Othello adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Othello
 


1922 Dimitri Buchowetzki dráma, szerelmi történet 1 ?
The Tragedy of Othello: The Moor of Venice (1952)

The Tragedy of Othello: The Moor of Venice
Othello, a velencei mór tragédiája

A filmtörténet egyik, - minden értelemben - "legnagyobb" figurája mindig is ihletett Shakespeare rajongó volt. Bizonyítja ezt, hogy filmre vitte a nagy drámaíró több művét, és a színpadon is minden oldalról körüljárta, rendezőként és színészként egyaránt. Több más darab mellett színpadra állított egy híres "fekete Macbeth"-et, melyben Skóciából Tahitiba helyezte át a történetet. Shakespeare-filmek készítőjeként ugyancsak a Macbethtel debütált, s ezt csakhamar követte az Othello, melynek bemutatójakor Welles nem csupán az alapmű újszerű értelmezésével keltett feltűnést, hanem azokkal a formanyelvi megoldásokkal is, melyekkel filmszerűvé varázsolta a színpadi művet. A pénzügyi nehézségek miatt három évig, jórészt Welles színészi keresetéből több etapban, kisebb részt Olaszországban, nagyobb részt Marokkóban forgatott film a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon méltán nyerte el a megosztott nagydíjat.


1952 Orson Welles dráma 82 4,3

Otello
Othello


1955 Szergej Jutkevics dráma 3 ?
Othello (1965)

Othello
 


1965 John Dexter - Stuart Burge dráma 4 ?
Catch My Soul (1974)

Catch My Soul
 


1974 Patrick McGoohan dráma, musical

Othello
 


1981 Jonathan Miller dráma, szerelmi történet 1 ?

Othello
 

Brabantiónak, a gazdag velencei szenátornak volt egy szép lánya, a szelíd Desdemona. Sok kérője akadt, nagyszerű tulajdonságaiért is, gazdag örökségéért is. De a vele egy éghajlat alatt felnőtt, fehérbőrű udvarlók között nem talált senkit, akit szeretni tudott volna, mert ez a nemes hölgy a férfiaknak nem az arcát nézte, hanem a lelkét, és szerelmének tárgyául egy fekete bőrű mórt választott, akit apja is kedvelt, és gyakran hívott meg házába. Szerelmük azonban szörnyű ármány áldozata lesz.

Az Othello a megcsalt bizalom, a tőrbe ejtett nemes gyanútlanság halhatatlan tragédiája. A gonosz Iago ármánykodása azért tudja végzetes féltékenységbe sodorni a színes bőrű hadvezért, mert Othello Desdemona szerelmében a világba s az emberi tisztaságba vetett bizalmának zálogát látta. Hűsége azért volt fontosabb számára mindennél.


1990 Trevor Nunn dráma 1 ?
Othello (1995)

Othello
 

Brabantiónak, a gazdag velencei szenátornak volt egy szép lánya, a szelíd Desdemona. Sok kérője akadt, nagyszerű tulajdonságaiért is, gazdag örökségéért is. De a vele egy éghajlat alatt felnőtt, fehérbőrű udvarlók között nem talált senkit, akit szeretni tudott volna, mert ez a nemes hölgy a férfiaknak nem az arcát nézte, hanem a lelkét, és szerelmének tárgyául egy fekete bőrű mórt választott, akit apja is kedvelt, és gyakran hívott meg házába. Szerelmük azonban szörnyű ármány áldozata lesz. Az Othello a megcsalt bizalom, a tőrbe ejtett nemes gyanútlanság halhatatlan tragédiája. A gonosz Jágó ármánykodása azért tudja végzetes féltékenységbe sodorni a színes bőrű hadvezért, mert Othello Desdemona szerelmében a világba s az emberi tisztaságba vetett bizalmának zálogát látta. Hűsége azért volt fontosabb számára mindennél.


1995 Oliver Parker dráma, szerelmi történet 43 3,8
O (2001)

O
"O" (Othello)

Odin az egyetlen fekete diák az elit magániskolában. Régebben problémái voltak a drogokkal, de ma már rendkívül népszerű a diákok körében, és ő a kosárcsapat nagy jövő előtt álló sztárja. Ezen felül a dékán lányával, a csodaszép Desivel jár, ám mély, őszinte szerelmüket van, aki irigy szemmel nézi...
Például Odin legjobb barátja, a kosáredző fia, Hugo, akit apja arra kér, vigyázzon csapata ászára a közelgő nagy mérkőzés előtt. Ám Hugónak elege van abból, hogy minden figyelem középpontjában Odin áll, és ravasz, veszélyes játékba kezd. A rejtélyes Hugo bábuként manipulál mindenkit Odin környezetében, és lassan sikerül belecsepegtetnie a féltékenység mérgét a benne vakon megbízó barát szívébe. Csakhogy a szálak kicsúsznak Hugo kezéből, és az események megállíthatatlanul sodródnak a tragédia felé...


2001 Tim Blake Nelson dráma, szerelmi történet, thriller 62 2,6