Buñuel-trilógia

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Le charme discret de la bourgeoisie (1972)

Le charme discret de la bourgeoisie
A burzsoázia diszkrét bája

A film szép és megejtő kommercializálása a szürrealista ábrázolásmódnak: a burzsoáziáról úgy rántja la a leplet, hogy Oscar-díjjal jutalmazzák. A valóságnak hitt történetben többször is álmodnak a szereplők, sőt néha arról álmodnak, hogy mit álmodik a másik, így az eredeti álmot is beszámítva (hiszen az egész film egy nagy álom) háromszoros álomképet kapunk.


1972 Luis Buñuel dráma, szatíra, vígjáték 347 4,3
Le fantôme de la liberté (1974)

Le fantôme de la liberté
A szabadság fantomja

A különféle, logikailag össze nem kapcsolódó jeleneteket hagyományos dramaturgiai megoldással fűzik egybe az alkotók: a soron következő jelenetbe mindig az előzőből kilépő szereplő révén jutunk át. A klasszikus történetnek aligha mondható eseménylánc 1814-ben indul a spanyol királyság - Napóleon kiűzetését követő - restaurációjával és hamarosan a jelenbe vált át.


1974 Luis Buñuel dráma, vígjáték 221 4,3
Cet obscur objet du désir (1977)

Cet obscur objet du désir
A vágy titokzatos tárgya

A történet hőse egy ötvenes, dúsgazdag nagypolgár, aki eszeveszetten beleszeret a szobalányába, s meg akarja vásárolni. Amikor ez nem sikerül, követni kezdi, sőt, üldözni, kutatni álmainak titokzatos tárgyát. A lányt fürkésző megszállottsága olykor irtózatosan megalázó helyzetekbe sodorja...


1977 Luis Buñuel dráma, szerelmi történet 305 4,4