Bűn és bűnhődés adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Crime and Punishment (1935)

Crime and Punishment
Bűn és bűnhődés

Ugyanabban az esztendőben az óceán mindkét partján - Franciaországban és Amerikában is - feldolgozták Fjodor Dosztojevszkij mindmáig leghíresebb regényét a Péterváron nyomorgó és vidéken élő anyja és nővére kiszolgáltatottsága miatt aggódó diákról, aki elvi megfontolásból válik gyilkossá. A kék angyal sztárrendezőjének ebben a szép képi megoldásokkal teli, korrekt regényadaptációjában Raszkolnyikov lélektanilag igen árnyalt, nehéz szerepében a magyar származású Peter Lorre remekel, aki az M - egy város keresi a gyilkost (1930) pszichopata gyilkosaként lett világhíres és Hitler elöl menekülve 1935-ben érkezett Hollywoodba.


1935 Josef von Sternberg dráma 6 ?
Brott och straff (1945)

Brott och straff
Crime and Punishment

Dosztojevszkij regénye a világirodalom egyik leggyakrabban megfilmesített témája.


1945 Hampe Faustman dráma 1 ?
Prestuplenie i nakazanie (1970)

Prestuplenie i nakazanie
Bűn és bűnhődés


1970 Lev Kulidzsanov dráma 2 ?
Crime and Punishment (1998)

Crime and Punishment
Bűn és bűnhődés

A koldusszegény orosz diák úgy gondolja, ő rendkívüli személyiség, akinek jogában áll elkövetni egy kisebb rablást, amivel valóban senkinek nem fog ártani. A dolog azonban nem ilyen egyszerű: a rablásból gyilkosság lesz, ő pedig képtelen elszámolni bűntudatával.


1998 Joseph Sargent dráma 19 2,8
Crime and Punishment (2002)

Crime and Punishment
Bűn és bűnhődés

Egy fiatalember, akit kizártak az egyetemről, könnyelműségből, furcsa éretlen nézetek hatására elhatározza, hogy egy csapásra javít nyomorúságos helyzetén. Úgy dönt, hogy megöli egy címzetes tanácsos özvegyét, aki uzsorakamatokból tehetős vagyonra tesz szert. Borzalmas tette után elhatározza, hogy befejezi tanulmányait, külföldre megy, és egész további életében becsületes lesz, azaz természetesen jóváteszi bűnét, ha egyáltalán bűnnek lehet nevezni azt amit elkövetett. Semmi gyanút nem támasztanak, és nem is támaszthatnak ellene. A bűntény elkövetése után Raszkolnyikov mégis megoldhatatlan problémák elé kerül, váratlan érzések kínozzák a szívét. Az isteni igazság, a földi törvény követeli a maga jogát, és a végén belső kényszer hatására feljelenti magát. Még akár a rabság árán is kész visszatérni az emberek közé, mert végleg kimeríti az emberiségtől való elszakadás érzése, amely mindjárt a bűncselekmény elkövetése után születik meg benne.


2002 Julian Jarrold dráma, krimi 5 ?
Crime and Punishment (2002)

Crime and Punishment
Bűn és bűnhődés

Fjodor Dosztojevszkij időtlen klasszikusának modern változata. A "Bűn és bűnhődésben" egy ember kutatja létezések okát. Felfedezéseitől megkönnyebbülhet, azonban tragikus módon mégsem kerülheti el végzetét.


2002 Menahem Golan dráma 3 ?