Szentivánéji álom adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

A Midsummer Night's Dream
 


1909 Charles Kent - J. Stuart Blackton dráma, rövidfilm, szerelmi történet 2 ?
A Midsummer Night's Dream (1935)

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom


1935 Max Reinhardt - William Dieterle fantasy, szerelmi történet, vígjáték 7 ?

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom


1959 Peter Hall dráma

A Midsummer Night's Dream
 


1967 Dan Eriksen - George Balanchine zenés film
A Midsummer Night's Dream (1968)

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom


1968 Peter Hall szerelmi történet, vígjáték 4 ?

Le Songe d'une nuit d'été
Szentivánéji álom


1969 Jean-Christophe Averty vígjáték 1 ?

A Midsummer Night's Dream
 


1971 James Cellan Jones dráma

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom

Nincs egy olyan zug Athén erdeiben, ahol ne botlanánk szerelmespárokba. Még a tündérek királya és királynője, Puck a kópé szellem és elvetemült csapata is az igaz szerelemhez vezető utat keresi...
Shakespeare e tündérmeséjében csodálatos líraisággal mutatja be a szerelem, az álmok és a képzelet iránti vágyat. Az előadást, Helen Mirren és Peter McEnery játéka teszik igazán felejthetetlenné. A New York Times szerint a kiváló színészek mellett, a rendező adta meg azt a pluszt az előadáshoz, mellyel egy briliáns televíziós változat jött létre.


1981 Elijah Moshinsky vígjáték 6 ?

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom

A Royal Shakespeare Company színházi előadása nyomán készült ez a filmes feldolgozás. Modern, különleges effektekkel teszik aktuálissá az időtálló történetet. Új szereplő a Fiú, akinek mesés álmát láthatjuk. Theseus király és Hyppolita királyné udvarában négy boldogtalan fiatalra lel, akik szerelmi szenvedélyük és a szülői akarat között őrlődnek. A Fiú követi őket, amint a sötét erdőbe menekülnek nyomasztó helyzetük elől. Az éjszakai erdőben tárul fel előttük a tündérek csodálatos világa, amely szintén bővelkedik szerelmi bonyodalmakban...


1996 Adrian Noble szerelmi történet, vígjáték 8 ?
A Midsummer Night's Dream (1999)

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom

Az álomszerű történet kezdetén a két szerelmes, Hermina és Lysander, a lány szigorú atyja, Egeus elől futva az erdő mélyére menekül, mert az atya Hermina kezét Demetriusnak ígérte. Demetrius szerelme nyomába ered, s a furcsa kompánia hamarosan még egy reménytelen viszonzatlanul. A biciklin "száguldó" négyes a sok ügyetlen kapálózás, orra bukás és sárba zuhanás közepette észrevétlenül a tündérnép rejtett lakóhelye közelébe jut, ahol a tündérbárokban és kávézókban vízi nimfák és szatírok mulatják át az éjszakát. A teljes káosz akkor veszi kezdetét, mikor a kifogyhatatlan tündér-mókamester, Puck titokban egy bűvös virág nedvét cseppenti Lysander szemébe, minek következtében a párok alaposan összekeverednek. Eközben a helybéli amatőr csepűrágók szintén a meglehetősen "zsúfolt" erdőt szemelik ki, hogy a közönség szeme elől rejtve, titokban elpróbálják Pyramus és Thisbe siralmas és borzasztó halálának szívfacsaró történetét. A próba azonban félbeszakad, mikor a lelkes társulat sztárszínésze és szóra sem érdemes művésze Tompor Miklós, takács, magatehetetlen bábuvá bálik az Oberon tündérkirály és Titánia tündérkirályné között dúló szerelmi csatározások során.


1999 Michael Hoffman fantasy, szerelmi történet, vígjáték 167 3,6

A Midsummer Night's Dream
Szentivánéji álom

Egy romantikus vígjáték négy hadban álló párról, egy szamár fejéről és számtalan tündérről. A varázslatos és meseszép parkjukban rendezi az ünnepi hétvégét a büszke szülőpár, Theo és Polly Moon, hogy lányuk, Hermia eljegyzését ünnepeljék a gyermekkori szerelmével és egyben szomszéd fiúval, James-szel. Azonban Hermia arra kényszerül, hogy bejelentse, Zander-t szereti. Ezzel a háttérrel Oberon, a tündérek királya és Puck cselszövések sorozatán át összekuszálja, majd kibogozza a szerelmesek érzelmi szálait.


2005 Ed Fraiman fantasy, szerelmi történet, vígjáték 9 ?
El Sueño de una noche de San Juan (2005)

El Sueño de una noche de San Juan
Szentivánéji álom

Heléna, egy okos és gyakorlatias lány, nem hisz a legendákban. Apja, Thézeusz nagyon beteg. A lány bármit megtenne azért, hogy visszajuttassa szemébe a szikrát, még ha Titánia - a tündérek királynőjének keresésére is kell indulnia. Ő az egyetlen, aki meggyógyíthatja apját. Egy legenda szerint: egyszer egy évben, a nyári napforduló idején, az emberek beléphetnek a koboldok és tündérek mágikus világába, ahol valóra válnak az álmok. Az úton elkísérik Helénát Demetriusz és Lysander, akik egyfolytában versengenek a lány kegyeiért. A mágikus világ azonban többé már nem az, ami volt. A királya Oberon, egy móka-kedvelő kobold, aki varázsigék árulásával tölti idejét, oldalán segédjével, egy agyafúrt kobolddal, Puckkal.


2005 Ángel de la Cruz - Manolo Gómez animáció 4 ?
A Midsummer Night's Dream (2014)

A Midsummer Night's Dream
 

Shakespeare romantikus vígjátéka a fiatal szerelmesekről és a varázslatos koboldokról, manókról.


2014 Julie Taymor vígjáték
A Caribbean Dream (2017)

A Caribbean Dream
 

Shakespeare „Szentivánéji álmának" újragondolása a karibi térségben.


2017 Shakirah Bourne dráma, fantasy, szerelmi történet, ...
A Midsummer Night's Dream (2017)

A Midsummer Night's Dream
 


2017 Casey Wilder Mott vígjáték

A Midsummer Night's Dream
 

Shakespeare klasszikusának sokadik filmes feldolgozásában a jól ismert történetet a természetfeletti motívumokkal színezik az alkotók. A helyszín Görögország egyik festői erdeje.


2017 Richard Griffin vígjáték