Pannónia Filmstúdió-rajzfilmek

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
János vitéz (1973)

János vitéz
 

Miközben Kukorica Jancsi kedvesét öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Jancsinak ezért bujdosnia kell és sok nehéz kalandban, számtalan viszontagságban van része. Segít Franciaországból kiűzni a törököt, s mikor meggazdagodva hazatérhet, szép kedvesének, Iluskának csak sírhantját találja. Bánatában újra vándorlásra adja magát, s így jut el a mesék birodalmába, ahol megtalálja végre Iluskáját...


1973 Jankovics Marcell animáció 267 4,2
Hugó, a víziló (1975)

Hugó, a víziló
Hugo the Hippo

Egy kikötőben a cápák állandóan akadályozzák a hajók ki és berakodását. Vízilovakkal üldözik őket. Fellendül a kikötő élete, s a vízilovak egyszerre feleslegessé válnak. Elhatározzák, hogy kiirtják őket. Gyerekek kelnek az egyetlen megmaradt kis víziló, Hugó védelmére. Ők próbálják meg sok kalandon keresztül jóvátenni az emberek igazságtalanságát.


1975 Gémes József - William Feigenbaum animáció, dráma 122 3,6
Lúdas Matyi (1977)

Lúdas Matyi
 

A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Ludas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg arról, hogyan száll szembe és torolja meg a falu gazdag emberétől igazságtalanul kapott 25 botütést.


1977 Dargay Attila animáció 741 4,4
Habfürdő (1980)

Habfürdő
 

A Habfürdő párját ritkító kísérlet, és mint megvalósulás mindenképpen sikerfilm, amely mindenkihez szól és mindenkinek mond valamit. Talán még azt is: "változtasd meg az életed". (Kristó Nagy István)


1980 Kovásznai György animáció, zenés film 56 4,2
Fehérlófia (1981)

Fehérlófia
 

A legismertebb magyar népmesének és a Távol-Kelettől Ausztriáig elterjedt változatainak nyomán készült a film. A fehér kanca megellik, fia születik. Mesét mond neki egy királyi párról, annak három fiáról, feleségeikről: Aranyhajúról, Ezüsthajúról és Rézhajúról. Az asszonyok kíváncsisága miatt három alvilági sárkány elpusztítja váraikat meg a férfiakat és a királykisasszonyokat földalatti birodalmába hurcolja. A mese hallatán a fehér ló fia szent esküvéssel fogadja meg, hogy elbánik a gonoszokkal.


1981 Jankovics Marcell animáció, fantasy 221 4,2
Vuk (1981)

Vuk
 

A rókacsaládban "gyermekáldás" van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.


1981 Dargay Attila animáció, kalandfilm 1268 4,5
Les maîtres du temps (1982)

Les maîtres du temps
Az idő urai

A film főhőse egy kisfiú, akit Piel-nek hívnak, s aki egy végzetes baleset során egyedül marad a titokzatos, félelmetes Perdide bolygón.


1982 René Laloux animáció, sci-fi 242 4,1
Misi mókus kalandjai (1982)

Misi mókus kalandjai
 

Misi Mókus az iskolában, amíg a többiek szorgalmasan magolják a mókustankölteményt, megeszi a tananyagot. A következményektől félve világgá megy...


1982 Foky Ottó animáció, kalandfilm 83 4,0
Háry János (1983)

Háry János
 

Háry János történetének új feldolgozása Marsall László forgatókönyve alapján
Háry János daljáték új alakban jelenik meg a televíziónézők számára a jól ismert alapfigurák megszületése óta. A bemutatásra kerülő rajzfilm jól példázza az animáció azon képességeit, hogy egy korábban kitalált mesét és hőseit hogyan lehet a mába újraálmodni.
Közreműködik: Nagy Ferenc karigazgató; a Magyar Állami Operaház Ének és Zenekara; a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusa; Vezényel: Csányi László


1983 Richly Zsolt animáció, zenés film 54 4,4
Vízipók-csodapók (1983)

Vízipók-csodapók
 

A népszerű rajzfilmsorozat egész estés filmváltozata.


1983 Haui József - Szabó Szabolcs - Szombati Szabó Csaba animáció 38 4,0
Daliás idők (1984)

Daliás idők
 

A magyar irodalom egyik legnagyobb elbeszélő költeménye, Arany János Toldija nyomán készítette el Gémes József ezt a különleges festménytechnikával készült, különös hangulatú animációs filmjét. A film művészi látomásokon keresztül mutatja be Magyarország középkori lovagi életét, az alkotók által kidolgozott, műfajteremtően egyedi módszerrel.


1984 Gémes József animáció 28 4,0
Hófehér (1984)

Hófehér
 

A Macskafogó mellett a magyar rajzfilmtörténet egyik legnagyobb legendája a bemutatásakor nemzetközi sikert aratott Hófehér. A klasszikus Hófehérke alaptörténetének meglehetősen szabad(os) átdolgozása nem kifejezetten gyermekrajzfilm, bár nagyobb gyermekek számára is élvezhető. Igazi erénye azonban azokban a leheletfinom utalásokban van, amelyekkel a nyolcvanas évek "magyar valóságára" rezonált. Nem csak ínyenceknek való darab, minden valamirevaló filmgyűjtemény nélkülözhetetlen része!


1984 Nepp József animáció, fantasy, szatíra, ... 347 4,3
Mátyás, az igazságos (1985)

Mátyás, az igazságos
 

Országjárása alatt Mátyás király sok bajjal, cselszövéssel és igazságtalansággal találkozik, amelyeknek sokszor ő is áldozatául esik. Ám a végén mindig felfedi királyi kilétét, megbünteti a vétkest és megjutalmazza a szenvedőt.


1985 Újváry László animáció 35 4,1
Szaffi (1985)

Szaffi
 

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek menekülnie kell, ezért elásnak egy láda kincset Botsinka várának udvarában. A kisded Sophie a menekülés közben elveszik, s egy furcsa kis öregasszony talál rá, aki macskája után elnevezi Szaffinak, s mintha saját gyermeke lenne, úgy szereti, s neveli. Jónás, daliás fiatalemberként visszatér apja birtokára, s az elrejtett kincs nyomába ered. A kincset azonban nemcsak Jónás szeretné megtalálni, hanem az ingyenélő, haszonlesők is. Jónás azonban veszélyes kalandjai során megismerkedik Szaffival, s boldogan élnek, míg meg nem halnak. Itt a vége, fuss el véle.


1985 Dargay Attila animáció 621 4,2
Éljen Szervác! (1986)

Éljen Szervác!
 

Szervácot, a nagy vadászt ünneplik 70. születésnapján régi barátai, azok az állatok, akikkel vadászkalandba keveredett utazásai során.


1986 Foky Ottó animáció 4 ?
Gréti (1986)

Gréti
Gréti...! (Egy kutya feljegyzései)

Gréti, a nőstény német juhászkutya elmeséli, hogyan szelídítette meg gazdáit.


1986 Nepp József animáció, dráma 31 3,9
Macskafogó (1986)

Macskafogó
 

Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.


1986 Ternovszky Béla animáció, kalandfilm, vígjáték 1592 4,5
Az erdő kapitánya (1988)

Az erdő kapitánya
 

A történet emberi tulajdonságokkal rendelkező állatok kalandjait meséli el. Az erdő nyomozó főfelügyelője és kollégája, Eddie, aki pedig rendőr felügyelő a javából, már régóta próbálkoznak Zéro, a veszedelmes bűnöző macska bekerítésével és elfogásával. Hihetetlen kalandok és veszedelmek árán az akció sikerrel jár és kézre kerül végre a rettegett gonosztevő, a Macska. Mint minden mesében örök igazság, minden jó, ha a vége jó.


1988 Dargay Attila animáció, vígjáték 350 4,0
Vili, a veréb (1989)

Vili, a veréb
 

Élt egyszer Budapesten egy kisfiú, akinek kedvenc szórakozása az iskolakerülés és a csúzlizás volt. Ez utóbbi szenvedélyét csupán a verebeken és a macskákon tudta kiélni. Mivel nem volt nagy szerencséje a vadászatban, az elszalasztott lehetőségeket elképzelte. Egyszer aztán Verbéna, a verebek tündére, megelégelve, hogy Vili a védenceit üldözi, elhatározta, hogy megleckézteti a rosszcsontot. Vilit verébbé varázsolta. Ettől kezdve a veréb-fiú számtalan, izgalmas kalandot élt át...


1989 Gémes József animáció 318 4,1
Sárkány és papucs (1990)

Sárkány és papucs
 

Guinevra királyné szomorúan panaszolja szeretett szolgálólányának, Peggynek, hogy férje, Arthur király évek óta elhanyagolja őt. A király ugyanis minden idejét a lovagi tornák porondja, vagy a híres "kerekasztal" mellett tölti. A két nő kisüti, hogy a bajon egyedül a jó öreg Merlin varázsló segíthet. Merlin el is küld Guinevrának egy fantasztikusan erős varázsszert, amelynek segítségével visszaszerezheti Arthur szerelmét. A hölgyek egy pudingba sütik a csodaszert, ám azt véletlenül Arthur kedvenc lovagja, Lancelot eszi meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy a lovag boldog szerelemben él Peggyvel, de a túlméretezett adag varázsszer hatására egycsapásra őrjítő szerelmet érez a királyné iránt...


1990 Dargay Attila - Hernádi Tibor animáció, fantasy, vígjáték 83 3,8
A hetedik testvér (1995)

A hetedik testvér
Vacak, a hetedik testvér

Nem mindennapi szenzáció az erdőben! Egy igazi "nyuszikutya"! Vacak, az autóból kidobott kiskutya kimenti a nyúlcsalád egyik csemetéjét a héja karmaiból. A hálás kisnyuszik testvérükké fogadják őt, s ezzel számtalan mókás és kedves bonyodalomba keverednek az erdő állataival. Vacak magára haragítja az erdő lakóit, de végül mindenki belátja, hogy a kiskutyának helyén van a szíve, így befogadják őt. S az igazi kalandok csak ekkor kezdődnek...


1995 Hernádi Tibor - Koltai Jenő animáció 111 3,6
Ének a csodaszarvasról (2002)

Ének a csodaszarvasról
 

A címben jelzett, nép- és honalapítást "megéneklő" monda rajzfilmes feldolgozása 4 részben. A történet alapjául a csodaszarvas-mondák különböző változatai szolgálnak, kibővítve a rokonnépek mítoszainak ideillő elemeivel, őstörténetünk és korai történelmünk kapcsolódó eseményeivel.
A film kísérőszövegei, párbeszédei, de dalszövegei is egykorú források, krónikák, fennmaradt mítoszok és énekek idézetei, vagy azok szövegein alapulnak. Nyelvezete a történet előrehaladásának sorrendjében a magyar nyelv változását, gazdagodását követi.
1. ének: Az őshaza. A film finnugor és szibériai mondák alapján a világ és az első emberpár teremtésének "szarvasos" elbeszélésével indul, majd a finnugor népek szétrajzásával, a szarvast követő "szárnyas ős" vezette magyarok délre vándorlásával zárul.
2. ének: Dentumoger. A tulajdonképpeni Csodaszarvasmonda (Hunor és Magor krónikai története) kapcsán a magyarok "testvéresülését" meséli el az iráni és a török népekkel, történetileg pedig a magyar nép és kereszténység előtti magyar kultúra kialakulását.
3. ének: Etelköz. Az Álmos-monda és a Fehér ló mondája keretében a magyarok "türk korszakát" és a honfoglalást meséli el.
4. ének: Pannónia. A kalandozások lezárulásával kezdődik, és a magyarok Európába való békés beilleszkedéséről szól. Főhőse Géza fejedelem, aki azzal, hogy - fiát megelőzve - népét a keresztény akolba terelte, székhelyét pedig a bizánci befolyásnak kitett Tiszántúlról, Dél-Alföldről nyugatra, Esztergomba helyezte át, az országot ténylegesen is "bevitte" Európába. A mese szintjén az epizód ezt szintén egy csodaszarvas-mondába ágyazva mondja el.
Utóhang: Képben és hangban a csodaszarvas-monda ma is élő, ma is aktuális változata látható, hallható: a Regösének. Értelmezhető úgy is e történet, hogy a "csodaszarvas" ott látható az égen (ma is) az őt üldöző vadászokkal egyetemben, s él még a róla itt-ott a népi emlékezetben, hogy ő a magyarok "vezércsillaga" (ma is).


2002 Jankovics Marcell animáció, történelmi film 64 3,4
Az ember tragédiája (2011)

Az ember tragédiája
 

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből a premier előtt kaphattunk kis ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a tévében, ez azonban a teljes, monumentális, 160 perces alkotás Madách Imre örökzöld klasszikusáról.


2011 Jankovics Marcell animáció, dráma 144 4,2