Sámson és Delila adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Samson and Delilah (1949)

Samson and Delilah
Sámson és Delilah

Sámson, a rendkívüli testi erejű izraelita, a filiszteusoknak alávetett népe függetlenségéért küzd; egyedül szállt szembe a megszállók hadseregével. Ám Sámson beleszeret a vonzó, szoborszépségű Delilah hercegnőbe, aki rájön, hogy erejének titka a hajában rejlik. Álmában levágja a férfi fürtjeit, s átadja őt a filiszteusoknak, akik megvakítják. Sámson azonban Isten segítségével elégtételt vesz ellenségein.


1949 Cecil B. DeMille dráma, szerelmi történet, történelmi film 9 ?

Samson and Delilah
Sámson és Delilah


1984 Lee Philips akciófilm, fantasy, kalandfilm 2 ?
Samson and Delilah (1996)

Samson and Delilah
Sámson és Delila

Sámson megtöri a filiszteusok hatalmát Izrael felett, de mégis e népnek egyik gyönyörű lányába szeret bele. Delila nem viszonozza érzelmeit, mégis úgy tesz, mintha szerelmes lenne Sámsonba. S teszi mindezt azért, mert a filiszteus előkelőségek sok pénzt ígértek neki, ha sikerül megfejtenie Sámson hatalmas erejének titkát. A férfi először megpróbálja félrevezetni. Másodszor és harmadszor ugyanezt teszi, aztán végül elárulja titkát: "Borotva nem érte soha a fejemet, mert Istennek vagyok szentelve születésemtől fogva. Ha megnyírnak, oda lesz erőm, elgyengülök, és olyan leszek, mint bármely más ember" - mondja szerelmének. Delia levágja a férfi haját, s a csodálatos erejű hős, akitől okkal féltek, a filiszteusok kezére kerül.. A megvakított Sámsont bilincsbe verik, és a foglyok házában egy malmot kell hajtania. Őrzői nem veszik észre, hogy a fején ismét nőni kezd a haj és ereje lassan visszatér. Így amikor előhozzák börtönéből, hogy a filiszteusok vezetői és a nép a fogoly Sámson nyomorúságán szórakozzon, két kezével belekapaszkodik a filiszteusok palotájának tartóoszlopaiba, és a kőtengert az ott lévő több ezer filiszteusra dönti.


1996 Nicolas Roeg dráma, kalandfilm, történelmi film 6 ?
Samson (2018)

Samson
Sámson

A film bibliai történetet dolgoz fel. Sámson, a fiatal filiszteus herceg, egy különleges zsidó, akit az Isten természet feletti erővel áldott meg. Sámson megvédi népét, miközben mindent kockára tesz.


2018 Bruce Macdonald - Gabriel Sabloff akciófilm, dráma 7 ?