Új Eldorádó

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Új Eldorádó (2004)

Új Eldorádó
 

Van egy meseszép falu Romániában, Verespatak (Roşia Montană). Sok száz éves épületek, földjükhöz, házaikhoz, templomaikhoz, halottaikhoz ragaszkodó emberek. A környező hegyek 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejtenek. A kanadai-román cég, a Roşia Montană Gold Corporation külszíni fejtésű aranybányát akar nyitni itt. Világszínvonalú technológiát ígérnek. Az embereket új, modern otthonokba költöztetik. Régi házaikat megveszik és lebontják. Lenne arany. Lenne ezüst. Lenne egy több száz hektáros cianidos zagytározó is, 180 m magas gáttal. Csak Verespatak és a környező hegyek tűnnének el a föld színéről.


2004 Kocsis Tibor dokumentumfilm 50 3,8

Új Eldorádó II.
 

A film a meseszép erdélyi település, Verespatak tragédiájáról szól. Verespatak Románia legrégibb települése, ahol 2000 éve bányásznak aranyat. Egy kanadai-román cég, a Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb aranybányáját akarja megnyitni itt. A bánya megnyitásához azonban a lakosoknak el kellene költözni, a sok száz éves házak, templomok, temetők jó részét megsemmisítenék, mivel a falu völgye az egyetlen alkalmas hely a kitermeléshez szükséges cianidos tározó megépítéséhez.

A film nemcsak Verespatakról szól, hanem korunk egyik legégetőbb kérdését boncolgatja: megállítható-e a globalizmus, a vadkapitalizmus, a korrupció, a tőke ilyen mértékű nyomulása? A 10 éve tartó harc lassan a végéhez közeledik. Mi lesz Verespatakkal? Hogyan dönt a román kormány, mi lesz a döntés következménye? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Új Eldorádó második része.


2012 Kocsis Tibor dokumentumfilm 2 ?