Majmok bolygója

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Planet of the Apes (1968)

Planet of the Apes
Majmok bolygója

A ma már klasszikusnak számító filmben Charlton Heston szembesül a kegyetlen igazsággal, mely az emberiségre nézve minden borzalomnál rosszabb. Rémálom vagy valóság? Taylor űrhajósnak ezzel a szörnyű kérdéssel kell megbirkóznia, amikor egy időviharba kerülve lezuhan, és foglyul ejti egy gorilla-osztag. Ezen a bolygón felfordult a világ, a majom az uralkodó faj, az emberek pedig, mint az állatok, ketrecekben élnek. Amikor a Csillagszeműre keresztelt Taylorról kiderül, hogy beszéli a nyelvüket, két tudós csimpánz nyíltan szembeszegül a bigott vezetéssel és segít az űrhajósnak a menekülésben.


1968 Franklin J. Schaffner akciófilm, dráma, kalandfilm, ... 710 4,2
Beneath the Planet of the Apes (1970)

Beneath the Planet of the Apes
A majmok bolygója II.

A film folytatásában Brent űrhajóst különleges utazásra küldik, térben és időben egyszerre. Küldetése, hogy a 3955. évben eltűnt Taylort, az első expedíció vezetőjét megtalálja. Taylor, akinek űrhajója a majmok lakta bolygóra zuhant, a felfegyverzett gorillák fogságába esett. Egy Nova nevű néma lánnyal sikerült ugyan megszöknie a majmoktól, ám menekülés közben furcsa, telepatikus képességekkel rendelkező mutánsok közé keveredik. Ezek a lények a valamikori New York City földalatti romjai között élnek, és egy élő kobalt bombát imádnak. Brent rádöbben, hogy a mutánsok kialakulása egy atomtámadás következménye, mely az Egyesült Államok néhai lakóinak nagy részét elpusztította. És ő most két tűz közé került a majmok és mutánsok hatalmi háborújában...


1970 Ted Post dráma, kalandfilm, sci-fi 262 2,9
Escape from the Planet of the Apes (1971)

Escape from the Planet of the Apes
A majmok bolygója III.: A menekülés

Az Itéletnap elől menekülve két intelligens majom-tudós, Cornelius (Roddy McDowall) és Zira (Kim Hunter) visszautazik az időben, hogy elmeneküljön a világméretű pusztulás elől. A mai Los Angelesbe érve pillanatok alatt a karhatalom fogságába kerülnek. Az állandó kihallgatások, tesztek és kísérletek testileg-lelkileg tönkreteszik a majmokat, és szökési kísérletük is kudarcba fullad. Egyetlen reményük Zira börtönben született és nevelkedett gyermeke, akinek sikerül megszöknie...


1971 Don Taylor (I) akciófilm, sci-fi 184 2,7
Conquest of the Planet of the Apes (1972)

Conquest of the Planet of the Apes
A majmok bolygója IV.: A hódítás

Nem sokkal a beszélő majmok kivégzése után a gorillák és a csimpánzok rabszolgaként kénytelenek az emberek mellett szolgálni. Időközben felnőtt Zira és Cornelius gyermeke, aki egy cirkuszban talált menedéket. Ceasar (Roddy McDowall) kilétére azonban hamarosan fény derül, s veszélybe kerül az élete. Menekülés közben döbben rá, csak úgy maradhat életben, ha a fejlettebb intelligenciájú majmokat gazdáik ellen fordítja. A karizmatikus, emberi intelligenciával rendelkező Caesar a fellázított majmok seregével támadásba lendül az emberiség ellen.


1972 J. Lee Thompson akciófilm, sci-fi 157 2,3
Battle for the Planet of the Apes (1973)

Battle for the Planet of the Apes
A majmok bolygója V.: A csata

Időszámításunk szerint 2670-ben járunk. A Földet az intelligens és rabszolgasorba taszított majmok lázadása pusztította el. Alig néhányan élték át a nukleáris holocaustot, és a majmok az életben maradt emberekkel építtetik újjá a civilizációt. Az ellentétek azonban újra fellángolnak, a két fejlett civilizáció hamarosan összecsap egymással. Cornelius, a majomtársadalom vezetője minden erejével azon fáradozik, hogy a két nép egymás mellett békében élhessen.


1973 J. Lee Thompson akciófilm, sci-fi 150 2,2
Back to the Planet of the Apes (1980)

Back to the Planet of the Apes
A majmok bolygója VI.: A visszatérés

Két pilóta, Alan és Pete társaik után erednek, akik eltűntek egy időviharban. Ám akárcsak társaik, ők is kényszerleszállásra kényszerülnek egy elsivatagosodó bolygón. Bár túlélik a landolást, fogságba esnek, s megdöbbenve tapasztalják, hogy a majmok uralják a bolygót, amiről kiderül, hogy nem más, mint a Föld egy atomháború után. A fogságban összebarátkoznak Galennel, az egyik csimpánzzal, akiben felébred a gyanú, hogy egykor talán intelligensebbek voltak az emberek. A két pilóta hamarosan bizonyítékokat is talál az egykori városokról, ám a gorillák veszélyt látnak a két idegenben.


1980 Arnold Laven - Don Weis kalandfilm, sci-fi, thriller 102 1,9
Planet of the Apes (2001)

Planet of the Apes
A majmok bolygója

2029: Leo Davidson asztronauta (Mark Wahlberg) egy tudományos űrtelepről készül elszállítani egy kísérleti csimpánzt, ám mágneses viharba kerül. A viharban a tér-idő viszonya is felborul, Davidson egy furcsa bolygón landol. Majmok uralják a bolygót, ahol az emberi faj leigázva él. A majmok között hatalmi kérdés az emberekkel való bánásmód. Ari (Helena Bonham Carter), egy szenátor lánya az egyenjogúságukért száll síkra, míg Thade generális (Tim Roth) az emberek megsemmisítését tűzte ki célul. Davidson lázadást szít az emberek között és a felkelés élére áll. Az emberiség jövőjéről elgondolkodtató klasszikus sci-fi az 1968-as eredeti film felújítása, amely több ponton szellemesen tovább viszi a szálakat. Pierre Boulle eredeti regényére alapozva készült a film.


2001 Tim Burton akciófilm, kalandfilm, sci-fi 724 2,7
Rise of the Planet of the Apes (2011)

Rise of the Planet of the Apes
A majmok bolygója: Lázadás

Egy San Franciscó-i tudós az Alzheimer-kór ellenszerét kutatva olyan szérumot fejleszt ki, amely a kísérleti alany majmoknak jelentősen megnöveli az intelligenciáját is. Az általa gondozott egyedet, Caesart egy idő után kénytelen menhelyre vinni, ahol a csimpánz hamarosan fellázad a fogság ellen.


2011 Rupert Wyatt akciófilm, dráma, sci-fi 771 3,6
Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Dawn of the Planet of the Apes
A majmok bolygója: Forradalom

Az egy évtizeddel korábban a világon átsöprő vírus emberi túlélőinek egy csoportja a Caesar vezette, genetikailag fejlett majmok egyre népesebb táborát fenyegeti. Törékeny békét kötnek, ami rövid életűnek bizonyul - a háború küszöbön áll, így hamarosan eldől, ember vagy emberszabású emelkedik ki a Föld domináns fajaként.


2014 Matt Reeves (I) akciófilm, dráma, sci-fi, ... 563 3,6
War for the Planet of the Apes (2017)

War for the Planet of the Apes
A majmok bolygója: Háború

A majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok elnéptelenedtek, a menekülőkkel nem tudni, mi történt, és a kevés életben maradt ember kis csapatokra szakadva bujkál... amíg bír. És készülődik. A háború ugyanis elkerülhetetlen. Caesar, a harcedzett és szuperintelligens csimpánz, aki nagyon sokat szenvedett az emberek rabságában nem tud felejteni és nem akar megbocsátani. Mindkét fél tudja, hogy az emberiségnek nincs több esélye. Ha most kudarcot vall, végképp eltűnik a Föld színéről.


2017 Matt Reeves (I) akciófilm, dráma, kalandfilm, ... 345 3,3