Bohumil Hrabal adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Fádní odpoledne
 

Egy unalmas délután egy külvárosi kocsmában, Bohumil Hrabal novellája alapján.


1964 Ivan Passer rövidfilm 2 ?
Perličky na dně (1965)

Perličky na dně
Gyöngyök a mélyben

A cseh-szlovák új hullám kamasztársadalma, az új raj rajongott Bohumil Hrabal emberközeli létezéstörténeteiért. Öt mesterrendező - Jirí Menzel, Jan Němec és Evald Schorm, Věra Chytilová és Jaromil Jireš - által választott Hrabal-novellák kerülnek bemutatásra, "Gyöngyök a mélyben" főcímmel. Az öt gyöngyszem - a "Baltazár úr halála", a "Szélhámosok", "Az öröm háza", "A világ automata-büfében" és a "Románc" című kisfilmek mindegyike egyenértékű adaptációja Hrabal azonos című próza remekének.


1965 Evald Schorm - Jan Němec - Jaromil Jireš - ... szatíra, vígjáték 32 3,8
Sběrné surovosti (1965)

Sběrné surovosti
A hulladékgyűjtőben


1965 Juraj Herz rövidfilm, vígjáték 8 ?
Ostře sledované vlaky (1966)

Ostře sledované vlaky
Szigorúan ellenőrzött vonatok

"...amikor márciusban a németek átlépték a határt, hogy elfoglalják az egész országot, és a mi városunkon keresztül vonultak Prágába, nagyapám egyes-egyedül kiment elébük, egyes-egyedül az én nagyapám ment ki a németek elé, hogy hipnotizőr lévén szembeszálljon velük, és a gondolat hatalmával visszatérítse a tankjaikat." Hát ilyen családból származik Milos, aki nem hőssé akar válni, csak a már kínossá vált szüzességét szeretné elveszíteni...


1966 Jiří Menzel dráma, háborús film, szerelmi történet, ... 471 4,3
Skřivánci na niti (1969)

Skřivánci na niti
Pacsirták cérnaszálon

A film az 50-es években játszódik a Prága melletti Kladno acélművében, egyfajta cseh Csepelen, ahol a régi polgári rend képviselői (értelmiségiek, kereskedők,stb.) dolgoznak nem éppen önszántukból, átnevelési célzattal...


1969 Jiří Menzel dráma, szatíra, szerelmi történet, ... 126 4,2

Mořská panna
Mermaid


1981 Magdalena Příhodová rövidfilm
Postřižiny (1981)

Postřižiny
Sörgyári capriccio

"A Mariska nevezetű hősnő aranyszín hajzuhataggal végigkerékpározik egy szendergő világon, amely mintha ablakszemek, zárt spaletták mögött fuldokolna vagy leskelődne. Pepín bácsi, ez a tőről metszet cseh Kakuk Marci, szózuhataggal és mini-katasztrófák sorával bomlasztja, bujtogatja a rendet, a kispolgárokét, amelynek több, mint jelképe a réztiszta serfőző üst meg a hordó, hiszen apródonként fulladunk beléjük." (Dániel Ferenc)


1981 Jiří Menzel vígjáték 419 4,4
Slavnosti sněženek (1983)

Slavnosti sněženek
Hóvirágünnep

Gyönyörű kis cseh falu Kreskó, ahol a film hősei élik a maguk hétköznapi, bár egyáltalán nem unalmas életét. Mintha a falut körülvevő erdő üde levegője hatná át az életüket, a szomorú eseményekben is meglátják a dolgok fonákját, a humort. S ennek a szatirikus humornak a legjobb ismerője nem más, mint Bohumil Hrabal és Jiri Menzel. Mert valljuk be, hol máshol is történhetne biciklis vaddisznóüldözés vagy disznótor egy Trabant hátsó ülésén, mint egy Hrabal műből készített Menzel filmben. A cseh kisemberek, mint például ebben a filmben is, utolérhetetlen leleményességgel élik az életüket, és nem történhet semmi olyan dolog - még a rusnya darazsak csípése sem - mely kizökkentené őket békés derűjükből.


1983 Jiří Menzel szatíra, vígjáték 128 4,1

Něžný barbar
 


1990 Petr Koliha dráma, vígjáték 1 ?

Andělské oči
Angyali szemek

Hrabal Bambini di Praga című novellája alapján készült a film. Hősei ál-biztosítási ügynökök, akik a világháború utáni zűrzavaros időket kihasználva gyanútlan polgárokon élősködnek egészen addig, amíg ők maguk be nem dőlnek egy "ügynöknek", egy ál-detektívnek. Fergeteges komédiázás az egész!


1994 Dušan Klein vígjáték 2 ?
Příliš hlučná samota (1996)

Příliš hlučná samota
Túlságosan zajos magány


1996 Věra Caïs dráma, vígjáték 1 ?
Obsluhoval jsem anglického krále (2006)

Obsluhoval jsem anglického krále
Őfelsége pincére voltam

Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből, és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédjaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei, és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába.


2006 Jiří Menzel szatíra, szerelmi történet, történelmi film, ... 373 4,1

Too Loud a Solitude
Příliš hlučná samota


2007 Genevieve Anderson animáció, dráma