Hat erkölcsi példázat

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
La Boulangère de Monceau (1963)

La Boulangère de Monceau
A monceau parki péklány

Az Erkölcsi példázatok ciklus első darabja.


1963 Eric Rohmer rövidfilm, szerelmi történet 19 4,2
La carrière de Suzanne (1963)

La carrière de Suzanne
Susanne karrierje

A barátság Bertrand és Guillaume között bonyolulttá válik, amikor a nőcsábász Guillaume viszonyt kezd folytatni egy bájos lánnyal, akit Suzanne-nak hívnak.


1963 Eric Rohmer szerelmi történet 10 3,6
La collectionneuse (1967)

La collectionneuse
A férfigyűjtő

Adrient, a piperkőc műgyűjtőt elhagyta a barátnője, Carole. A férfi a Riviérán szeretne és tudna felejteni, kikapcsolódni. A nyugalmát azonban megzavarja Haydée felbukkanása. A szabados életet élő lány valósággal habzsolja az életet és a férfiakat. Adrien megpróbálja visszautasítani a közeledését, és inkább a barátjával, Daniellel akarja őt összehozni. Végül mégis románc alakul ki közöttük. Adrien azonban gyorsan elválik tőle, és megpróbálja a korábbi barátnőjét, Carole-t visszahódítani.


1967 Eric Rohmer dráma, szerelmi történet, vígjáték 23 4,0
Ma nuit chez Maud (1969)

Ma nuit chez Maud
Éjszakám Maudnál

Jean-Louis rátalál egy lányra, aki számára a rég keresett, tökéletes tisztaságot testesíti meg. Megszólítani azonban nem meri Christine-t. Ehelyett hagyja, hogy elcsábítsa őt Maud, egyik barátjának végtelenül vonzó, okos, kultúrált, elvált asszony ismerőse. A nő nagy hatással van rá, de ő hű marad álmaihoz, az elérhetetlen lányhoz. Csak évekkel a Christine-nel kötött házassága után tudja meg, hogy feleségének volt már korábban is viszonya, mégpedig nem is akárkivel...


1969 Eric Rohmer dráma 56 4,1
Le genou de Claire (1970)

Le genou de Claire
Claire térde

Jérome, egy 40 éves diplomata, mielőtt Svédországba utazna, hogy ott megnősüljön, látogatóba érkezik egy Genfi-tó partján lévő villába, írónő ismerőséhez. Még két fiatal lány a villa vendége, féltestvérek. Jérome előbb a 16 éves fiatalabbik kislányt kísérgeti, és atyáskodóan flörtöl vele, majd egy nap a lány pár évvel idősebb nővérének a térdére téved tekintete. Nemsokára hosszan fejtegeti az írónőnek (aki a férfi szerelmi ügyeit választja következő regénye témájául), hogy ez a térd a birtokbavétel szimbóluma a számára. Elkíséri a lányt egy csónakkirándulásra, s elárulja neki, hogy vőlegényét egy másik lánnyal látta. Az összeroppant, zokogó lány térdére teszi a kezét...


1970 Eric Rohmer dráma, szerelmi történet 34 4,4
L'amour l'après-midi (1972)

L'amour l'après-midi
Szerelem délután

Frédéric nyárspolgári életet él. Üzlettársként dolgozik egy kis párizsi hivatalban, otthon pedig látszólag boldogan él a feleségével, a tanárnő Hélène-nel, aki a második gyermeküket várja. Délutánonként azonban Frédéric más asszonyokról álmodik, de igazából nem áll szándékában félrelépni. Egyik nap feltűnik a hivatalban Chloé, Frédéric barátjának régi szeretője. Rendszertelenül találkozni kezdenek egymással, nem lépve túl a barátság kereteit. Végül Chloé elhatározza, hogy elcsábítja a férfit, nem kis erkölcsi dilemmát okozva neki.


1972 Eric Rohmer dráma 25 4,1