A Karamazov testvérek adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
I fratelli Karamazoff (1947)

I fratelli Karamazoff
The Brothers Karamazov


1947 Giacomo Gentilomo dráma
The Brothers Karamazov (1958)

The Brothers Karamazov
A Karamazov testvérek

A 19. századi Oroszországban játszódó film Dosztojevszkij azonos című regényét dolgozza fel. A regény az uralkodó hajlamú apa alakját és négy fiára - a bohém Brynnerre, a tudóskodó Basehartra, az ájtatos Shatnerre és a nyavalyatöréses Salmira - gyakorolt áldatlan hatását ábrázolja drámai eszközökkel.


1958 Richard Brooks (I) dráma 13 3,4
Bratya Karamazovy (1968)

Bratya Karamazovy
A Karamazov testvérek

Apagyilkosság - ez áll a világirodalom egyik legnagyobb remekművének, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij regényének a középpontjában. A három Karamazov testvér már képtelen tisztelni az apjukat, aki egyszerre félelmetes, szánni való és nevetséges. Hogyan is lehetne tisztelni egy olyan apát, aki kegyetlen, közönséges, durva lelkű, minden pénzét eltékozolja, soha nem törődött gyermekeivel, és most jogos örökrészüket sem akarja kiadni? Az öreg Karamazovot egy éjszaka valaki meggyilkolja. Ki követte el a gyilkosságot, ki a felelős? Aki valójában végrehajtotta, aki nagyon is kívánta és úton-útfélen hangoztatta, vagy aki igazából az egészet szuggerálta?


1968 Ivan Pirjev - Kirill Lavrov - Mihail Uljanov dráma 12 3,9
Karamazovi (2008)

Karamazovi
Karamazov testvérek


2008 Petr Zelenka dráma

Bratyja Karamazovü
Bratya Karamazovy

Apagyilkosság - ez áll a világirodalom egyik legnagyobb remekművének, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij regényének a középpontjában. A három Karamazov testvér már képtelen tisztelni az apjukat, aki egyszerre félelmetes, szánni való és nevetséges. Hogyan is lehetne tisztelni egy olyan apát, aki kegyetlen, közönséges, durva lelkű, minden pénzét eltékozolja, soha nem törődött gyermekeivel, és most jogos örökrészüket sem akarja kiadni? Az öreg Karamazovot egy éjszaka valaki meggyilkolja. Ki követte el a gyilkosságot, ki a felelős? Aki valójában végrehajtotta, aki nagyon is kívánta és úton-útfélen hangoztatta, vagy aki igazából az egészet szuggerálta? Dosztojevszkij regényei a világirodalom leghatásosabb drámáival, sőt a leghatásosabb krimikkel is vetekszenek, mert cselekményük rendkívül fordulatos, izgalmas, szereplőik pedig roppant érdekes egyéniségek. Nem véletlen, hogy számtalan film- és színpadi feldolgozás készült belőlük, különösen A Karamazov testvérekből, amelynek cselekménye egyszerre drámai és krimiszerűen feszült. S a szerepek, a három plusz egy Karamzov-testvér: az ösztönök vezérelte Dimitrij, az ész, a szellem uralta Iván, a szent és tiszta Aljosa és a nyomorult Szmergyakov, és persze nem utolsósorban az öreg Karamazov, roppant hatásos színészi alakításokra nyújtanak lehetőséget.


2009 Jurij Moroz dráma, minisorozat 1 ?