Az ember tragédiája adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Az ember tragédiája (1969)

Az ember tragédiája
 

Az Úr kiűzi Ádámot és Évát a paradicsomból. A racionális, kiábrándult Lucifer végigvezeti a minden újban hinni akaró Ádámot az emberiség történelmén.


1969 Szinetár Miklós dráma 53 3,6
Angyali üdvözlet (1984)

Angyali üdvözlet
The Annunciation

A rendező gyermekekkel játszatja el a madáchi drámát. A szabad, elvadult természetbe helyezett látomásszerű, a látvány szintjén is egymáshoz kapcsolódó bibliai és történelmi színekben a gyermek Ádám a gyermek Luciferrel végigjárja a tudás megszerzésének történetét, az emberiség történelmét. A Paradicsomból való kiűzetéstől kezdve a történelmi korokat, az egyes korokon belül a haladásnak, a virágzásnak, a hanyatlásnak fázisait a tézis-antitézis-szintézis dialektikája szerint élik át, csak a helyszín állandósága mond ennek ellent. Az eszkimóvilág után önmagát elpusztítani akaró Ádámot a gyermek Éva szavai megállítják: az emberben él az esély a folytatásra. Az Úr szavára felfelé tekintő gyermekpár mögött azonban ott a Halál...


1984 Jeles András dráma 44 3,1
Az ember tragédiája (2011)

Az ember tragédiája
 

Az ember tragédiája forgatókönyve 1983-ban született. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből a premier előtt kaphattunk kis ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a tévében, ez azonban a teljes, monumentális, 160 perces alkotás Madách Imre örökzöld klasszikusáról.


2011 Jankovics Marcell animáció, dráma 167 4,1