A Notre Dame-i toronyőr adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Notre-Dame de Paris (1911)

Notre-Dame de Paris
A párizsi Notre Dame


1911 Albert Capellani dráma 2 ?
The Hunchback of Notre Dame (1923)

The Hunchback of Notre Dame
A Notre Dame-i toronyőr


1923 Wallace Worsley dráma, némafilm 6 ?
The Hunchback of Notre Dame (1939)

The Hunchback of Notre Dame
A Notre Dame-i toronyőr

A korábbi címszereplőkkel ellentétben Charles Laughton Quasimodó-alakítása nem a szörnyszülött külsőségeire koncentrál, hanem a figurát belülről, tudatosan építi fel. A színész vonzódása a groteszkhez, maszkírozó képessége, valamint a túlzásoktól való tartózkodása - végletes, ám sokrétű és mélyen emberi figurát teremt. A szörny nyomorúságos alakja, motyogó hangja, torz arca mögött az esendő embert ábrázolja. Gesztusaival, arcjátékával olyan alakítást nyújt, melynek részletei csak filmvásznon bontakoznak ki igazán.


1939 William Dieterle dráma 11 4,2
Notre Dame de Paris (1956)

Notre Dame de Paris
A párizsi Notre Dame

Esmeralda és Quasimodo, Phoebus és Frollo, a festői középkori Párizsban játszódó történet és a végletes, forró szenvedélyek viharos sodrása rendre elbűvöli a filmrendezőket. Delannoy feldolgozásának pergő fordulatai, lebilincselő meseszövése, színes áradása, a korszak kiemelkedő közönségsikerévé tette a filmet. A grandiózus siker fő oka azonban mégiscsak: az "isteni Gina", aki olyan Esmeralda, amilyenről Victor Hugo álmodhatott.


1956 Jean Delannoy dráma 70 3,7

The Hunchback of Notre Dame
A Notre Dame-i toronyőr

A púpos toronyőr és a cigánylány története Párizsban.


1976 Alan Cooke dráma, szerelmi történet
The Hunchback of Notre Dame (1982)

The Hunchback of Notre Dame
A Notre Dame-i toronyőr

Quasimodo, a Notre Dame púpos toronyőre beleszeret Esmeraldába, a gyönyörű cigány táncosnőbe. Mikor a lányt kihívó tánca miatt letartóztatják, a katedrális főesperesének is megakad rajta a szeme. S ha ez nem lenne elég, egy szegény utcai költő is a szerelmével üldözi. Ám Esmeralda szíve már egy jóképű katonáé. Amikor a felbőszült csőcselék boszorkánynak bélyegzi a lányt és a vérét követeli, Quasimodo nyújt menedéket neki a katedrálisban. Tettével a toronyőr megkísérti a sorsot, amely sosem bánt vele túl kegyesen…


1982 Alan Hume - Michael Tuchner dráma, horror, szerelmi történet 20 3,3
The Hunchback of Notre Dame (1996)

The Hunchback of Notre Dame
A Notre Dame-i toronyőr

A Bolondok Napjára Párizs megtelik zenével, dallal, vidámsággal és kalanddal! Magasan Párizs fölött, egy zegzugos harangtoronyban él a melegszívű Quasimodo, vidám kőbarátaival. A gonosz Frollo, a Notre- Dame szigorú ura megtiltotta, hogy púpos harangozója valaha is leereszkedjék a városba, de ő a Bolondok Napján végre összeszedi a bátorságát és elindul a lenti, ismeretlen világba. A gyönyörű cigánylány, Esmeralda (és bumfordi kecskéje) segítsége nélkül valószínűleg nem élné túl ezt a kalandot?


1996 Gary Trousdale - Kirk Wise animáció, dráma, musical, ... 447 3,6

The Hunchback of Notre Dame
A Notre Dame-i toronyőr


1996 Hiruma Toshiyuki - Masunaga Takashi animáció, dráma, kalandfilm, ... 1 ?
The Hunchback of Notre Dame (1996)

The Hunchback of Notre Dame
Notre Dame-i toronyőr

A szeretetreméltó, számkivetett púpos toronyőrről és szerelméről, a cigánylányról szóló klasszikus mese most egy zenés, szívet melengető rajzfilmként jelenik meg a képernyőn a lenyűgöző mestermű elragadóan felújított változatának köszönhetően.


1996 Diane Eskenazi animáció 2 ?
The Hunchback (1997)

The Hunchback
A Notre Dame-i toronyőr

Victor Hugo regényének legújabb változata. Esmeraldába, a gyönyörű cigánylányba beleszeret az esperes. Ám a lány nem viszonozza szerelmét, ezért meg kell halnia. A tervet azonban meghiúsítja Quasimodo, a torz testű toronyőr, akit az esperes nevelt fel, és ezzel a bonyodalmak egész sorát indítja el...


1997 Peter Medak dráma, szerelmi történet 63 3,1

Notre-Dame de Paris
 

Victor Hugo regényének zenés adaptációja, a cigány táncosnőt, Esmeraldát három férfit szereti: a púpos Quadimodo, a pap Frollo és Phoebus, a katona.


1998 Gilles Amado dráma, musical, szerelmi történet, ...
The Hunchback of Notre Dame II (2001)

The Hunchback of Notre Dame II
A Notre Dame-i toronyőr 2. - A harang rejtélye

A rút, ám szeretni való Quasimodo és barátai ezúttal egy gonosz cirkuszigazgató, Sarousch ördögi tervét kell meghiúsítsák. A varázsláshoz is értő Sarousch a katedrális híres harangját, a La Fidele-t akarja megkaparintani, amelyhez asszisztense, Madellaine, Quasimodo új barátjának segítéségét is kikényszeríti. Amikor azonban Esmeralda kisfia, Zephyr is Sarousch útjába áll, Quasimodo kizárólag nemes szívére hallgatva, barátai megfontolt tanácsaira fittyet hányva elindul, hogy megmentse pajtását és a drágaköves harangot...


2001 Bradley Raymond animáció, kalandfilm, musical, ... 38 2,7