Dürrenmatt: Das Versprechen adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Es geschah am hellichten Tag (1958)

Es geschah am hellichten Tag
Az ígéret - Fényes nappal történt

Reménytelenül permetező eső, sár és köd a svájci kisvárost övező hegyekben. A házaló, Jacquier kétségbeesetten rohan a rendőrségre, hogy bejelentse, egy kislány holttestébe botlott az erdőben. A rendőrök Jacquier-t gyanúsítják, a polgárok dühükben meg akarják lincselni a szerencsétlen vigécet, aki összeroppan, beismerő vallomást tesz és a cellájában felakasztja magát. Matthäi felügyelő azonban meg van győződve Jacquier ártatlanságáról és nyomozni kezd az ügyben. Beszél a kislány barátnőivel és elhatározza, hogy az összegyűlt információk alapján csapdát állít a gyilkosnak...


1958 Ladislao Vajda (Vajda László) dráma, krimi, thriller 10 4,2
Szürkület (1990)

Szürkület
 

Gyilkosság történt, az áldozat egy tizenéves gyereklány. A helyszínre kiszáll a rendőrség két detektívje. A film az ő kétségbeesett nyomozásukat mutatja be.


1990 Fehér György dráma, krimi 72 4,0

The Cold Light of Day
Fényes nappal történt

A film a kommunizmus utáni Csehországban játszódik. Az erdőben egy meztelen kislány holttestére bukkannak. Pavel Nowak, a helyi rendőrfőnök, minél előbb le akarja zárni az ügyet, amely rossz fényt vethet ígéretes karrierjére. A rendőr rákényszerít egy helyi koldust a gyilkosság beismerésére. Victor - Pavel munkatársa - úgy gondolja, hogy az elkövető továbbra is szabadlábon van. A férfi elkezd nyomozni. A gyilkos utáni hajsza az őrület határára sodorja őt. A kétségbeesett rendőr merész lépésre szánja el magát: egy kislányt akar csaléteknek használni. Vajon nem vállal túl nagy kockázatot?


1996 Rudolf van den Berg dráma, thriller 3 ?

Es geschah am hellichten Tag
Fényes nappal történt

A falu melletti erdőben meggyilkoltak egy kislányt. Mindenki a sánta házalóra gondol, aki rátalált. Nem ez az első eset a környéken: az utóbbi időben több fiatal lány torkát is átmetszette az ámokfutó gyilkos. A rendőrség eredményt akar, a felbőszült lakosság a "gyilkos sánta" fejét követeli. Matthaus felügyelő még akkor is tovább nyomoz, amikor az ügyet gyorsan és "eredményesen" lezárták...


1997 Nico Hofmann dráma, krimi
The Pledge (2001)

The Pledge
Az ígéret megszállottja

Nyugdíjba vonulásának napján a nevadai gyilkossági nyomozó, Jerry Black (Jack Nicholson) még utoljára elücsörög az irodájában, mielőtt jó képet vágna a tiszteletére rendezett meglepetéspartin. Aztán tényleg meghatódik, s örömmel fogadja kollégái bőkezű ajándékát: egy repülőjegyet Mexikóba, ahol mindig szívesen horgászott volna. De amikor a hófödte hegyekben megtalálják egy nyolcéves kislány holttestét, a visszavonulófélben lévő nyomozó nem állja meg, hogy oda ne menjen a helyszínre. Felajánlja szakértelmét a nyomozóknak, és magára vállalja, hogy közli a borzasztó hírt az áldozat szüleivel. A gyászoló anya tudni akarja, ki ölte meg a gyermekét. Jerryt megrendíti a tragikus eset, a szülők szenvedése, ráadásul nem tudja, mit kezdjen magával, ha kilép a rendőrség kötelékéből, ezért megesküszik rá, hogy megtalálja a gyilkost. Amikor egy ambiciózus fiatal zsaru kicsikarja a beismerő vallomást egy meglehetősen primitív gyanúsítottból, az esetet lezárják, de Jerry számára az ügy nem ér véget. Bár főnökei meglehetősen szkeptikusak, ő tovább keresi az igazi gyilkost. De meddig mehet el, hogy betartsa ígéretét? És milyen árat kell fizetnie érte?


2001 Sean Penn dráma, krimi, thriller 313 3,7