Lucretia Borgia adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Lucrèce Borgia
 


1909 Albert Capellani dráma, történelmi film

Lucrezia Borgia
 


1912 Gerolamo Lo Savio dráma 1 ?

Lucrezia Borgia
 

A Lady Hamilton sikerén felbuzdulva Richard Oswald újabb látványos történelmi drámát rendezett, amely a reneszánsz Itáliában játszódik, és Lucrezia Borgiának, VI. Sándor pápa lányának az életét dolgozta fel. A monumentális képekben, csatajelenetekben, erőszakban és erotikában bővelkedő szuperprodukcióban szinte minden szerepet a kor sztárjai alakítanak. A saját húgába szerelmes, eszelős Cesare Borgiát Conrad Veidt játssza. Az UFA berlini szabadtéri stúdióiban felépítették Rómát, Nápolyt és Firenzét.


1922 Richard Oswald dráma, némafilm 1 ?
Lucrèce Borgia (1935)

Lucrèce Borgia
Lukrécia Borgia

A látványos, vérbő és szenvedélyes reneszánsz tabló Rómát mutatja be a XV. század végén. Cesare Borgia a legkegyetlenebb eszközökkel igyekszik országát egységben tartani. Célja eléréséért felhasználja apja, VI. Sándor pápa hatalmát, valamint húga, Lukrécia szépségét is. Sorra öleti meg húga szerelmeit, férjeit. Lukrécia nem csak gyönyörű és érzéki, de művelt és okos. Kegyetlen bátyja zsarnoksága elől a művészetek pártolásába menekül.


1935 Abel Gance dráma, történelmi film 1 ?

Lucrezia Borgia
 


1940 Hans Hinrich dráma, szerelmi történet, történelmi film 1 ?
Lucrèce Borgia (1953)

Lucrèce Borgia
 

Lucrezia Borgia úgy nevelkedett, ahogyan a hozzá hasonló előkelő hölgyek a 15. század végi reneszánsz Rómában. Megtanult franciául, spanyolul, görögül és latinul, sőt, zenélgetett, verselgetett és rajzolgatott is. Szép hajadonná serdült, Pintarrichio állítólag róla mintázta Szent Katalin alakját a vatikáni freskóján. Apja, Rodrigo Borgia hatalmi céljainak alárendelve férjhez adja Giovanni Sforzához, hogy a hatalmas pesarói családdal szövetkezve Itália összpontosított hatalma a kezébe kerüljön. Lucrezia ekkor 13, a vőlegény 26 éves volt. A film cselekménye Lucrezia életének fordulatot hozó, rövid szakaszát idézi fel, amikor a 18 éves fiatal lány a politikai erőviszonyok megváltozásával ismét házasság előtt áll. Új vőlegénye, Alfonso, a nápolyi király unokaöccse, aki mellett a feslett életéről elhíresült Lucrezia megismeri az igazi, őszinte szerelem megtisztító erejét.


1953 Christian-Jaque dráma, történelmi film 2 ?
Le notti di Lucrezia Borgia (1960)

Le notti di Lucrezia Borgia
Les Nuits de Lucrèce Borgia


1960 Sergio Grieco dráma, történelmi film 2 ?
Lucrezia (1968)

Lucrezia
Die Tochter des Papstes


1968 Osvaldo Civirani dráma, kalandfilm
Lucrezia giovane (1974)

Lucrezia giovane
 


1974 Luciano Ercoli dráma, életrajzi film, történelmi film
Le notti segrete di Lucrezia Borgia (1982)

Le notti segrete di Lucrezia Borgia
 


1982 Roberto Bianchi Montero történelmi film 1 ?

Lucrezia Borgia
 


2002 Carlo Battistoni dráma, zenés film 1 ?
Los Borgia (2006)

Los Borgia
A véres dinasztia: A Borgia-család története

A XV. század vége. Az európai hegemóniáért küzdő két nagyhatalom, Franciaország és Spanyolország küzdelmének célkeresztjébe a reneszánsz itáliai városállamok feletti uralom kerül, melyeket dúsgazdag, családi oligarchiák uralnak: Milánót a Sforzák, Firenzét a Mediciek, míg Róma legbefolyásosabb családjának az Orsiniek számítanak.
Az egyházi és világi kinevezésekkel, házasságokkal fenntartott kényes politikai egyensúlyt minden idők leghírhedtebb dinasztiájának, a Borgiáknak az előretörése borítja fel, amikor is Rodrigo Borgiát VI. Sándor néven pápává választják. A pápai udvar a szentség álarca mögött a bűn fellegvárává válik: hamarosan méregkeverők, bérgyilkosok, zsaroló levelek, fenyegetések és lefizetések jutnak főszerephez…


2006 Antonio Hernández életrajzi film, történelmi film 19 3,0

Lucrezia Borgia
 


2013 Frank Zamacona zenés film