Kleopátra adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Cleopatra (1912)

Cleopatra
 


1912 Charles L. Gaskill dráma, némafilm, történelmi film
Cleopatra (1917)

Cleopatra
 


1917 J. Gordon Edwards dráma, életrajzi film, némafilm 1 ?
Cleopatra (1934)

Cleopatra
Kleopátra

A Kleopátra szerelmi életére összpontosító film cselekménye Kr.e. 48-ban indul. Egyiptom királynője vendégül látja Iulius Caesart annak jeleként, hogy beleegyezik országának a Római Birodalomhoz való csatolásába. Rómában lát ugyanis biztosítékot arra, hogy megerősítse hatalmát. Elcsábítja Caesart, akit hamarosan megölnek. Halála után Kleopátra minden figyelmét Caesar tábornokára, Marcus Antoniusra fordítja: férjül veszi, megpróbálja elterelni őt a közügyekről, és elbűvölni udvarának pompájával és luxusával. Amikor férje vereséget szenved Octavianustól, s Iulius Caesar unokaöccse és fogadott fia bevonul a meghódított Egyiptomba, Kleopátra öngyilkos lesz.


1934 Cecil B. DeMille dráma, háborús film, szerelmi történet, ... 10 3,6
Caesar and Cleopatra (1945)

Caesar and Cleopatra
Cézár és Kleopátra

Ez a rendkívül szellemes komédia Cézár Alexandriában töltött éveiről szól: a nagy hadvezér meg tudta hódítani a világot, de nem ért a nők meghódításához. A száműzött Kleopátra, akit ő ültetett vissza Egyiptom trónjára és tanított meg az uralkodás művészetére, csak játszik vele, mint macska az egérrel...


1945 Gabriel Pascal dráma, történelmi film, vígjáték 11 3,3
Serpent of the Nile (1953)

Serpent of the Nile
 

44-ben, a Julius Caesar elleni merénylet után, az egyiptomi Kleopátra királynő és az egyik legmagasabb rangú római tábornok és Caesar lehetséges utódja, Marcus Antonius között alakul ki a tragikus szerelem.


1953 William Castle életrajzi film, kalandfilm, történelmi film 1 ?
Cleopatra (1963)

Cleopatra
Kleopátra

A filmtörténet egyik legkalandosabb sorsú és legnagyobb költségvetésű, gigantikus produkciója a Római Birodalom függésébe került Egyiptom híres-hírhedt uralkodónőjéről és szerelmeiről: Caesarról és Antoniusról. A közel négyórás filmeposz díszleteivel és csatajeleneteivel még a mai kor nézőjét is ámulatba ejti.


1963 Joseph L. Mankiewicz dráma, életrajzi film, szerelmi történet, ... 144 3,7

Cäsar und Cleopatra
 


1969 Ulrich Erfurth dráma
Antony and Cleopatra (1972)

Antony and Cleopatra
Antóniusz és Kleopátra


1972 Charlton Heston dráma, történelmi film 1 ?

Antony and Cleopatra
Antonius és Kleopátra


1974 Jon Scoffield dráma, szerelmi történet, történelmi film
Cleopatra (1999)

Cleopatra
Kleopátra

Családi viszály dúl Egyiptom trónja körül, s Ceasarra vár a feladat, hogy Ptolemaiosz és két nővére között igazságot tegyen. Kleopátra minden fortélyát beveti Róma imperátorával szemben, és szépségével elcsábítja a férfit. Ám Ceasart haza szólítja a kötelessége, és rövid időn belül megszilárdítja hatalmát az ellene forduló szenátusban. Népszerűsége csúcspontján meghívja Kleopátrát Rómába, ahol a nép ellenségesen fogadja. Cserébe Egyiptom uralkodónője bemutatja Rómának titkolt gyermeküket, Ptolemaioszt, és arra kényszeríti Ceasart, hogy a Capitoliumban ismerje el fiát.


1999 Franc Roddam dráma, életrajzi film, minisorozat, ... 53 3,0