Kaméliás hölgy adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

La dame aux camélias
A kaméliás hölgy

Marguerite párizsi kurtizán. Nagyon szerelmes a fiatal Armand Duvalba. Amikor Armand apja könyörög neki, hogy ne tegye tönkre fia karrierjét és leendő házasságát, akkor megtagadja és elhagyja szeretőjét. Amikor azonban a szegénység és a betegsége eluralkodik rajta, Marguerite rájön, hogy Armand még nem felejtette el a szerelmet.


1912 André Calmettes - Henri Pouctal - Louis Mercanton dráma, szerelmi történet 1 ?

Camille
 


1917 J. Gordon Edwards dráma, szerelmi történet

Camille
A kaméliás hölgy


1921 Ray C. Smallwood dráma, némafilm, szerelmi történet 8 ?

Camille
 


1926 Fred Niblo dráma, szerelmi történet 1 ?
La dame aux camélias (1934)

La dame aux camélias
Kaméliás hölgy


1934 Abel Gance - Fernand Rivers dráma, szerelmi történet
Camille (1936)

Camille
A kaméliás hölgy

Marguerite, a gyönyörű nő prostituáltként keresi a kenyerét Párizsban. Armand nevű ismeretlen imádója pedig nap mint nap kaméliás csokrot küld neki. A férfi minden bátorságát összeszedve egyszer csak bevallja az asszonynak a szerelmét, és érzelmeik megállíthatatlanul összefonódnak. Ám Armand apja mindezt nem nézi jó szemmel, és a események tragikus fordulatot vesznek...


1936 George Cukor dráma, szerelmi történet 38 4,2

La dame aux camélias
 


1953 Raymond Bernard dráma 1 ?

Kaméliás hölgy
 

Marguerite Gautier, a varrólányból lett gyönyörű párizsi kurtizán, beleszeret egy vidéki nemes, szerény jövedelmű fiába. E lángoló szerelem hatására felhagy addigi életmódjával és vidékre költözik a fiúval. Anyagi gondjaik ellenére is felhőtlen boldogságukat az apa megjelenése szakítja félbe, aki arra kéri Margueritet, hogy a fiú érdekében szakítson szerelmével. Ekkor a lány visszatér Párizsba, s folytatja önpusztító életmódját, mely egészségére végzetes hatással van. Szerelme lelki fájdalmai csak fokozódnak, amikor kiderül az igazság: a lány feláldozta boldogságát a fiú karrierje érdekében.


1986 Szikora János dráma 3 ?
Dama kameliowa (1995)

Dama kameliowa
A kaméliás hölgy

A film a klasszikus mű színvonalas feldolgozása, amelyben inkább a lélektani motívumok kerülnek előtérbe, de látványban, fényképezésben sem marad adósunk. A főszereplőnő Anna Radwan kiválasztása telitalálat; érdekessége, hogy az alkotók láthatóan a nagy előd, Greta Garbo külalakjának felidézésére törekedtek, s a hasonlóság megkapó.


1995 Jerzy Antczak dráma, szerelmi történet
La dame aux camélias (1998)

La dame aux camélias
A kaméliás hölgy

Az alsóbb néposztályba tartozó Marguerite Gauthier és az arisztokrata Armand Duval szenvedélyesen egymásba szeretnek. A lány úgy érzi, kapcsolatuk ronthatja szerelme perspektíváit, ezért elmenekül tőle. Armand félreérti a helyzetet, azt hiszi, Marguerite mást talált helyette. Féltékenységében bosszút forral a lány ellen. Amikor megtudja, hogy nem csak igazságtalanul vádolta a lányt, de Marguerite ráadásul súlyosan beteg is, azonnal hozzá siet. Még épp idejében, hogy a haldokló lánytól el tudjon búcsúzni.


1998 Jean-Claude Brialy dráma, szerelmi történet 2 ?