Oliver Stone Vietnám-trilógiája

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Platoon (1986)

Platoon
A szakasz

Önkéntesnek jelentkezik a vietnami háborúba az ifjú Chris Taylor. Otthagyja az egyetemet, hogy Vietnamba menjen harcolni egy olyan ügyért, amelyről azt hitte, hazáját és Vietnam felszabadítását szolgálja. A repülőről leszállva azonban máris egy másik világban találja magát. Szakaszát két sokat tapasztalt katona vezeti: Barnes őrmester, akinek sebhelyek szántotta arca híven tükrözi lelke romlottságát, és Elias őrmester, a morál és a tisztesség élő szobra, aki másokkal ellentétben még mindig az első sorban harcol. A két vezető között kibontakozó éles konfliktusban Chris számára hamarosan kirajzolódik a vietnami háború igazi, értelmetlen erőszaktól fűtött képe, amelyben a katonák nem az ellenséggel harcolnak, hanem saját magukkal.


1986 Oliver Stone dráma, háborús film 837 4,3
Born on the Fourth of July (1989)

Born on the Fourth of July
Született július negyedikén

Az igaz történeten alapuló nagysikerű film lelkes ifjúkorától követi Kovicot, a vietnámi háborúba induló buzgó önkéntest egészen a megkeseredett, mellkastól lefelé bénult veteránságig. Az elkötelezett hazafi Kovicot merőben más közeg fogadja hazatértekor, mint ahonnan útjára indult. Ezzel is megküzdve végül benne talál bátor új hangjára a kiábrándultak hada.


1989 Oliver Stone dráma, életrajzi film, háborús film 528 3,7
Heaven & Earth (1993)

Heaven & Earth
Ég és föld

Az 1950-es évek elején járunk. Egy közép-vietnámi rizstermesztő falucskában az élet ugyanúgy zajlik, mint évszázadokkal azelőtt. A falu lakói szinte semmit nem éreznek abból, hogy közel hetven éve a franciák hatalmas gyarmatbirodalmának részét képezik. Vietnám földműveseinek szemében egyedül a földnek van csak jelentősége - az idő feltartóztathatatlanul halad tovább, vetések és betakarítások váltják egymást évszázadok óta és ha a falu népén múlik, így lesz ez még évszázadokig. A falu idilli életét élvező gyermekek között ott van Le Ly is, aki kislányként még nem sejti, hogy közel negyven éven keresztül csak az élet viharos oldalán állhat majd és szülőhelye évszázados nyugalmát is hamarosan feldúlja majd a háború...


1993 Oliver Stone dráma, életrajzi film, háborús film, ... 91 3,8