Anne Frank adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
The Diary of Anne Frank (1959)

The Diary of Anne Frank
Anna Frank naplója

Anne Frank mindössze 13 éves volt, amikor a második világháború ideje alatt zsidóként bujkálni kényszerült családjával. Naplójában egy serdülő kamaszlány szemén keresztül vehetjük végig a kis térbe zsúfolt emberek félelmeit, vágyait, reményeit.


1959 George Stevens dráma 10 3,3

The Diary of Anne Frank
Anna Frank naplója

Anne, a nácik által megszállt Hollandiában élő zsidó származású lány tizenharmadik születésnapjára egy naplót kapott ajándékba. Naplójában egy képzeletbeli barátnőjének címezte bejegyzéseit, akit Kittynek nevezett el. 1942 júliusában nővére, Margot, behívót kapott a munkatáborba. A család a bujkálás mellett döntött, így az apa, Otto Frank egykori irodaépületének Anne által "Hátsó traktusként" emlegetett részébe költöztek. A bujkálásban Otto Frank négy korábbi dolgozója segítette őket. Később újabb bujkálók csatlakoztak hozzájuk, a Van Daan család, majd Dussel úr, egy fogorvos. Anne folyamatosan írta bejegyzéseit a családjáról, érzéseiről, a titkos "Hátsó traktus" mindennapi életéről. Egy napon megjelent a rendőrség, felfedezték a titkos ajtót, a rejtőzködőket megtalálták és elhurcolták. Anne Frank a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban.


1980 Boris Sagal dráma, életrajzi film 14 3,4
The Diary of Anne Frank (1987)

The Diary of Anne Frank
Anne Frank naplója

Anne, a nácik által megszállt Hollandiában élő zsidó származású lány tizenharmadik születésnapjára egy naplót kapott ajándékba. Naplójában egy képzeletbeli barátnőjének címezte bejegyzéseit, akit Kittynek nevezett el. 1942 júliusában nővére, Margot, behívót kapott a munkatáborba. A család a bujkálás mellett döntött, így az apa, Otto Frank egykori irodaépületének Anne által "Hátsó traktusként" emlegetett részébe költöztek.
A bujkálásban Otto Frank négy korábbi dolgozója segítette őket. Később újabb bujkálók csatlakoztak hozzájuk, a Van Daan család, majd Dussel úr, egy fogorvos.
Anne folyamatosan írta bejegyzéseit a családjáról, érzéseiről, a titkos "Hátsó traktus" mindennapi életéről. Egy napon megjelent a rendőrség, felfedezték a titkos ajtót, a rejtőzködőket megtalálták és elhurcolták. Anne Frank a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban.


1987 Gareth Davies dráma, háborús film, minisorozat 19 3,6

The Attic: The Hiding of Anne Frank
 

Amszterdam náci megszállása során Otto Frank elrejtené zsidó családját, miután lányát, Margot-ot elvitték náci munkaszolgálatba. Miep Gies, Otto Frank asszisztense elrejti őket az iroda feletti tetőtérben. Anna Frank naplója és Gies visszaemlékezései alapján.


1988 John Erman dráma, háborús film, történelmi film

Anne Frank's Diary
 

A második világháború alatt egy Anne Frank nevű tizenéves zsidó lány és családja kénytelen bujkálni a nácik által elfoglalt Hollandiában.


1999 Julian Y. Wolff animáció, dráma, életrajzi film, ...
Anne Frank: The Whole Story (2001)

Anne Frank: The Whole Story
Anne Frank igaz története

A film alapjául Melissa Müller: Anne Frank, egy lány élete című életrajzi műve szolgált, ezen kívül Kirk Ellis kutatásainak eredményeit és eredeti interjúit is felhasználták a forgatókönyv írása során. A film némely jelenete Anna Frank naplójában is megtalálható, de olyan szó szerinti idézetekkel nem találkozhatunk a filmben, amelyek a naplóban Anna saját érzelmeit fogalmazzák meg.


2001 Robert Dornhelm dráma, életrajzi film, háborús film 13 3,3
The Diary of Anne Frank (2008)

The Diary of Anne Frank
Anne Frank naplója

Anne Frank naplója, mely Amszterdamban íródott 1942 és 1944 között bujkálás közben, a XX. század egyik legismertebb alakjává tette szerzőjét. Anne négyéves volt, amikor családjával elhagyta szülőhazáját, Németországot; tizenhárom évesen kellett elrejtőznie, és nem töltötte még be a tizenhatot, amikor meghalt egy koncentrációs táborban, a hitleri rasszista őrületnek áldozatul esett hatmillió zsidó egyikeként. Az elmúlt ötven év során Anne Frankból az erőszak és a zsarnokság világában elnyomottak egyetemes jelképe lett. Nevéhez a humánum, a tolerancia és az élni akarás fűződik. Naplóját, mely világszerte kötelező olvasmány az iskolákban, a bátorság és a remény örök érvényű testamentumaként értelmezik.


2008 Jon Jones dráma, minisorozat 5 ?

Anne Frank's Holocaust
 


2015 Erik Nelson életrajzi film
Das Tagebuch der Anne Frank (2016)

Das Tagebuch der Anne Frank
 

Az igaz történetet alapuló film főhőse egy fiatal német lány, Anne Frank, akinek zsidó származása miatt bujkálnia kellett Amszterdamban a Holokauszt idején.


2016 Hans Steinbichler dráma 1 ?
Mijn beste vriendin Anne Frank (2021)

Mijn beste vriendin Anne Frank
Legkedvesebb barátnőm, Anne Frank

Anne Frank és Hannah Goslar igaz barátságán alapuló története, a nácik által megszállt Amszterdamtól a koncentrációs táborban történt megrázó találkozásukig.


2021 Ben Sombogaart dráma 2 ?