét ugyanaz a gonosz tündér varázsolta el, aki Sophie édesanyját egykor a Varázserdőbe csalta. A fiatalok boldogságának csak az állja útját, hogy a hercegnő kezét már másnak ígérték.


2008 Franziska Buch fantasy, szerelmi történet 1 ?
Frau Holle (2008)

Frau Holle
Grimm meséiből: Holle anyó

Egy özvegyasszonynak volt két leánya: Mari és Lujzi, akik épp egymás ellentétei voltak. Az egyikük szorgos és kedves, a másik pedig lusta és gőgös. Egy napon Mari, amint a kútnál font, beleejtette az orsóját a vízbe, s utána ugorva Holle anyó birodalmában találta magát. Segítségére volt mindenkinek, aki csak kérte, s Holle anyó is nagy hasznát vette dunyhája rázásánál. Mikor Mari már nagyon vágyódni kezdett édesanyja, Kópé kutyája és testvére után, Holle anyó drága ajándékkal engedte útjára. Odahaza mindenki boldog volt a látásától, csak testvére, Lujzi irigykedett rá. Elhatározta, hogy ő is felkeresi Holle anyó birodalmát, csakhogy - mint tudjuk - mindenki azt kapja, amit megérdemel?


2008 Bodo Fürneisen fantasy 11 3,0
König Drosselbart (2008)

König Drosselbart
Grimm meséiből: Rigócsőr király

Egy napon Geránia hercegnője, Izabella a tiltott tóban fürdött, s megismerkedett az ellenséges ország trónörökösével, begóniai Richárddal. Másnap lánykérést tartottak a királyi udvarban, de a dölyfös hercegkisasszony az összes jelentkezőt kigúnyolta. Richárdra egyenesen a Rigócsőr csúfnevet aggatta. Édesatyja megunva lánya makrancosságát megfogadta, hogy hozzáadja az első koldushoz, aki a kapu elé téved. A herceg álruhát öltve elnyerte Izabella kezét, de kilétét egészen addig nem akarta felfedni, amíg meg nem tanítja a lányt a házimunkára és a pénz becsületére. Úgy tűnt, hogy Izabella javíthatatlan, s minden veszni látszott, még Richárd szerelme is...


2008 Sibylle Tafel fantasy, szerelmi történet 3 ?

Tischlein deck dich
Grimm meséiből: Terülj, terülj asztalkám!

Egy embernek volt három fia, akik közül a két idősebb elindult szerencsét próbálni. Max, a legkisebb is világot akart látni, s vinni valamire, hogy majd elnyerhesse Lotte kezét. A legidősebb kitanulta az asztalos mesterséget, a középső molnárlegénynek állt, Maxot pedig egy szabó fogadta fel. A három próbaév leteltével mestereik mindhármukat értékes ajándékkal indította haza. Az első egy "terülj, terülj asztalkámat", a második egy aranyat fialó szamarat, a harmadik pedig egy igazságot tevő furkósbotot kapott. A hazafelé vezető úton a két idősebb fiú megszállt egy fogadóban, ahol a kocsmáros és kapzsi felesége kicsalta mindenüket. Szerencsére zsákjával Max is arra tévedt.


2008 Ulrich König fantasy, szerelmi történet 1 ?
Der gestiefelte Kater (2009)

Der gestiefelte Kater
Grimm meséiből: Csizmás kandúr

Az öreg molnár meghal, és csekély vagyonát szétosztja a három fia között. A legnagyobb a malmot kapja, a középső a szamarat, Hans, a legkisebb pedig a család macskáját, Minkust, a kandúrt. Szegény Hans nagyon szomorú, és nagyon meglepődik, mikor a macska beszélni kezd hozzá...


2009 Christian Theede fantasy, szerelmi történet 4 ?

Die Bremer Stadtmusikanten
Grimm meséiből: A brémai muzsikusok

Egy öreg, gazdájának már hasznavehetetlen szamár, a vaksi kutya, a macska és a kakas már nem tudják teljesíteni a feladatukat a ház körül, ezért a gazdájuk és a felesége elhatározza, hogy megszabadul a haszontalanoktól. Hogy a szomorú véget elkerüljék, az állatok megszöknek, és Brémába igyekeznek, hogy ott zenéjükkel keressék meg a mindennapi takarmányukat és tejüket. Az úton rablók fogságába esnek, de végül mégis megtalálják az új, boldog otthonukat.


2009 Dirk Regel fantasy 3 ?

Die kluge Bauerntochter
Grimm meséiből: Az okos lány

Egy falusi lány felkelti a fiatal király érdeklődését rendkívüli leleményességével, ezért a király nehéz feladatot ad neki és azt ígéri, ha teljesíti, elveszi feleségül. Ám a király emberére, vagyis inkább asszonyára talál, mert a lány el is megy a királyhoz meg nem is, lesz is rajta ruha meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, pont úgy, ahogy a király megmondta.A Grimm testvérek klasszikus meséjének filmváltozata.


2009 Wolfgang Eissler fantasy 2 ?

Dornröschen
Grimm meséiből: Csipkerózsika

A királyi párnak hosszú évek várakozása után gyönyörű kislánya születik, akit Rózsának keresztelnek. A keresztelőre az ország 13 tündéréből csak tizenkettőt tudnak meghívni, ezért a Maruna, akit nem hívnak meg azt jósolja Rózsának, hogy mikor felnő, és egy fonóorsó megsebzi, a királylány meghal. A jó tündérek az átkot megszüntetni ugyan nem tudják, de 100 éves mély álomra változtatják. A király, hogy lányát védje, kitiltja országából az orsót... A Grimm testvérek klasszikus meséjének filmváltozata.


2009 Oliver Dieckmann fantasy 3 ?
Rapunzel (2009)

Rapunzel
Grimm meséiből: Galambbegy

Galambbegyet egy boszorkány fondorlattal megszerzi szüleitől, és folyton az országutakat róva, mindenki elől elrejtve tartja a leányt. A kislány semmit sem tud igazi szüleiről, és anyjaként szereti a boszorkányt, mindenben szót fogad neki. Mostohája egy magas toronyba zárja be, ahol bár mindene megvan, mégis magányos. Amikor felnő és találkozik a királyfival, minden megváltozik...


2009 Bodo Fürneisen fantasy 4 ?
Rumpelstilzchen (2009)

Rumpelstilzchen
Grimm meséiből: Lumpenstikli

Egy kobold majdan születendő első gyermekéért cserébe segít egy parasztlánynak szénából aranyat fonni. Miután ezt megtudja a király, fogva tartja a lányt, és aranyfonásra kényszeríti. A király kalandozólelkű fia beleszeret a lányba, kiszabadítja, átveszi a trónt, és feleségül veszi. Hamarosan megszületik a gyermekük is, és ekkor felbukkan a kobold az ígért fizetségéért...


2009 Ulrich König fantasy, kalandfilm, szerelmi történet 2 ?

Schneewittchen
Grimm meséiből: Hófehérke

Hófehérke, a gyönyörű, szép királylány, akinek bőre fehér mint a hó, haja fekete mint az ében, szája piros mint a vér, új mostohát kap. Édesapja, az öreg király megházasodik, az új feleség azonban féltékeny a szép királykisasszonyra. Hófehérke a hét törpe kunyhójában talál menedéket, de itt is utoléri a végzet, és megtalálja a gonosz királyné. A törpék vigyáznak rá, de ez kevésnek bizonyul, és csak a királyfi mentheti meg.


2009 Thomas Freundner fantasy 2 ?
Das blaue Licht (2010)

Das blaue Licht
Grimm meséiből: A kékfényű lámpás

Egy kiszolgált, sebesült katona, aki még a neki járó zsoldot sem kapta meg kapzsi királyától egy boszorkány házába tér be az erdőben. A csúf, öreg banya szép fiatalasszony képében jelenik meg, és arra akarja rávenni a katonát, hogy segítségével visszaszerezze bűvös, kék fényű lámpását. A katona rájön a tűzszerszám titkára, és elhatározza, hogy bosszút áll a királyon. Tervébe kis hiba csúszik, beleszeret a szépséges királykisasszonyba, aki viszonozza a szerelmét. A boldogságig azonban még hosszú út és sok kaland vezet...


2010 Carsten Fiebeler fantasy 1 ?
Der Meisterdieb (2010)

Der Meisterdieb
Grimm meséiből: A mestertolvaj

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szófogadatlan kisgyerek, aki megszökött szegény szüleitől. Évtizedekkel később visszatért, és elmesélte, hogy kiváló mestere lett szakmájának, ami nem más, mint a tolvajlás. Keresztapja, a gróf ekkor próbára akarja tenni, és három feladatot ad számára. A mestertolvaj nekilát, hogy teljesítse a próbát.
A klasszikus mese filmváltozata.


2010 Christian Theede fantasy 4 ?
Des Kaisers neue Kleider (2010)

Des Kaisers neue Kleider
Grimm meséiből: A császár új ruhája

A hiú császár új ruhát varrat magának közelgő születésnapjára, de valami igazán egyedi darabot szeretne. Ezért fogadja fel az ismeretlenfiatalembert a feladatra, akit a környéken senki sem ismer. Bár a fiú sem szőni, sem fonni, sem varrni nem tud, a király hiúságára,az emberek butaságára és félelmeire alapozva a világ legkülönösebb ruháját ígéri az uralkodónak.


2010 Hannu Salonen dráma 4 ?
Aschenputtel (2011)

Aschenputtel
Grimm meséiből: Hamupipőke

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kedves és szorgalmas árvalány, aki mostohaanyjával és annak lányával lakott régi udvarházukban. A két gonosz nő mindent elkövetett, hogy az árva életét megnehezítse. Koszos, foltos ruhában járatták a kislányt és állandóan dolgoznia kellett, míg mostohatestvére szép ruhában páváskodott. Ám egyszer Hamupipőke egy kedves, fiatal vadásszal ismerkedett meg az erdőben, majd híre jön, a király fia, a herceg házasodni készül. Az udvarba várják az ország hajadonjait, ahová Hamupipőke is szeretne elmenni...


2011 Uwe Janson fantasy 6 ?
Hänsel und Gretel (2012)

Hänsel und Gretel
Grimm meséiből: Jancsi és Juliska

Jancsi és Juliska az erdőben él édesapjukkal és mostohaanyjukkal. A család szegény és sokszor nincs mit enniük. A mostohaanyjuk rábeszélésére apjuk az erdő mélyén hagyja a gyerekeket, hogy egyedül boldoguljanak. A testvérpár hamarosan egy mézeskalácsházat talál, ahol egy kedves hölgy lakik, és látszólag szívesen fogadja őket. A gyerekek jól bevacsoráznak és szép, tiszta ágyba fekszenek le aludni. Másnapra azonban kiderül, hogy nem egy jóságos néni, hanem a gonosz boszorkány házába kerültek...


2012 Uwe Janson fantasy 3 ?
Der Teufel mit den drei goldenen Haaren (2013)

Der Teufel mit den drei goldenen Haaren
Grimm meséiből: Az ördög három arany hajszála

Jacob és Wilhelm Grimm testvérek gyűjtése nyomán íródott "Az ördög három arany hajszála" című mese. Hajdanában réges-régen egy szegény asszonynak fiacskája született. Megjósolták róla, hogy amint tizennégy esztendős lesz, elveszi a király lányát feleségül. El is nevezték a Szerencse fiának. Nem sokkal ezután ellátogatott a szegény asszony falujába a király, de mert álruhában járt, nem tudta senki, kicsoda, micsoda.


2013 Maria von Heland fantasy 1 ?
Vom Fischer und seiner Frau (2013)

Vom Fischer und seiner Frau
Grimm meséiből: A halász meg a felesége

Élt egyszer valaha régen egy halász. Egy szerény kis kunyhóban lakott a tenger partján a feleségével. Minden áldott nap kiment halászni, kivetette a horgot, s várta, várta a halat. Egy szép napon megint ott horgászott a parton, bámult a szép tiszta vízbe, üldögélt a botja mellett, és türelmesen várt, egyre csak várt. Egyszerre csak meg rándult a zsineg, lemerült a horog a mélybe, s ahogy a halász fölhúzta, egy nagy lepényhal tátogott rajta.


2013 Christian Theede fantasy 2 ?