Rembrandt

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Rembrandt (1936)

Rembrandt
 

A meg nem alkuvó, s ezért egyre inkább elszigetelődő művész tragédiájában az egyéni fájdalmak összefonódnak a társadalom ütötte sebekkel. 1642-t írunk. Rembrandt sikeres festő, mikor imádott felesége, Saskia váratlanul meghal. A művész nehezen teszi túl magát fájdalmán, és munkaadójával is megromlik a viszonya. Tíz év múlva látjuk viszont: ajtaján végrehajtók kopogtatnak, a csőd szélére jutott, csak házvezetőnője, Geertje tart ki mellette. Mikor azonban Rembrandt újra szerelmes lesz, a féltékeny nő elhagyja. A nehézségekben egyetlen vigasza szerelme, Hendrickje, akit Rembrandt szeretne feleségül venni, ám nem teheti. Törvénytelen kapcsolatuk miatt a lányt erkölcstelenséggel vádolják és kiközösítik. Mikor a dolgok végre jobbra fordulnának, Hendrickje beteg lesz és meghal. Évek telnek el. Rembrandt egészsége megromlott és szegényebb, mint valaha. Egy barátjától kap pénzt ételre, de azt - mint élete folyamán mindig - most is festékre költi. Önarcképén dolgozik.


1936 Alexander Korda (Korda Sándor) dráma, életrajzi film 11 4,3

Rembrandt
 


1940 Gerard Rutten dráma, életrajzi film, történelmi film

Rembrandt
 


1942 Hans Steinhoff dráma, életrajzi film
Rembrandt (1999)

Rembrandt
 

Rembrandt van Rijn már elismert, középkorú mester, amikor bevezetik a műtermébe a fiatal, hamvas Saskia Uyleburghot, hogy elkészítse a lány portréját. Saskia jómódú, nemesi családból származik, mégsem egy elkényeztetett fruska. Hiába a mester nyers modora és pokróc természete, Saskia tudja, hogyan bánjon vele, így hamarosan egymásba szeretnek. Boldogságukat Rembrandt féktelen költekezéssel ünnepli. A mézeshetek egészen addig tartanak, amíg elsőszülöttjük meg nem hal. Majd a második kisbaba is, és a házra egyre mélyebb letargia telepszik. Az utolsó gyermek ugyan erős és egészséges, Saskia azonban nem épül fel a szülésből. Rembrandt újra gyászol - ezúttal évekig. Munkáját, kapcsolatait elhanyagolja, ezáltal elszegényedik, és kirekesztődik a társasági életből. Egyetlen ember tart csak ki mellette: fiatal és csinos cselédje, aki testi-lelki társává válik.


1999 Charles Matton életrajzi film 2 ?

Rembrandt: Fathers & Sons
Rembrandt - Apák és fiúk

1641. Amszterdam. Rembrandt és állapotos felesége, Saskia az utcán felfigyel egy pajkos fiúra, akiről kiderül, hogy Samuel Ben Israel, a rabbi fia. Samuel nagyon szeretné meglátogatni a mestert, aki éppen egy rendelt képen, Az éjjeli őrjáraton dolgozik. Az apa és fia között feszült a viszonyt, a rabbi ugyanis szeretné, ha fia minden idejét a Tóra tanulmányozásának szentelné, Samuel viszont majd eleped a vágytól, hogy lássa a világot. Rembrandt megpróbál közvetíteni közöttük. A fiú egy időre hozzájuk költözik és ő az, aki elsőnek veszi észre, hogy Saskia halálosan beteg.


1999 David Devine dráma

Rembrandt and His Word
Rembrandt világa

A világhírű holland festő, Rembrandt van Rijn, Amszterdamban élt. Nem csak zseniális festő volt, hanem műgyűjtő is, vagyonának nagy részét festmények, műtárgyak vásárlásába fektette. E tárgyak nagy része festményein is felbukkan. Amikor eredeti stílusban restaurálták a házat - amely ma múzeum - az egykori berendezési tárgyakat, a gyűjtemény még fellelhető darabjait is összeszedték és ma együtt látható a látogatók számára.


2000 Robin Lutz dokumentumfilm

Rembrandt's J'Accuse...!
Rembrandt vádbeszéde

Rembrandt "Éjjeli őrjárat" című festménye egy összeesküvést ábrázol. Peter Greenaway új dokumentumfilmje kínálja a magyarázatot: az eseményt, a motívumot, az összeesküvőket, a gyilkosokat, a számos nyomot és az eredményt. És az Éjjeli őrjárat című festményben minden bizonyíték Rembrandt vádbeszéde. A legtöbb vádbeszédet óvatosan megfogalmazott szövegekbe rejtették, ilyen volt pl. Zola híres "J'accuse" kezdetű irata 1898-ben. Most a vádbeszéd maga a festmény. Igazi Helyszínelők sztori, amelyben Rembrandt a nyomozó, a vádló, az ügyész és a bíró. Peter Gereenaway filmrendező 50 nyomot vizsgál meg, amelyek a festményen rejtőznek, és felderít egy gyilkosságot, amely a zavarba hozza a művészettörténészeket, mióta Rembrandt 1642-ben megfestette a képet. Greenaway azt is feltárja, hogy a divatos, újgazdag Rembrandt hogyan vesztette el hírnevét és szerencséjét 15 rövid év alatt, és hogyan vált csaknem teljesen földönfutó, magányos emberré. Rembrandt bizonyára örülne, ha látná, hogy nagy csoportportréja milyen elismerést kap Greenaway dokumentumfilmjében mint vádbeszéd, hiszen ennek is készült valamikor.


2008 Peter Greenaway dokumentumfilm 5 ?