A Mester és Margarita adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Il Maestro e Margherita (1972)

Il Maestro e Margherita
A Mester és Margarita

Nyikolaj Makszjudov Poncius Pilátus című darabját próbálják, ám a premiert elhalasztják. Az írót gyengéd szálak fűzik Margarita Nyikolajevnához, akinek elmeséli, hogy már többször álmodott a sátánról. Amikor találkozik a fekete mágia professzorával, Wolanddal, már biztos benne, hogy a sátán garázdálkodik Moszkvában. Nyikolaj figyelmezteti erre Margaritát, ő azonban nem hisz neki. Az írót hamarosan elmegyógyintézetbe zárják. Woland professzor pedig megszervezi a Poncius Pilátus bemutatóját.


1972 Aleksandar Petrovic dráma 29 3,4
Mistrza i Małgorzatę (1990)

Mistrza i Małgorzatę
Mester és Margarita

A filmsorozat alapjául szolgáló szatirikus filozófiai regény cselekménye három síkon fut, a reális síkot a korabeli szovjet valóság figurái képezik, szatirikus fényben és gogoli torzításban.


1990 Maciej Wojtyszko minisorozat, szerelmi történet 5 ?

A Mester és Margarita
 

Bulgakov nagy sikerű regénye, A Mester és Margarita a 30-as évek korrupt, bűnös, ateista Moszkvájában játszódik, ahol egyszer csak kíséretével megjelenik a sátán és igazságot tesz. A Nagy Könyv arcaként Hernádi Judit a mai Moszkvába, a regény eredeti helyszíneire viszi el az olvasót, és az egyedi archív felvételek, briliáns orosz színészek és Moszkva mai elképesztően modern arcának bemutatásán keresztül próbálja megfejteni, vajon megváltoztak-e Bulgakov regénye óta a moszkvaiak.


2005 Fekete Ibolya dokumentumfilm, rövidfilm 16 2,3
Master i Margarita (2005)

Master i Margarita
A Mester és Margarita

Bulgakov regényének magas színvonalú tv-filmsorozat változata.


2005 Vlagyimir Bortko dráma, fantasy, minisorozat, ... 89 4,4

Master i Margarita
 


2006 Jurij Kara dráma, fantasy