Lear király adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

King Lear
Lear király


1909 J. Stuart Blackton - William V. Ranous dráma, némafilm, rövidfilm

Re Lear
 

A klasszikus Lear király dráma egy korai, néma változata.


1910 Giuseppe de Liguoro dráma, némafilm, rövidfilm
King Lear (1971)

King Lear
Lear király

Az Oscar-díjas Paul Scofield egyszerűen zseniális Lear király szerepében. Elsöprő erejű drámai alakításában láthatjuk, miként fordul a gazdagság nyomorba, a büszkeség őrületbe és az ész szenilitásba.

Peter Brook rendező kevés díszlettel és minimális zenével forgatta le a Lear királyt, hogy elegendő teret engedjen színészeinek a kibontakozásra. Bölcs rendezésének hála Scofield és művésztársai mesterségük legjavát nyújtják e klasszikus tragédiában, melyet a legjobb Shakespeare adaptációk között tartanak számon.


1971 Peter Brook dráma 10 3,9

Korol Lir
Lear király


1971 Grigorij Kozincev / Grigoriy Kozintsev - Joszif Shapiro dráma 1 ?

King Lear
 


1975 Jonathan Miller dráma

Lear király
 

A William Shakespeare műve alapján forgatott film a középkori Európa sötét és intrikával terhelt francia- angol szembenállásáról fest hiteles képet. Az erőskezű, de már öreg Lear király lassan lemond a trónról, de közben nem is sejti, hogy két idősebbik lánya, Goneril és Regan is halálát és hatalmát kívánja. Lear nyolcvanévesen úgy dönt: három lánya között egyenlő arányban osztja szét birodalmát, de előbb megkérdezi tőlük, hogy ki mennyire szereti őt. Goneril és Regan egymással versengve biztosítják szeretetükről, míg a legkisebb lány, Cordelia nem hajlandó belemenni a versengésbe. Leart elvakítja két idősebb lánya hazugsága, és úgy érzi, Cordelia nem szereti, ezért kitagadja örökségéből és száműzi, birodalmát pedig a csalárd nővérekre hagyja. Cordelia száműzetése során találkozik Tamással, az egyszerű szegényemberrel, akiről harmarosan kiderül, hogy nem más, mint Gloster grófjának fia és örököse, Edgar. Ám a fiúnak is menekülnie kell, mivel testvére, Edmund egy hamis levél segítségével elhitette apjukkal, hogy Edgar az életére tör.


1975 Vámos László dráma 6 ?

King Lear
Lear király


1982 Jonathan Miller dráma
King Lear (1983)

King Lear
Lear király

Egy zaklatott kora hajnalon Lear király úgy dönt, hogy a birodalmat felosztja három lánya között. Szokatlan döntését szokatlan órában hajtja végre, pillanatnyi szeszélyétől vezéreltetve összehívja a királyi udvart, majd leányaihoz a mesékből jól ismert, de a birodalom életében előzmény nélküli kérdést intézi: "Ki az közületek, ki legjobban szeret?" A legkisebb lány, Cordélia megtagadja a nyilvános vallomástételt, és ez olyan váratlanul éri a szeszélyes uralkodót, hogy legszeretettebb lányát kitagadja az örökségből, annak ellenére, hogy a hűséges Kent gróf figyelmezteti a királyt szörnyű esztelenségére. A legkisebb lánynak hozomány nélkül kell távoznia az udvarból, megalázottan és eltaszítottan, a francia király feleségeként. Goneril és Regan, a szeretetüket egymással versengve kifejező nővérek azonban hamar megtagadják apjukat, egyre terhesebbé válik számukra a királyságot átruházó, de a királyi címmel járó hódolathoz tovább is ragaszkodó Lear.


1983 Michael Elliott dráma 13 4,0
Ran (1985)

Ran
Ran - Káosz

Hidetora fejedelem átadja birodalmának irányítását legidősebb fiának, Tarónak. Szaburu, a legkisebb fiú nem helyesli apja döntését, mert mindkét bátyját túlságosan hatalomszeretőnek ismeri, s emiatt egyiküket sem érzi alkalmasnak egy egységes állam vezetésére. Az atya ezért Szaburu ellen fordul, de hamarosan kénytelen lesz belátni, hogy "lázadó fiának" igaza volt... A filmben Kuroszava Akira Shakespeare Lear király című művét meséli el, a történetet a XVI. századi Japánba helyezve át.


1985 Akira Kurosawa dráma, háborús film 311 4,4
King of Texas (2002)

King of Texas
Lear főnök: Texas királya

Shakespeare Lear királyának története Amerikai helyszínen, az 1800-as évek elejére helyezve. Lear-nek, a texasi ranch teljhatalmú pátriarkájának három lánya van, akiket gonosz próbatétel elé állít: amelyikük bebizonyítja, hogy a legjobban szereti, az fogja örökölni minden vagyonát.


2002 Uli Edel dráma, western 7 ?
King Lear (2008)

King Lear
Lear király


2008 Trevor Nunn dráma

King Lear
 


2015 Antoni Cimolino dráma

King Lear
 


2017 Alexander Barnett dráma
King Lear (2018)

King Lear
Lear király

A klasszikus történet kortárs feldolgozásában Lear egy totalitárius katonai diktatúra vezetője Angliában. Három lánya van, a legidősebb Goneril, a középső Regan, és a legkisebb, Cordelia. A nyolcvanéves uralkodó elhatározza, hogy megosztja a királyságát a lányai között aszerint, mennyire szeretik őt. Amikor a legkisebb lány, Cordella nem hajlandó hízelegni neki, a sértett Lear haragra lobban, és elűzi őt. Döntése végzetes hatással van a családjára és az országra. Shakespeare királydrámájából.


2018 Richard Eyre dráma 5 ?