A félkegyelmű adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Idiot
 


1910 Pjotr Csardinyin dráma, némafilm, rövidfilm
L'idiot (1946)

L'idiot
A félkegyelmű


1946 Georges Lampin dráma 3 ?
Hakuchi (1951)

Hakuchi
A félkegyelmű

Kurosawa műve Dosztojevszkij regényének hű adaptációja. A II. világháború után, Hokkaidó szigetén játszódó filmjében a rendező arra a kérdésre keres választ, hogyan tud egy tisztalelkű , ártatlan ember élni egy gonoszsággal teli világban? A főhős, a Félkegyelműnek nevezett Kameda (Mori Masayuki) a háború után visszatér Hokkaidóra. Szállásadójának lánya, Ayako (Kuga Yoshiko) szerelemre lobban Kameda iránt, akit viszont Taikóhoz (Hara Setsuko) fűznek gyengéd érzelmek. Kameda barátja, Akama (Mifune Toshiro) féltékenysége azonban tragédiához vezet.


1951 Akira Kurosawa dráma 20 4,2
Igyiot (1958)

Igyiot
A félkegyelmű

Ivan Pirjev a tőle megszokott biztos szakmai tudással a regény első részét vitte filmre, s így - mint az alcím is mutatja - a címszereplő Miskin herceg figurája némileg háttérbe szorul. Annak azonban, hogy Jurij Jakovlev alakítása Gérard Philipe-ével vetekszik, nem kis szerepe lehetett abban, hogy A félkegyelmű - a Szovjetszkij ekran közvéleménykutatása szerint - bekerült az év legjobb három filmje közé.


1958 Ivan Pirjev dráma 11 3,9

Idiot
A félkegyelmű

"Egy tökéletesen szép embert szeretnék ábrázolni. De nincs ennél nehezebb a világon, különösen most..."- nyilatkozta Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legnagyobb hatású művéről, majd így folytatta. - "A szép az eszményi, de se a mi eszményünk, se a civilizált Európáé nincs még kidolgozva. Csak egy tökéletesen szép személyiség van a világon: Krisztus." Dosztojevszkij hőse, Miskin herceg, tehát nem más, mint a XIX. századi Oroszországba helyezett "földöntúli" lény, az abszolút jó ember. Az író, csodálatos szépségű regényében, azt vizsgálta, vajon van-e megváltás, egy mai Krisztus diadalmaskodhatna-e a pénz, az önzés hatalma felett, egyesíthetné-e embertársait a szeretet jegyében?


2003 Vlagyimir Bortko dráma, minisorozat 4 ?
Idioot (2011)

Idioot
A félkegyelmű

A film Dosztojevszkij azonos című regényén alapul, bár a rendező bevallása szerint a vizuális nyelv kialakításánál Fassbinder Petra von Kant keserű könnyei c. műve volt rá hatással.
A naiv Miskin herceg (Risto Kübar) minden áron meg akarja menteni a vágyak poklát megjárt, önpusztító Nasztaszja Filippovnát (Katariina Unt). A film egyszerre szenvedélyes szerelmi történet és filozofikus elbeszélés egy tiszta emberről, akinek romlatlansága sajgó nyugtalanságot kelt a környezetében. Miskin herceg gyermeki egyszerűsége sóvárgást ébreszt a jó után az őt körülvevő romlott lelkekben, akik hatására szégyenkezve eszmélnek rá önnön kicsinyességükre.
A félkegyelműt a narvai Alekszander-templomban és a tallinni dominikánus kolostorban forgatták – a szakrális tér lenyűgöző és egyben borzongató szépségében nagyszerű színészi alakításokat láthatunk.


2011 Rainer Sarnet dráma, történelmi film 1 ?