Goriot apó adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Le père Goriot
 


1910 Armand Numès némafilm

Le père Goriot
 


1921 Jacques de Baroncelli dráma
Le père Goriot (1945)

Le père Goriot
 


1945 Robert Vernay dráma

Le père Goriot
Goriot apó

Balzac, aki korának legnagyobb realista írója volt, a Goriot apó megalkotásával elérte művészete csúcsát. E mű írása közben érleli meg az összefüggő korrajz megalkotásának tervét —, amely az Emberi Színjáték hatalmas regényciklusában elevenedik meg. A csaknem száz regényből álló ciklusban tükrözi korának lázas, ellentmondásukkal teli életét, szereplőinek tündöklésén és bukásán keresztül.
A Goriot apó amolyan XIX. századi Lear-király. Vagyonát, pénzét lányainak adta, s ő maga egyre mélyebbre jut. Egyre olcsóbb szobákba költözik Vanquerné szegényes penziójában. Lányai csak azért látogatják, hogy újabb adományokat csikarjanak ki tőle, hogy utolsó értéktárgyait is eladják. Ugyanebben a penzióban él Rastignac, a kor ifjúságának tipikus képviselője, aki a „meg fogunk mérkőzni egymással” hetyke jelszóval indul hódító útjára, nők segítségével a pénz és a hírnév, az érvényesülés felé. A film a regényhez híven ábrázolja a pénz szédítő körforgását, — amely Balzac életét is sokszor megkeserítette.


1972 Guy Jorré dráma 1 ?

Le Pere Goriot
Goriot apó

A párizsi Vauquer panzió lakói vékonypénzű hivatalnokok, szerény jövedelmű özvegyek, visszavonult üzletemberek. Köztük van Goriot apó, az egykori tésztagyáros és a jogi tanulmányait végző diák, Eugéne de Rastignac. Rokoni kapcsolata révén Eugéne előtt megnyílik az előkelő társaságok szalonjainak ajtaja. Míg a diákot a nagy világi élet megszédíti, Goriot apó az apai szeretetének áldozata lesz. Előkelően férjhez adott lányai az utolsó fillérjétől is megszabadítják.


2004 Jean-Daniel Verhaeghe dráma 3 ?