Komédiák és közmondások

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
La femme de l'aviateur (1981)

La femme de l'aviateur
A pilóta felesége

Egy egyetemista, Francois egyik reggel azt látja, hogy barátnője egy pilótával távozik a lakásáról. Követi, de hamarosan szem elől téveszti őket. Utóbb egy vasútállomáson meglátja a férfit, aki egy másik nővel találkozik. A féltékeny Francois egy parkban magára vonja egy lány figyelmét, aki csatlakozik hozzá a megfigyelésben. A nap végén barátnőjével tisztázza a helyzetet.


1981 Eric Rohmer dráma 14 4,1
Le beau mariage (1982)

Le beau mariage
Jó házasság

Az ifjú Sabine Párizsban tanul, s közben szülővárosában, Le Mans-ban elárusítónő. Elhatározza, hogy szakít nős szeretőjével, és házasságban próbál boldogságot találni. A "jó házassághoz" azonban egyelőre hiányzik a jelölt. Sabine kétségek közt igyekszik tervét megvalósítani.


1982 Eric Rohmer dráma, szerelmi történet, vígjáték 9 ?
Pauline à la plage (1983)

Pauline à la plage
Pauline a strandon

Pauline és Marion unokanővérek, együtt töltik nyári vakációjukat egy breton tengerparti üdülőhelyen. Az idősebbik, Marion nemrég vált el. A fürdőhelyen összetalálkozik fiatalkori barátjával, Pierre-rel, s megismerkedik annak ismerősével, Henrival. Pierre szívesen fölmelegítené korábbi viszonyukat, ám Marionnak most inkább Henri tetszik, aki azonban nem híve a tartósabb kapcsolatoknak. A 16 éves Pauline figyeli a felnőttek érdekfeszítő, de őt még zavarba ejtő játékát, majd ő is szerelmes lesz egy fiúba...


1983 Eric Rohmer dráma, szerelmi történet, vígjáték 33 4,0
Les nuits de la pleine lune (1984)

Les nuits de la pleine lune
Teliholdas éjszakák

Az ifjú Louise barátjával, Remivel Marnela-Valée-ben, egy párizsi elővároskában lakik, és a főváros egyik építészeti tervezőirodájában dolgozik. Hogy személyes szabadságát megőrizhesse, Párizsban is bérel egy kis lakást. Remivel ellentétben ő nagyra becsüli a nagyvárosi életet. Egy teliholdas éjszakán látszólag merő szeszélyből megcsalja Remit. Aztán lelkifurdalástól gyötörve vissza akar térni hozzá, de kapcsolatuknak már vége: nem veszi észre, hogy mindent mindig kibeszélni akaró természetével néha saját magának árt a legtöbbet.


1984 Eric Rohmer dráma 15 4,3
Le rayon vert (1986)

Le rayon vert
A zöld sugár

Delphine, a fiatal titkárnő, július 14. másnapján, amikor Párizs kiürül, hiszen minden francia kötelességszerűen nyaralni indul, egyedül marad, mert barátnője lemondta a görögországi utat. Fűhöz-fához kapkod, jószándékú ismerősei segíteni akarnak neki, de a lány hiába jön-megy tengerpartra, hegyekbe, sehol sem tud megállapodni, egyre magányosabb és boldogtalanabb. Végül egy vasútállomáson üldögélve megismerkedik egy fiatalemberrel, aki meghívja, tartson vele. Delphine életében először igent mond egy idegennek, hiszen végre megtalálni látszik az "igazit"...


1986 Eric Rohmer dráma, szerelmi történet 38 4,3
L'ami de mon amie (1987)

L'ami de mon amie
A barátnőm barátja

"A barátnőm barátja saját - zárt - stílusvilágán kívül kissé mégis megújuló Rohmert ismertet meg a nézővel. Nagyobb szerepet kap a helyszín, mint bármelyik eddigi művében. A helyszín egy párizsi modern előváros. Nem lakótelepi típusházakból áll, hanem ultramodernül művészi, enyhén a jövő évszázadot sugalló érdekes ultramodern, mégis emberi léptékű épületekből. A helyszín ezzel az épületegységgel kicsit önmagába záruló labirintus is. Minden szereplő mindig keresztezi egymást, a tágas, szabad sétálóutcák és terek paradox módon falusiassá, közvetlenné teszik e csúcsmodern elővárosi negyedet. Ide érkezik új lakóként a naivul ábrándozó Blanche, aki rögtön összebarátkozik egy régebben itt élő fiatal lánnyal, és annak barátjával, Fabiennel..." (Bikácsy Gergely)


1987 Eric Rohmer dráma, szerelmi történet, vígjáték 17 3,9