Arkagyij és Borisz Sztrugackij adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
'Hukkunud Alpinisti' hotell (1979)

'Hukkunud Alpinisti' hotell
Hotel a Halott Alpinistához

Glebszkij felügyelőt egy félreeső helyen lévő hegyi szállodába hívják ki, ahol az igazgató értetlenül fogadja. Egy lavina miatt megszakad a kapcsolat a külvilággal, ezért a felügyelő kénytelen lesz a nap hátralevő részét a szálloda különös vendégeivel tölteni.


1979 Grigorij Kromanov krimi, sci-fi 10 3,5
Sztalker (1979)

Sztalker
Stalker

Nem tudni, meteor hullott-e le, vagy az űrből érkeztek látogatók, de létrejött egy csodálatos hely, a Zóna. Az odavezényelt csapatok nem tértek vissza, ezért a kormány rendőrkordonnal vette körül és lezárta a Zónát. Többé senki sem léphetett be, de a Sztalker vezetésével a legbátrabbak eljuthattak arra a helyre...


1979 Andrej Tarkovszkij dráma, sci-fi 612 4,4
Charodei (1982)

Charodei
 


1982 Konstantin Bromberg musical, sci-fi, szerelmi történet, ...

Egymilliárd évvel a világ vége előtt
 

„Egymilliárd év van előttünk, de már most el kell kezdenünk” – mondja Vecserovszkij, a matematikus, aki nem hajlandó engedni a nyomásnak, nem törik meg, és nem teszi le a fegyvert. A kutatás, a tudás fegyvereit tudniillik, amelyek segítségével a kutatócsoport egy szuper civilizáció kialakítását akarja kidolgozni. A film hősei sorra megtörnek az ellenséges nyomás alatt, az életösztön erősebb a tudományos kíváncsiságnál. Vecserovszkij azonban életét kockáztatva is folytatja a küzdelmet, hiszen a cél elérése lehetséges.


1983 Félix László dráma, sci-fi 10 3,5

Miljardi vuotta ennen maailmanloppua
 


1986 Tapio Suominen sci-fi
Piszma mjortvogo cseloveka (1986)

Piszma mjortvogo cseloveka
A halott ember levelei

Egy maréknyi túlélő életét kísérhetjük végig egy nukleáris világkatasztrófát követően.


1986 Konsztantyin Lopusanszkij dráma, sci-fi 43 4,1

Dnyi zatmenyija
Az elsötétülés napjai

Marjanov, a fiatal orvos egy vidéki türkmén városban kap állást. A keleti egzotikum, a különféle kultúrák egymás mellett élése különös létszférákat és szellemi dimenziókat tár fel a meditációra amúgy is hajlamos fiú előtt. A dokumentarista pontosságú közegábrázolásból történő izgalmas gondolati elrugaszkodásokban eredeti módon ötvöződik a rendező egyidejű vonzalma a tényszerűség és a bölcseletiség iránt.


1989 Alekszandr Szokurov dráma 12 3,8
Es ist nicht leicht ein Gott zu sein (1989)

Es ist nicht leicht ein Gott zu sein
Nehéz istennek lenni

Valamikor a jövőben lakott planétára bukkan az emberiség. Emberszerű lények lakják, földi mércével a középkor hajnalán jár világuk. Mivel ez kiváló lehetőség arra, hogy saját fejlődésünket is megismerjük, bolygó körüli pályára állítanak egy megfigyelő állomást. Pár kutató leszáll és mintegy beépül a lenti társadalomba. Feladatuk a közeli megfigyelés, beavatkozniuk tilos. Ám amikor igazságtalansággal találkozunk, nehéz ezt megállni. Egyszóval, nehéz istennek lenni...


1989 Peter Fleischmann dráma, kalandfilm, sci-fi 13 3,5

Iskushenie B.
Temptation of B.


1991 Arkadi Sirenko dráma, sci-fi

Prin to telos tou kosmou
Before the End of the World


1996 Panagiotis Maroulis sci-fi
Gadkie lebegyi (2006)

Gadkie lebegyi
Ugly Swans


2006 Konsztantyin Lopusanszkij dráma, horror, sci-fi, ... 3 ?
Obitajemij osztrov (2008)

Obitajemij osztrov
Lakott sziget

2157-ben járunk. Maxim űrhajós, aki hosszú küldetésre indult, és már nagyon távol van otthonától. Ekkor egy olyan bolygóba botlik, amin úgy tűnik, hogy van élet. Mikor űrhajója meghibásodik, és lezuhan a planétára, kiderül, hogy ott olyan feudális társadalomban élnek az emberek, mint amilyen Földünkön a középkorban volt.


2008 Fjodor Bondarcsuk akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 36 3,6
Obitajemij osztrov: szhvatka (2009)

Obitajemij osztrov: szhvatka
Lakott sziget 2.- Az összecsapás

Amikor Makszim lezuhan a Szaraks bolygón, és rájön, hogy mi folyik ott, úgy érzi cselekednie kell. A lakosságot teljes rabszolgaságban tartják, és ezen csak a rendszer megdöntésével tudna változtatni. Először csak magára számíthat, később azonban barátokra lel.


2009 Fjodor Bondarcsuk akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 27 3,9
Vyöhyke (2012)

Vyöhyke
Zone


2012 Esa Luttinen akciófilm, dráma, sci-fi 3 ?
Trudno byt bogom (2013)

Trudno byt bogom
Hard to Be a God

A Sztrugackij testvérek regénye alapján. "Egy 2134-ben fölfedezett bolygón vagyunk, annak is az Arkanar nevű országában, ahol a távoli Földről érkezett progresszorok élnek a bolygólakók között. Feladatuk, hogy észrevétlenül, apró lépésekkel jó irányba tereljék a társadalmat, mely itt még a sötét középkornál tart. Tilos minden erőszakos beavatkozás, gyilkosság, hatalomátvétel, a Föld titkos küldöttei csupán a felvilágosult gondolatok hordozói. Ilyen progresszor don Rumata, aki magas rangú nemesúrként éli életét Arkanarban, s most szörnyű dilemmával néz szembe. Don Reba főminiszter létrehozott egy kegyetlen gárdát, amely szisztematikusan pusztítja az írástudókat. S miután megmérgezi a királyt, kiderül, hogy ez a tehetségtelen, szürke ember a Szent Rend bábjaként követte el szörnyű bűntetteit, s most a minden felvilágosult eszmét elutasító papok veszik át az uralmat. Don Rumata tudja hiszen alapos oktatást kapott középkortudományból, hogy nem akadályozhatja meg az arkanari társadalom baljós fordulatát: aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik. S azt is tudja, hogy voltak már olyan progresszorok, akik hasonló helyzetben nem bírták tétlenül nézni az eseményeket: a diktatúra ellen lázadók élére álltak, vagy puccsot hajtottak végre De sohasem jártak sikerrel. "


2013 Alekszej German (I) dráma, sci-fi 8 ?