Szép remények adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Great Expectations (1946)

Great Expectations
Szép remények

Charles Dickens (1812-1870) az angol irodalom talán legtöbbet megfilmesített klasszikusa. David Lean két regényét is filmre vitte a háború után. A közkedvelt Twist Olivernél (1947) is jobban sikerült ennek a kevésbé ismert, de sajátosan aktuális Dickens-műnek a feldolgozása: egy fiú szökött fegyenccel találkozik a mocsárvidéken és ennek egész életét meghatározó, furcsa következményei lesznek. Az angol kritikusok ma is a legjobb Dickens-adaptációnak s talán Lean egyik legjobb filmjének tartják, amelynek látványtervezője (John Bryan) méltán kapott Oscar-díjat.


1946 David Lean dráma, szerelmi történet 37 4,4
Great Expectations (1974)

Great Expectations
Szép remények

Charles Dickens regényének filmváltozatában, az 1840-es években a fiatal árva, Pip, a tengerparton találkozik egy szökött rabbal, Magwitch-csel. A fiú önzetlenül segít neki. Nem sokkal ezután Pip az excentrikus, idösödő és besavanyodott özvegy, Miss Havisham házába kerül. A nő azt akarja, hogy a fiú örökbefogadott lányával, Estellával, foglalkozzon. A lány, aki férfi ellenes környezetben nevelkedett, hidegen és kegyetlenül bánik vele. Ennek ellenére a fiút elvarázsolja Estella. Hamarosan kiderül, hogy Pip egy ismeretlentől jelentős pénzösszeget kapott. Elindul Londonba, mert úgy gondolja, hogy titokzatos jótevője Miss Havisham. Nem is sejti, hogy a sors újra keresztezi útját Magwitch-csel.


1974 Joseph Hardy dráma 7 ?
Great Expectations (1989)

Great Expectations
Szép remények

Pip egy nap a parton sétálva, egy szökött fegyenccel találkozik, aki segítséget kér tőle. A fiú persze fél a fenyegetéstől, ezért teljesíti a kérését, ami aztán az egész életét meghatározza. A fiatal festőtehetséget ezután sok csalódás éri a szerelemben és a munkájában egyaránt, ezért felhagy a festéssel és halásznak áll. Egy nap azonban egy titokzatos jótevő kiállítás szervez neki, New Yorkban, ami nagy népszerűséget hoz számára. New Yorki hétköznapjaiban pedig feltűnik a rejtélyes idegen, aki ismét segítséget kér tőle, majd az is kiderül, hogy ki is Pip titokzatos támogatója.


1989 Kevin Connor minisorozat 20 3,6
Great Expectations (1998)

Great Expectations
Szép remények

A festőnek készülő Finnt első látásra megigézi a jéghideg szépségű Estella. Hiába figyelmeztetik, hogy a lány összetöri majd a szívét, ő mindent megtesz, hogy meghódítsa a lányt. Reménytelenül. Telnek-múlnak az évek, amikor egy nap Finnt arról értesítik, hogy egy titokzatos jótevő kiállítást szervez a számára New Yorkban. Finn újra találkozhat Estellával.


1998 Alfonso Cuarón dráma, szerelmi történet 230 3,6
Great Expectations (1999)

Great Expectations
Szép remények

Pip, az árvafiú, aki az életnek csak a sötét oldalát látja, egészen addig, amíg össze nem hozza a sors a gazdag és különc Havisham kisasszonnyal és annak fogadott lányával, a szép és gőgös Estellával. Pipet elbűvöli Estella szépsége és megfogadja, ha felnő, gazdag és művelt lesz, mint rajongott bálványa. Sok évvel később egy ügyvéd keresi fel az ifjú Pipet, aki arról értesíti, hogy egy névtelen jóakaró gondoskodni kíván jövőjéről. Estella közben gyönyörű ifjú hölggyé csepredik, aki rendre töri a férfiszíveket Londonban. Pip, akiből ismeretlen jótevőjének köszönhetően időközben tanult, finom úr lett, hiába kéri a lány kegyeit, az durván visszautasítja. Pip szenvedését csak fokozza, hogy feltűnik a színen Magwitch, a hajdani fegyenc, szomorú gyermekkorának tanúja, aki azért jött Londonba, hogy sötét titkokat tárjon fel a fiú előtt..


1999 Julian Jarrold dráma 10 3,5
Great Expectations (2012)

Great Expectations
Szép remények

Egy nincstelen árvából egyszerre tisztes úriember lesz egy ismeretlen jótevőnek köszönhetően.


2012 Mike Newell dráma 50 3,1