Napló trilógia

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Napló gyermekeimnek (1984)

Napló gyermekeimnek
 

Juli, a kamasz lány kisgyerekként a Szovjetunióban vesztette el szüleit. 1945 után hazatér több magyar emigránssal együtt, és emigrációs társukhoz, Magdához költöznek, aki most magas beosztásban van. Magda merev és bizalmatlan, átragadt rá a pártban uralkodó hangulat. Juli nehezen viseli vele a közös életet, és egyetlen kikapcsolódása a mozi. Szívesen van együtt a szabadgondolkodású rokonnal, Jánossal, aki a kitörési lehetőséget biztosítja nyomasztó világából.


1984 Mészáros Márta dráma, életrajzi film 83 4,2
Napló szerelmeimnek (1987)

Napló szerelmeimnek
 

Juli elköltözött Magdától, szövőgyári munkásnő, Jánoséknál lakik. Magda azonban eltávolíttatja a gyárból. Juli leérettségizik, majd sikertelen felvételi vizsgát tesz filmrendező szakra. Jánost letartóztatják. Juli Magda kapcsolatai segítségével közgazdász hallgatóként kijut Moszkvába, de aztán sikerül átmennie filmrendező szakra. Rátalál szülei nyomára, majd Sztálin halála után hazajön, hogy itt készítse el a diplomafilmjét.


1987 Mészáros Márta dráma 41 3,9
Napló apámnak, anyámnak (1990)

Napló apámnak, anyámnak
 

1956. Juli csak november 4-én tud hazajönni Moszkvából, addig János itthon aktívan részt vesz az eseményekben. Juli látja, hogy ami történt az nem ellenforradalom, ezért mindent meg akar örökíteni. János életveszélyben van, ezért Julival és Andrással Ausztriába menekülnek, de később Juli és János mégis hazatér. Pár hónapig úgy tűnik, jól döntöttek. Ám az új évben elkezdődnek a letartóztatások...


1990 Mészáros Márta dráma, életrajzi film 49 3,7