Szent Johanna adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Joan of Arc
Szent Johanna

Jeanne d'Arc történetének első - fennmaradt - mozgóképes adaptációja.


1900 Georges Méliès dráma, némafilm, rövidfilm 5 ?
La passion de Jeanne d'Arc (1928)

La passion de Jeanne d'Arc
Szent Johanna - Jeanne D'Arc

Az irodalomban is szép pályát befutott témának több filmfeldolgozása van. A mindmáig legjelentősebb dán rendezőnek tartott Dreyer nagyrészt premier plánokból álló művét azonban már 1958-ban Brüsszelben klasszikussá avatták a kritikusok: 78 szavazattal a "minden idők 12 legjobb filmje" között a negyedik helyre került. A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon.


1928 Carl Theodor Dreyer dráma, életrajzi film, némafilm, ... 151 4,4
Joan of Arc (1948)

Joan of Arc
Szent Johanna

1429. Franciaország. Egy 18 éves egyszerű parasztlány Isten hírnökének vallja magát és kijelenti, hogy az ő vezetésével legyőzhető lenne a világ legerősebb hadserege, és felszabadítható lenne a hazája. Megjelenését a megmaradt országrész vezetői kezdetben kétkedéssel fogadják, ám a nép szentként tiszteli a lányt, ezért a szorongatott helyzetben lévő francia trónörökös kihasználja a helyzetet abban a reményben, hogy Johanna segítségével esetleg trónra juthat.


1948 Victor Fleming dráma, háborús film, történelmi film 17 3,8
Giovanna d'Arco al rogo (1954)

Giovanna d'Arco al rogo
 


1954 Roberto Rossellini dráma, életrajzi film, történelmi film, ... 1 ?
Saint Joan (1957)

Saint Joan
Szent Johanna


1957 Otto Preminger dráma, életrajzi film, történelmi film 5 ?
Procès de Jeanne d'Arc (1962)

Procès de Jeanne d'Arc
Jeanne D'Arc pere

"A némaságot a hangosfilm találta fel" - vallja Bresson. Dreyer szenvedélyes, izzó, égbe kiáltó Szent Johannájához képest Bresson Jeanne-ja makacs némaságba burkolózik. A per ridegen, tárgyszerűen folyik, Cauchon püspök és a többi vádló inkább szenvtelen ügyintéző, mint lángoló-lobogó fanatikus. Isten nincs jelen a tárgyalóteremben. Bresson katolikus rendező, de nem hirdeti vallása tételeit. Hőseinek sorsában végül a katolikus tételeknek ellentmondó tanulságok és kérdések fogalmazódnak meg.


1962 Robert Bresson dráma 41 4,3
Jeanne la Pucelle I - Les batailles (1994)

Jeanne la Pucelle I - Les batailles
Jean d'Arc - Az orleáni szűz I. - A csaták

Jeanne D'Arc, vagyis az "Orléans-i szűz" a francia történelem egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb személyisége és az ország legendás szentje. Élettörténete családtagjai, ismerősei, kortársai, illetve ismert történelmi személyiségek visszaemlékezései alapján rajzolódik ki.


1994 Jacques Rivette dráma, életrajzi film, történelmi film 10 3,5

Jeanne la Pucelle II - Les prisons
Jean d'Arc - Az orleáni szűz II. - A börtönök

Jeanne D'Arc, vagyis az "Orléans-i szűz" a francia történelem egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb személyisége és az ország legendás szentje. Élettörténete családtagjai, ismerősei, kortársai, illetve ismert történelmi személyiségek visszaemlékezései alapján rajzolódik ki.


1994 Jacques Rivette dráma, életrajzi film 7 ?
Joan of Arc (1999)

Joan of Arc
Jeanne d'Arc, az orléans-i szűz

1412. Nehéz idők járnak Franciaországra: a százéves háborúban angol hadak dúlják fel az országot. A régi legendák egy hajadon eljövetelét jövendölték, aki csodáival megmenti a végveszélybe került országot. Kislány születik, a neve Jeanne. Rendkívül vallásos, tisztelettudó lány cseperedik belőle. Tizenhárom évesen jelenés tanúja lesz: kardot lát, a jövőjét. Jeanne városát lerombolták az angolok. Megérik benne a meggyőződés, hogy kiűzheti az angolokat, ha a felkelés élére áll. Károly, a trónörökös szorult helyzetében támogatja a lány törekvéseit.


1999 Luc Besson dráma, életrajzi film, háborús film, ... 463 3,3
Joan of Arc (1999)

Joan of Arc
Szent Johanna

1429, Franciaország. Egy 18 éves, egyszerű parasztlány Isten hírnökének vallja magát, és kijelenti, hogy az ő vezetésével legyőzhető a világ legerősebb hadserege, és felszabadítható hazája. Megjelenését a megmaradt országrész vezetői kezdetben kétkedéssel fogadják, ám a nép szentként tiszteli lányt, ezért a szorongatott helyzetben lévő francia trónörökös kihasználja a helyzetet abban a reményben, hogy Johanna segítségével trónra juthat.


1999 Christian Duguay dráma, életrajzi film, kalandfilm, ... 58 3,3
Jeanne captive (2011)

Jeanne captive
 

Jeanne d'Arc, az „orléans-i szűz”, akit Compiégne mellett fogtak el a burgund herceg szövetségesei. Miután VII. Károly francia király nem váltotta ki rabságából a százéves háború menetét megfordító leányt, Luxemburgi János az angolok kezére adta Jeanne-t.


2011 Philippe Ramos életrajzi film