Szent Johanna adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
La passion de Jeanne d'Arc (1928)

La passion de Jeanne d'Arc
Szent Johanna - Jeanne D'Arc

Az irodalomban is szép pályát befutott témának több filmfeldolgozása van. A mindmáig legjelentősebb dán rendezőnek tartott Dreyer nagyrészt premier plánokból álló művét azonban már 1958-ban Brüsszelben klasszikussá avatták a kritikusok: 78 szavazattal a "minden idők 12 legjobb filmje" között a negyedik helyre került. A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon.


1928 Carl Theodor Dreyer dráma, életrajzi film, némafilm, ... 145 4,4
Joan of Arc (1948)

Joan of Arc
Szent Johanna

1429. Franciaország. Egy 18 éves egyszerű parasztlány Isten hírnökének vallja magát és kijelenti, hogy az ő vezetésével legyőzhető lenne a világ legerősebb hadserege, és felszabadítható lenne a hazája. Megjelenését a megmaradt országrész vezetői kezdetben kétkedéssel fogadják, ám a nép szentként tiszteli a lányt, ezért a szorongatott helyzetben lévő francia trónörökös kihasználja a helyzetet abban a reményben, hogy Johanna segítségével esetleg trónra juthat.


1948 Victor Fleming dráma, háborús film, történelmi film 14 3,8
Giovanna d'Arco al rogo (1954)

Giovanna d'Arco al rogo
 


1954 Roberto Rossellini dráma, életrajzi film, történelmi film, ... 1 ?
Saint Joan (1957)

Saint Joan
Szent Johanna


1957 Otto Preminger dráma, életrajzi film, történelmi film 5 ?
Procès de Jeanne d'Arc (1962)

Procès de Jeanne d'Arc
Jeanne D'Arc pere

"A némaságot a hangosfilm találta fel" - vallja Bresson. Dreyer szenvedélyes, izzó, égbe kiáltó Szent Johannájához képest Bresson Jeanne-ja makacs némaságba burkolózik. A per ridegen, tárgyszerűen folyik, Cauchon püspök és a többi vádló inkább szenvtelen ügyintéző, mint lángoló-lobogó fanatikus. Isten nincs jelen a tárgyalóteremben. Bresson katolikus rendező, de nem hirdeti vallása tételeit. Hőseinek sorsában végül a katolikus tételeknek ellentmondó tanulságok és kérdések fogalmazódnak meg.


1962 Robert Bresson dráma 39 4,3
Jeanne la Pucelle I - Les batailles (1994)

Jeanne la Pucelle I - Les batailles
Jean d'Arc - Az orleáni szűz I. - A csaták

Jeanne D'Arc, vagyis az "Orléans-i szűz" a francia történelem egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb személyisége és az ország legendás szentje. Élettörténete családtagjai, ismerősei, kortársai, illetve ismert történelmi személyiségek visszaemlékezései alapján rajzolódik ki.


1994 Jacques Rivette dráma, életrajzi film, történelmi film 7 ?

Jeanne la Pucelle II - Les prisons
Jean d'Arc - Az orleáni szűz II. - A börtönök

Jeanne D'Arc, vagyis az "Orléans-i szűz" a francia történelem egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb személyisége és az ország legendás szentje. Élettörténete családtagjai, ismerősei, kortársai, illetve ismert történelmi személyiségek visszaemlékezései alapján rajzolódik ki.


1994 Jacques Rivette dráma, életrajzi film 4 ?
Joan of Arc (1999)

Joan of Arc
Jeanne d'Arc, az orléans-i szűz

1412, nehéz idők járnak Franciaországban: a százéves háborúban angol hadak dúlják fel az országot. A régi legendák egy hajadon eljövetelét jövendölték, aki csodáival megmenti a végveszélybe került országot. Kislány születik, a neve Jeanne. Rendkívül vallásos, tisztelettudó lány cseperedik belőle. Tizenhárom évesen jelenése támad: kardot lát, a jövőjét. Jeanne (Milla Jovovich) városát lerombolták az angolok. Megérlelődik benne a meggyőződés, hogy kiűzheti az angolokat, ha a felkelés élére áll. Charles, a trónörökös (John Malkovich) szorult helyzetében támogatja a lány törekvéseit. Felszabadítják Orléanst és Reimset, ahol Charlest végre megkoronázhatják. Az újdonsült királynak és az egyháznak kényelmetlen Jeanne személye és az angolpártiak kezére adják. A kínzások sem törik meg a lány hitét, nem tagadja meg látomásait. Boszorkányságért és eretnekségért ítélik el: 1431 május 30-án a tizenkilenc éves Jeanne máglyáját gyújtották meg a Rouen-i piactéren... Jeanne D'Arc egyike a legkülönösebb történelmi figuráknak, minden színésznő szerepálma. Nem véletlen, hogy az Orléans-i szűz tragikusan felemelő története megfogta Milla Jovovichot is. Állítólag egy saját magáról készült képet nézegetett a férjével, Luc Bessonnal. A képen kócos volt a haja, a sminkje pedig furcsa, füstös. Egyszer csak azt mondta Milla: "Ez nem is én vagyok, ez Jeanne. Igen, ez ő." Tulajdonképpen ez a kép adta az ötletet, hogy megcsinálják a filmet. Az vonzotta őket, hogy a megszokott, egysíkú ábrázolás helyett megmutassák magát az embert.


1999 Luc Besson dráma, életrajzi film, háborús film, ... 452 3,3
Joan of Arc (1999)

Joan of Arc
Szent Johanna

1429, Franciaország. Egy 18 éves, egyszerű parasztlány Isten hírnökének vallja magát, és kijelenti, hogy az ő vezetésével legyőzhető a világ legerősebb hadserege, és felszabadítható hazája. Megjelenését a megmaradt országrész vezetői kezdetben kétkedéssel fogadják, ám a nép szentként tiszteli lányt, ezért a szorongatott helyzetben lévő francia trónörökös kihasználja a helyzetet abban a reményben, hogy Johanna segítségével trónra juthat.


1999 Christian Duguay dráma, életrajzi film, kalandfilm, ... 60 3,3