Háry János adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Háry János (1941)

Háry János
 

Kodály Zoltán daljátékának filmváltozata a híres obsitosról, aki megverte Napóleont és visszautasította Mária Lujza királykisasszony kezét. Legalábbis ő így meséli.


1941 Bán Frigyes kalandfilm 12 3,1
Háry János (1965)

Háry János
 

A filmben megelevenedik a magyar Münchausen dicső története. A nagyabonyi kocsmában az öreg Háry János, ivócimborái és a diák szórakoztatására, felidézi hajdani nagy kalandjait. Miután a burkus határon megsegítette Mária Lujzát, a császári leányzó magával vitte a Burgba. Háry itt betörte a vad arabs mént, jutalmul az uralkodóval reggelizhetett. A majlandi csatamezőn magyaros virtussal leckéztette meg a híres Napóleont. Ezek után Ferenc császár neki ajánlotta fel Mária Lujza kezét, Háry azonban kitartott hűséges szívszerelme, Örzse mellett. Az udvar díszlövéssel és kórussal búcsúztatta a karakán vitézt, aki hazatért Nagyabonyba, hogy életét azóta is boldog meséléssel töltse.


1965 Szinetár Miklós zenés film 15 3,7
Háry János (1983)

Háry János
 

Háry János történetének új feldolgozása Marsall László forgatókönyve alapján
Háry János daljáték új alakban jelenik meg a televíziónézők számára a jól ismert alapfigurák megszületése óta. A bemutatásra kerülő rajzfilm jól példázza az animáció azon képességeit, hogy egy korábban kitalált mesét és hőseit hogyan lehet a mába újraálmodni.
Közreműködik: Nagy Ferenc karigazgató; a Magyar Állami Operaház Ének és Zenekara; a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusa; Vezényel: Csányi László


1983 Richly Zsolt animáció, zenés film 54 4,4