Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) ☆ 👁

Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!

(David Lynch)

amerikai-francia dráma, fantasy, horror, thriller

3,7
★★★☆☆
477 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-09-23 23:23:57 The Cortez (3) #40

Ez az előzményfilm főleg azokat a részeket tárja a nézők elé, amelyeket a sorozatban már szóban körülírtak. Ezek mellett hozzáad új szálakat, de bár ne tette volna! Az FBI-os jelenetek rohadtul röhejesek, Cooper ügynöktől kezdve David Lynch-ig mindenki totálisan nevetségesen viselkedik bennük, David Bowie rövid története felesleges és értelmetlen (még úgy is, hogy utólag a széria 3. évadában megpróbálták elmagyarázni), Harry Dean Stanton sztorija pedig simán unalmas. Ráadásként az ötlettelenségből fakadó erőlködésnek köszönhetően, kissé sikerült tönkretenni a Twin Peaks misztériumát.
A hosszúra nyújtott, szenvedős bevezetőt követően, végre felcsendül a jól ismert főcímzene, s megérkezünk a várva várt városba. Ott a Bobby nevű karakter szintén kínos ripacskodással indít, ám ezután a rendező összekapja a művet mind rendezésileg, mind cselekményileg, a fináléra meg hozza az erotikus feelinget, valamint a 2. szezon lezárására + az eleve rá jellemző túltolt szürreális állatkodást, művészi agybajt, jó sok stroboszkóppal megspékelve.
Összességében a Twin Peaks egész estés mozifilm egy igencsak közepes szórakozás.

2020-06-03 16:03:28 Benny Bug (4) #39

Hát, hát... Erre most mit mondjak? :D
Megosztó egy film, annyi tény. Elhiszem azt is, ha valakinek nem túlságosan bejövős, vagy azt mondja, kicsit blöff-szaga van, nekem viszont ez most eléggé adta. A második és harmadik évad (vagy új sorozat, ahogy jobban tetszik) közé ütemeztem be, ahogy eredetileg is kijött. Úgy tudnék fogalmazni, hogy Lynch barátunknak van egy olyan jellegzetes stílusa, amit valaki vagy imád, vagy szívből gyűlöl. Nyomasztó volt, különös hangulattal, nem is beszélve a jóféle képi világról. Remek volt újra elmerülni ebben a szürreális világban meg látni a korábban megismert arcokat is. Most pedig jöhetnek a 2017-ben kijött részek. Nem tudok - bevallom, nem is akarok - négyesnél rosszabbat adni. Ja, Badalamenti zenéje meg hidegrázós és zseniális, mint mindig.

2019-03-24 15:55:53 Locke(d) (4) #38

Jó szórakozást kívánok, nem mindennapi élmény előtt állsz. :)

előzmény: ryood (#37)

2019-03-24 13:27:18 ryood (4) #37

na, megnéztem a kiamardt jelenetekkel kíbővített verziót. valahogy szinte semmire nem emlékeztem a filmből, de ez most így teljesen egyben volt. neki is kezdek a 3 évadnak holnap. az új évadot most nézem először!

2017-07-31 23:54:56 nygaben (5) #36

... és mindennek tetejében az a Pink Room-jelenet.. édes istenem :). Lynch elképesztő zseni, ezzel a filmjével se vallott szégyent :).

2017-07-28 06:59:45 caulfield (4) #35

​A sorozat ugye Cooper szemén keresztül mutatja be a várost, ez a film pedig Laura nézőpontja. Talán ezért kevésbé kedvelt, mert itt mindenki idegen, távoli. Nagyon éles a váltás a sorozathoz képest, ami magán hordozza a Cooperre jellemző eufóriát és szinte kimeríthetetlen optimizmust. Itt Laura révén inkább a melankólia és a pesszimizmus árad túl. Na meg persze az önpusztítás, ellentétben a részeken keresztül tervezgető, bájosan építkező ügynökkel. Elég csak megnézni mivel tölti a két figura az idejét a hálószobájában. Persze Coopernek könnyebb, hisz neki rangja van, felnőtt férfi, még ha kissé autisztikusan is viselkedik, Laura viszont gyerek. Épphogy neki lenne szüksége a derűre - csak a film legvégén, halála után lehet része felhőtlen örömben, miloi Vénuszként, vagyis megkövülve, holtan. A lány pont attól van megfosztva, ami Coopert élteti, az angyali minőségtől, amibe meg Cooper van beleszorulva. Ezért felelőtlen, ami azt eredményezi, hogy képtelen fellelni a vesztébe rohanó lányt, csak a körvonalait látja.
Ami érdekes szerintem, hogy e két véglet csupán a kedély dolga. Tehát, hogy a pesszimizmus és az optimizmus a valóságot (barlangot) nem érintik. Mintha a barlangtól való menekülés, inkább félelem, szorítaná bele a két szereplőt a szerepeikbe, de pont hogy ezek által jutnak oda és kárhoznak el végül.
Az tényleg egy izgalmas felvetés, hogy ők ott élnek mindig is. Mintha beavatottak lennének, csak félnek azt megélni, az egyik azért mert még gyerek és egyedül van, a másik meg angyali küldetésébe vackolta magát, aminek a lényege, hogy helyt álljon a lányért - épp ebben bukik el. A barlang vesztőhely, ahol a démonok az éltető félelmet szipuzzák, szerintem közvetetten Laura és Cooper teremti Bobot. Cooper valójában korlátolt, mint a környezete a nagyot halló főnökkel és az undok kollégával. Cooper mindig lépéshátrányban van, hiába beszél hozzá Laura, mint teszi azt Audrey autista testvérével is például. Az ügynöknek ez a korlátoltásága bűn, amiért lakolnia kell.
Az még érdekesebb, hogy miként folytatják ezt. Eredetileg ugye trilógiában gondolkoztak, és a többi rész a sorozat eseményeit vitte volna tovább. Elvileg a David Bowie által borzalmasan megformált ügynök szálán haladva bontottak volna ki egy jóval grandiózusabb, például Argentínában is játszódó, különféle konteókat is számításba vevő történetet.
Mindenesetre itt a harmadik évad. Laura és Cooper tkp. ki lettek csinálva a saját szegmenseikben, ergo nincs főszereplő, vagyis történet sincs.
Elképesztő, hogy a Showtime bevállalta ezt.

2017-07-27 12:36:46 Tenebra (4) #34

Én is mostanában néztem újra (az egész 1-2. évaddal együtt), és számomra is sok új rétege tárult fel a filmnek. A 3. évadból még csak a bevezető részt néztem meg, akkor döntöttem el, hogy nekem újra kell néznem a régi Twin Peakseket, mert 6 év az 6 év, 2011-ben láttam utoljára, és bizony így elég sok finom utalást elvétek. Így is el fogok, de legalább most összefüggésében látom a dolgokat, és kicsit átértelmeztem a 3. évad függvényében a korábbi részeket is.

Ez a film felvetette bennem pl. azt a kérdést, hogy ki segít kinek? ki eredményezi azt,
ami a 2. évad végkifejlete lesz? mert ugye Cooper megjelenik Laura-nak, holott az 1-2. évadban még azt láttuk, hogy pont Laura segít Coopernek. :D Ebben a filmben rohadtul mindfuck, mikor Laura látja álmában Coopert, aki azt mondja, "ne vedd fel a gyűrűt". Szóval akkor most mi van? Lehet, hogy Cooper és Laura eleve a vörös szobához / fekete barlanghoz vannak kötve? Sőt ugye vörös szobában mindenkinek csak egy formája van, de nem az,
akinek kinéz. Lehet, hogy akit mi Coopernek ismertünk, az csak a Cooper nevű FBI ügynököt szállta meg? :D És most ugye Bob birtokolja ezt a testet.


Meg nagyon másként látom most a Mike-os jelenetet is ebben a filmben. Felmerült bennem, hogy esetleg Mike szervezett úgy mindent, hogy Cooper bekerüljön a vörös szobába a 2. évadban, hogy majd ebből az időtlen térből, ahonnan a jelenbe, múltba és jövőbe is bele lehet látni, illetve be lehet avatkozni álmok formájában, szóval ebből a térből küldjön üzenetet Cooperen keresztül Laurának, hogy megmenthesse őt? És elkapja Bobot? :D

Egyébként most is rettegtem a film alatt, pedig már tudtam, mi jön. De lehet, pont azért. :D Nagyon kemény, nyomasztó hangulata van. Csak az zavart be megint, hogy pl. a Donnát játszó új színésznő valami irtó gyenge.

előzmény: caulfield (#33)

2017-07-27 07:06:25 caulfield (4) #33

Az új sorozat ismeretében ennek a filmnek a jelentősége is átértelmeződhet sokak szemében. Ez, mint eredettörténet, az első két évad, mint gerinc, a Showtime részek pedig, mint ezen kettő végső kifejlődéseként és betetőződéseként teszik egésszé a lidérces művet.
Nem Laura Palmer hullagyalázása történik itt, hanem épphogy a karakterének dukáló ív alapos megrajzolása. Ez nem a mítosz rombolása, sokkal inkább annak az építése. A két világ közt sodródó gimnazista lány kétségtelenül a Twin Peaks alfája és omegája.
Ami lehengerlő ebben az egész őrületben, hogy bár teljesen kiszámítható a cselekmény - a sorozat révén a néző pontosan tisztában van minden fordulattal - mégis elemi erővel gerjeszti a kétségérzetet.
Ami nem abban merül fel, hogy Káin végülis megöli-e Ábelt, hanem azáltal. Mégha ennek a mondatnak nincs is semmilyen értelme...
És Lynch ebben mesteri: a romlottság ilyentéren vett ábrázolásában. A szereplők egyszerre idézik elő az eseményeket és szenvedik el tétlenül a csapásokat. Égető dilemma, hogy például Laurának van-e választása, vagy sorsa eleve el van rendelve. Bármilyen válasz leginkább egy útvesztőbe ragadt és sercegő elme drogos önámításának ​tűnhet.

2017-06-15 22:10:41 dikalosz (4) #32

A harmadik évad harmadik részét most fejeztem be. Lynch semennyire nem volt tekintettel senkire, elképzelni nem tudom hogy az eredeti rajongók legalább fele ne mondaná azt erre az epizódra, hogy ez mi a fasz? majd kikapcsolja. Kurva jó :D

előzmény: ChrisAdam (#30)

2017-06-13 19:35:35 Jason13 (2) #31

A sorozat megtekintése után jöhetett az egész estés mozifilm.
Felkészültem arra, hogy egy eléggé érdekes élményben lesz részem, hiszen ahogy utánaolvastam, kiderült, hogy ez inkább lesz egy elborult Lynch-alkotás, mintsem egy kétórásra duzzasztott Twin Peaks- epizód.
Az első fél óra még tetszett is, a felvezetett gyilkossági szál a két új nyomozóval felkeltette az érdeklődésem. De aztán ahogy átkerült a cselekmény a már ismert helyszínre, ott egyre messzebbre kezdett lökni magától a produkció.
Azt még értem, hogy a sorozatra jellemző stíluskavalkád mellőzve lett és az atmoszféra is jóval sötétebb tónust kapott, de még így se tudtam mit kezdeni a sztori nagy részével.
Laura Palmer utolsó napjainak a részletei ugyanis a szériában is kiderülnek a nyomozás alatt, itt viszont minden lényeges momentumot átélhetünk újra, pontról-pontra kifejtve.
És engem itt vesztett el végleg a film. Rendkívül untam, ahogy a már ismert mozzanatok egymásra lettek fűzve, ehhez pedig hozzájött még Lynch elvont stílusa, amit alapvetően nem vetek meg, de itt számomra nem működött.
Az elhúzott szürrealista képsorok inkább hatottak izzadságszagúnak, mintsem feszültnek és rémisztőnek.
Az utolsó húsz perc volt az, ahol már szabályosan megfájdul a fejem a villódzó képektől és a hangosan ordibáló színészektől.
Pozitívumként egyedül Badalamenti ismét szenzációs aláfestését tudnám megemlíteni és néhány mellékszereplő alakítását.
De mindent egybevetve, ez számomra nagy csalódás volt.
Egy túlnyújtott és néhol piszkosul idegesítő előzmény a Tűz, jöjj velem, amely számomra a már jól ismert történethez szinte nem adott semmi pluszt, inkább csak elvett belőle azzal, hogy részletesen a szemem elé tárta a Palmer lány utolsó napjait.

2017-06-13 09:36:21 ChrisAdam (5) #30

Alig várom, de most egy kicsit hagyom ülepedni ezt a filmet. Úgy érzem, időre van szükségem. :D Durva, de a sorozat sose viselt meg, bármi is volt benne és most valahogy a fejemben még veszélyesebb hely lett Twin Peaks. És még a harmadik évad előtt vagyok, ez hihetetlen izgalmas! :D

Attól függ, milyen droggal veszed be, szerintem. :D Lehet, bizonyos drogokkal új aspektusait látod meg a filmnek!

előzmény: Tenebra (#29)

2017-06-13 09:00:58 Tenebra (4) #29

...és számíts rá, hogy ilyen a 3. évad is. :D Az üvegdobozos jelenet az 1. részben legalább olyan hatású, mint Laura Palmer meggyilkolása ebben a filmben. :D Sőt talán még rá is tesz egy lapáttal.

vajon milyen lehet megnézni ezt a filmet droggal?

Szerintem olyan, hogy még az sem értené, aki látta a sorozatot. :D :D

előzmény: ChrisAdam (#28)

2017-06-13 01:37:03 ChrisAdam (5) #28

Habár merően más, mint a sorozat, kénytelen vagyok ráadni az ötöst. Másfél hete nem tudom, hogy van Annie, s gondoltam, e kérdésen gondolkodok egy picit, mielőtt belevágok a filmbe.
Nos. Az első órában sok az üresjárat, már az elején nem éreztem teljesen indokoltnak azt, hogy Teresa nyomába eredjünk, mert ott sok újdonságot és érdekességet nem találtunk. Viszont ahogy Twin Peaksbe érünk, a film totálisan bedurvul, olyat látunk, amit Twin Peaksben előtte nem.

Mit mondjak: kicseszettül nyomasztó a film. A megszokott Twin Peaks hangulat is lóg, de erre rátesz egy lapáttal Lynch azzal, hogy folyamatos feszültség alatt tartja a nézőt. Hallucinációk, álmok, félelmek, s nem csak éjjel, fényes nappal is bárhol ott lehet Bob. Az utolsó egy óra pedig színtiszta zsenialitás, tömény horror. Számítottam rá, hogy majd félni és rettegni kell, de mégis olyan brutálisan megvágott engem a film, hogy leizzadtam. A filmben pedig tényleg az a zseniális, hogy pontosan tudjuk, mi, ki, hol, merre, hogyan, de mégis feszkó be, rettegés be. Laura meggyilkolásának jelenete teljesen lesokkolt. Tátott szájjal néztem. Brutális. Szinte éreztem a filmből a gonoszt, most ez nagyon misztikusan hangzik, de semmi komoly. :) Az előző éjszakai erőszakolós jelenet is durva, előmelegíti a helyet a finálénak, de az... fel kellett utána ocsúdnom. Megviselt, felzaklatott. Ez már nem a szappanopera.

Megértem, hogyha valakinek nincs ínyére. Egyrészt, aki nem látta a sorozatot, az ne számítson túl sok jóra, de aki látta és nem szereti, az se. Aki szerette, annak is óvatosan, mert nem ugyanaz az atmoszféra lengi körül, mint a tévében. Ez sokkal sötétebb és fenyegetőbb, itt a szappanoperának nincs helye, se a humornak és a felesleges szálaknak. Ez Laura Palmer kálváriája, tömény horror és sokk. Lynch és Frost pedig kib*szott zsenik. Ez az egész, a Twin Peaks egy zseniális mestermunka, pont.
90%

Ui.: vajon milyen lehet megnézni ezt a filmet droggal?

2016-02-15 13:44:15 Mizi (4) #27

A sorozat egy mestermű, de ez... Önmagában aligha értelmezhető (és értékelhető).

2015-05-07 21:43:48 erahurka (2) #26

Nem rég néztem meg a sorozatot és szerettem, gondoltam milyen jó lesz ez a Fire Walk with Me. Hát nem. Ez egy másfél órás DVD extra. Egymás után szórva a jelenetek, soknak semmi köze az egészhez, történet sem igen van. Egy kicsit jobban megismerjük belőle Laurát, ennyit tud ez a film.

2015-04-27 17:08:13 Leslie (4) #25

Szerintem a sorozat nélkül nem érdemes megnézni. Egyrészt jóval gyengébb annál, másrészt spoileres a sorozatra nézve.

Tőlem is inkább csak a sorozatra tekintettel kapott négyest, amúgy gyengébb lenne az értékelés. A sorozat csillagos ötös.

előzmény: nejmed (#24)

2015-04-27 17:05:04 nejmed (4) #24

Egy kérdés: anélkül, hogy láttam volna a sorozatot érdemes megnézni? Holnap vetítik Brünnbe a mozik egyszer, addig már a sorozatot úgy sem tudom megnézni, viszont nem tudom mire számítsak. Elmenjek, ne menjek?

2014-11-03 23:27:47 fahejember (3) #23

Szóltak nekem, hogy borzalmas, de nem hittem el. A sorozat tényleg zseniális, de ez... Szinte minden hiányzik belőle, amitől a Twin Peakst szeretni lehet, pedig egész biztatóan kezdődik - az eleje és a zene miatt adtam rá csak hármast. Laura hisztérikus, a nyomozókon kívül pedig a többi karakter egyszerűen gyenge. Sajnálom.

2014-03-26 23:36:14 Tenebra (4) #22

Újranéztem ma moziban. Hát elég fasza volt. Másodszorra nekem érdekes módon sokkal jobban tetszett, mint elsőre. Most felfedeztem benne azt a sötét, groteszk hangulatot, ami Lynch védjegye. Nekem minden "hibájával" (ügynökös baromkodás pl.) együtt tetszik. Nem annyira zseniális, mint a Lost Highway vagy a Kék bársony vagy a Veszett a Világ, de közelíti ezeket.

Amúgy meg egy nagyon érdekfeszítő, szürreális sorstragédia ez, bár azt el kell ismerni (s ezért adok erős 4-est rá továbbra is), hogy a sorozat ismerete nélkül bizonyára nem ütne akkorát. Sőt, megértem azokat, akik úgy nézték, hogy nem látták a sorozatot. Szóval egyetértek az előttem szólóval, ez kizárólag a Twin Peaks-szel együtt ajánlott, vagy inkább kötelező. Ugyanis ez nemcsak előzményfilm, bizonyos momentumaiban "utózmány" is. Pl. Cooper feltűnését Laura álmában és a "túlvilágon" csak így tudom értelmezni.
Persze nem varr el minden szálat, sőt, hagy jó pár kérdést maga után - de ez egy Lynch-film, nem pedig valami hollywoodi blockbuster. :D Egyébiránt nekem nem volt bajom ezzel. Szerintem jól követhető, és, ha az ember odafigyel, érthető film is. Engem magával ragadott, nagy hangulata van, bár nem annyira nagy, mint a sorozatnak volt.

Tehát másodszori megtekintésre majdnem 5-ös.

2014-01-24 07:24:12 Simpleton Larry (5) #21

Mielőtt más is elkövetné a hibát, és megkockáztatva, hogy így kapásból el fogják vetni egyesek:
Ezt nem szabad megnézni azelőtt, hogy láttad volna a sorozatot! Túlságosan kötődik ahhoz, vagyis inkább ahhoz készült, s nem vákumban.

2014-01-23 23:22:38 Karesz84 (2) #20

A film nézése utáni első benyomásom:
"Mi akar lenni ez a hulladék?!"

. . .

A TP sorozat nálam kimaradt, így "laikusként" megnézve
ez a film csupán szétesett, bevillanó hangulatok,
képek, hallucinációk random egyvelege,
amiből nem rajzolódik ki történet.

Csupán azért nem "nézhetetlen", mert helyenként roppant érdekes
hangulatokkal lep meg (főként a zenék miatt),
és mert erősen jó a film kezdése.

2013-04-29 20:13:32 Prüstü (3) #19

Megnéztem a sorozat előtt, majd egyből a sorozat megtekintése után is. A sorozat előtt, egy értelmetlen, de hatásos thriller volt, a sorozat után meg kb. mintha két gyengébb rendezésű sorozat részt összedobtak volna. A sorozatban jól bevált szereplők, alig kapnak szerepet, épp hogy megjelennek a képernyőn, teljesen feledhető az egész jelenlétük. Még maga Bob sem annyira félelmetes mint a sorozatban. Nem működik úgy ahogy kellene, a színészváltás meg drasztikus hiba.
Maradandónak nem nevezném a sorozat után, de van benne így is jó pár meghatározó jelenet, valamint misztikus és kiemelkedő dal, a zárás pedig tényleg magasztos és eltalált. Erős hármas.

2012-06-02 13:00:36 Horváth Szabolcs (3) #18

Egyébként a képek között, van ami sorozatból, van. Mulder nem is játszik a nagyfilmben.

2012-06-02 12:59:18 Horváth Szabolcs (3) #17

Végignéztem a sorozatot, és újranéztem a Tűzt-is. Azt hittem a sorozat megnézése, és viszonylagos megértése után. majd megértem a filmet. De nem. Persze, igy már sok mindenről tudom, hogy mi az, de amennyi választ ad a film, annál sokkal több kérdést vet fel. Természetesen ezek lehetnének érdekes kérdések, de abból talán csak egy van, a majom szerű szörny akit Bob táplál a lelkekkel a többi viszont csak frusztráló lezáratlan, történetmorzsa, amit nem kellett volna benne, hagyni. Kár érte...

2012-04-19 22:30:02 terika (3) #16

A legjobbat nem vitatom. Így gondolom én is.
A konklúzió 1-2 óra múlva bennem is az volt, amit spoilerben írtál.
Azt hiszem dühöm abból adódott, hogy a végén mégis csak elbukott Cooper.

A 3. évad elég rázós lett volna, mert már a 2. évadban is érezhető volt itt-ott, hogy rezeg a léc. Nem tudom hova lehetne még ezt a misztikus fekete-fehér dolgot fokozni.

Ez a film pedig kiegészítésnek jó volt, de sorozat nélkül nem érthető szerintem.

előzmény: Leslie (#15)

2012-04-19 20:01:29 Leslie (4) #15

Szerintem nem igazán nyitott a vége, sőt elég lezártnak tűnt.
Cooper ügynök elbukott. Győzött a rossz.
Ha lett volna 3. évad, akkor szerintem nem ez lett volna a lezárás a 2. végén.

előzmény: Kalti (#14)

2012-04-19 19:58:58 Kalti (3) #14

Mi a düh oka? Hogy nem kaptál válaszokat a végén? Lynchtől az ellenkezője lett volna meglepő. How is Annie? :) , pofátlanul nyitott vég, de ennek is része volt benne, hogy legenda lett, elvileg lett volna harmadik évad, de már sosem tudjuk meg hogyan folytatódott volna, gondolom ezt eleve csak egy évadvégi cliffhangernek szánták, furcsa módon nekem mégsem volt hiányérzetem.

előzmény: terika (#12)

2012-04-19 19:56:21 Leslie (4) #13

Mérges? Minden idők egyik legjobb tévésorozata után?

előzmény: terika (#12)

2012-04-19 18:11:35 terika (3) #12

A kommenteket olvasva mégis muszáj lesz még ma megnézem ezt a filmet.
Befejeztem a sorozatot, de nagyon mérges vagyok. Nem is tudom hova legyek dühömben... Úgyhogy megnézem ezt a filmet, hátha még mérgesebb leszek tőle.

2011-07-14 16:09:52 Tenebra (4) #11

Egyetértek, ez a film a sorozat rajongóinak készült, akként is kell kezelni szerintem.

Bár én sem hasaltam el tőle, de szerintem ennek két oka van:
1. sorozatot és filmet nem lehet összevetni, jóval több idő jut a karakterrajzra egy sorozatban, mint egy 2 órás filmben, meg is látszik...
2. Lynch nem tartotta meg azt a finom egyensúlyt az irónia és a horror között, hanem a horror irányába tolta el.

Ez a film inkább Laura tragédiája, rendkívül komor, pszichológiai hadviseléssel. (Mármint a néző irányába. ) Én onnantól kezdve, hogy lezajlik az a bizonyos családi vacsora (Leland és a kézmosás esete), eléggé be voltam fosva, de az utolsó 30 perc tényleg betette a kaput. (Direkt éjjel néztem.) Kevés film tudott így borzongatni. Utána alig mertem kimenni wc-re, mert szabályosan rettegtem a sötétben.

Ám a Twin Peakst nemcsak emiatt szerettük. Habár a film mesteri horror, de a sorozat ironikus, karikaturisztikus cselekményét és karaktereit nem tudta hozni. Talán nem is akarta... Nem tudom. Mindenesetre nálam a kiváló szereplők adták a velejét a sorozatnak. Itt Gordon Cole-on kívül szinte egyik régebbi szereplőre sem ismertem rá, elég visszafogottak voltak. De az újak sem jöttek be. Egyedül Laura tetszett, de én őt is érdekesebbnek képzeltem. Lelandot meg elcseszték, szerintem, túl egyértelműen kötötték össze a sorozattal... (Gondolok itt arra, hogy a sorozat alapján én úgy képzeltem, Leland oda volt a lányáért és ez kölcsönös volt. Itt viszont egészen más volt a kapcsolatuk. )

Ami tényleg "jó"-vá teszi ezt, az kétségtelenül a sorozathoz kötődése, a rendkívüli borzongatás (melyet szinte minimális vérrel ér el - tanulhatnának tőle...), és a kétértelműsége (legalábbis számomra ez egyaránt értelmezhető a sorozat "epilógjaként" és úgy is, mint egy bevezető).

Nálam 7,5-8/10

előzmény: a6notes (#5)

2011-04-18 14:58:47 elmouse (2) #10

Ne hidd. A sorozat (legalábbis az első fele) zseniális, de ez egy zagyva hülyeség. Bár az is igaz, hogy elég régen láttam és az is tény, hogy a sorozat nélkül tényleg semmi értelme.

előzmény: Horváth Szabolcs (#9)

2011-04-17 18:45:08 Horváth Szabolcs (3) #9

Sajnos a sorozatból egy részt sem láttam, bár ezt valamikor bepótolom, a filmet nézve vegyes érzelmek keringtek bennem. Egyrészt éreztem benne, a nagyszerűséget, másrészt viszont annyira elzárkóztak a hozzám hasonló laikusoktól, hogy az már-már sértő. Biztos máshogy érezném ha láttam volna a sorozatot, de így csak egy zavaros maszlag maradt az egész

2010-12-05 16:57:52 wayage (4) #8

Nemrég pótoltam a sorozatot, az magasan ZSENIÁLIS. A Tűz, jöjj velem! ugyan nem ér fel hozzá, de így is jó szórakozás. Főleg az eleje fogott meg: 2 új FBI ügynök nyomozása (nem Twin Peaks-ben, téves az ismertető szövege), és az FBI irodában játszódó jelenetek a sorozatból ismerős arcokkal, remek pillanatokat okoztak. Utána a helyszín Twin Peaks, csak az a baj, hogy itt kezd el csökkenni a színvonal. A szinkronhangok nem tetszettek, váltottam is eredeti hangra. Sajnos vannak karakterek, akik nem tértek vissza, vannak olyanok akik viszont igen, de semmi jelentős szerep, Lara Flynn Boyle-t más színészvővel helyettesítették, de a legfőbb gond Sheryl Lee alakítása, rossz színésznő. Ha nem láttam volna a sorozatot nem sokat értenék belőle, de hát a legtöbb Lynch film amúgy is ilyen:) Ezek ellenére is akadnak még jó jelenetek benne. Négyest simán megérdemli.

2010-06-20 08:23:42 Trashfan (5) #7

Hm, a lentebbi írásomat természetesen a sorozathoz szántam, de rossz helyre kattintottam, elnézést érte.

2010-06-20 08:14:40 Trashfan (5) #6

Azt hiszem nem tudom tovább húzni már, hogy írjak a kedvenc sorozatomról, amelyet még gyermek fejjel láttam, azt hiszem 12 vagy 13 évesen. Emlékszem, mennyire elvarázsolt az egész hangulata, az ábrázolásmódja, a karakterek, és az egész. 23 órakor kezdődött, és úgy kellett suttyomban néznem. Nem állítom, hogy akkor mindent értettem benne, mert ez hazugság volna, de még így is elvarázsolt.
David Lynch egy őrült zseni. Mark Frost és ő megalkottak egy olyan sorozatot a Twinn Peaks képében, amely akkoriban átértelmezte a TV sorozatok jelenét és jövőjét. Olyan komolyságot, olyan sötétséget és hangulatot, metaforákat és társadalmi kritikát fogalmazott meg és mutatott be, amit soha előtte sorozat még nem. Ez a sorozat mérföldkő a sorozatok világában, minden tekintetben.
Az alapszituáció, amelyből az egész sorozat kiindul, nagyon egyszerű. Megölnek egy lányt, egy másikat pedig megerőszakolnak. Az utóbbi lány el tud szökni, és mivel áthalad az államhatáron, az ottani törvények szerint Szövetségi ügy lesz belőle, és belép a képbe az FBI Dale Cooper személyében. Maga az alapszituáció látszólag nem túl nagy volomenü és igen egyszerű. Ám ebben a sorozatban az egyszerűség pontosan eddig tart. Mert bár a szituáció, amivel indul a sorozat, szinte mindennapi, egyszerű, az addig elvezető út-mint azt majd a nyomozás során látni fogjuk- nem egyszerű, mint ahogyan a továbbiakban semmi sem egyszerű.
Már maga Cooper karaktere sem az. Képzeljünk el egy néhol gyermeteg, ám ugyan akkor roppant komoly embert, aki zseniális nyomozó, hallgat az ösztönei, intuitív, remek megfigyelő. Ugyanakkor ami a legfurcsább benne, hogy a természetfeletti világban is hisz, sőt, nem, hogy hisz, hanem kapcsolatba is tud lépni azzal a másik világgal, amit én itt és most természetfelettinek hívok. A legtöbb esetben alvás közben, álomként jelenik meg előtte ez a világ. Bizarabbnál-bizarabb álmokat, látomásokat él meg, amelyek vezetik őt a nyomozásban, vezetik előre az ügy megoldása felé. Vagy mégsem afelé? Cooper ügynök igazán összetett személyiséggel rendelkezik, amit remekül prezentál nekünk az őt alakító Kyle MacLachlan. Néha vicces, főleg a mosolya, a gesztusai. Igazán jól megfestett, nem kétdimenziós alak. Nagyszerű alakítás!
De igaz ez nagyon sok szereplőre. A sorozat egyik nagy erőssége, hogy szinte az összes szereplő jól kidolgozott személyiséggel rendelkezik. Összetett személyiségek, valamennyien olyan problémákkal, amely hitelessé teszi az alakjukat a néző szemében. A gyakoribb szereplők mind-mind remek egyéniségek. Ráadásul egy amerikai kisváros minden rétegét és minden jellegzetes alakját bemutatják. Legyen szó a város gazdagjáról, a diákokról, az orvosok, a sheriff, az egyszerű pultos lány, de lehetne még sorolni sokáig. A legjobb az egészben, hogy ezek a szereplők legtöbbször olyan problémákkal küszködnek, amely hihetővé teszi az egész miliőt. A lány, a kit a férje ver, a diák, aki nem érti a szüleit, és ők sem őt, az étteremtulajdonos és a benzinkutas, akik egymást szeretik, de mégis mással vannak, és ismét lehetne nagyon sokáig folytatni. Egyszerűen fantasztikus.
Ahogyan fantasztikus az is, hogy miközben egyre jobban megismerjük ezeket a kisvárosi karaktereket, a sorozat úgy rombolja le az idilli amerikai kisváros képét. Pontosan ez az egyik legnagyobb erőssége a sorozatnak, hogy az először oly idilli kisvárost -ahol egy gyilkosság, ami máshol mindennapos lenne, de itt egy a közösséget felkavaró esemény- egyre jobban megismerve rájövünk, hogy a felszínen olyan szépen csillogó millió csak hazugság. A ragyogó, nyugodt felszín alatt rothadás van. Olyan rothadás, melyről szinte mindenki tud, mégis csak egy maréknyi ember van, aki tenni is akar ellene. Drog lepi el az utcákat, perverzió, erőszak lapul az otthonokban, a fertő és a mocsok ellep mindent és szinte mindenkit. Igen, sok film van, ami lerombolja az amerikai idillt és álmot, de nincsen még egy olyan sorozat vagy film, amelyik az amerikai kisvárosi idillt és miliőt rombolja le ilyen hatásosan és ennyire húsba vágóan.
Ráadásul mindezt teszi gyönyörűen. Paradoxon igen, de ezt a romlottságot annyira szépen és művészien mutatja be, hogy az ember elcsodálkozik rajta. De néha nagyon nem egyszerű módon. A sorozat rengeteg metaforát, szimbólumot alkalmaz, amely nem könnyíti meg a néző számára az események és a történések mibenlétének megértését. Bizony ez az a sorozat, amely nem pusztán kikapcsol és szórakoztat, hanem kő keményen elgondolkodtat. Az álomjelenetek, a metaforák, a szimbólumok és a jelképek egy olyan hangulatot adnak a sorozatnak, amely teljesen egyedi és megismételhetetlen. Ha az ember oda figyel a sorozatra, arra is rájöhet, hogy Cooper ügynök is egy metafora, ahogyan más szereplők is. A két jó barát Bob és Mike nevein is érdekes elgondolkozni, mikor más megismerjük a másik Bob és Mike párost.

A sorozat hangulata nem csak az álomjelenetek és a karakterek miatt olyan egyedi és utánozhatatlan. A zenéje, melyet Angelo Badalamenti komponált annyira hangulatos, annyira misztikus, olyan atmoszférát generál, ami nem sok filmzenéről mondható el. Néhol borzongató, néhol idegtépő, néhol álmodozós, de mindig gyönyörű. Kevés az olyan filmzene, mely ennyire tökéletesen erősíti meg a film hangulatát, és ennyire hatásos.
De mindezt elmondhatjuk a fényképezésről is. Fantasztikus az erdők fényképezése, vagy a szélfútta hatalmas fa bevágása néha, amely már magában olyan hangulatot áraszt, hogy az ember beleborzong. Igen, egyetlen remek felvétellel olyan hangulatot áraszt a film, hogy elképesztő.
A szereplők is hibátlanok. Sok sorozatot láttam már, de ennyire jó és erős színészfelhozatalt nagyon ritkán. Az ő tökéletes játékuk is hozzátesz ahhoz, amivé ez a sorozat lett.

Hogy mi az? Egy tökéletes, hibátlan, valóban hibátlan mestermű. Olyan egyedi hangulattal, olyan egyedi atmoszférával, amely azóta is megismételhetetlen, de nem csak a sorozatok világában, hanem a komplett filmes világban. Sok mindent lehetne írni még erről a műről, a metaforákról, a jelképeiről, a hangulatáról, az egész kisvárosi idill lerombolásáról. De felesleges. Ez valóban az a sorozat, amit látni kell. Jöhet bármilyen sorozat, de ezt felülmúlni egynek sem sikerült.
Hibátlan mestermű.

2009-02-27 18:17:47 a6notes (5) #5

Annyi hozzá, hogy nem érdemes megnézné, ha előbb nem látta valaki a sorozatot, sőt!
Egyébként az egyik legfélelmetesebb film, amit láttam.

2009-02-17 19:58:47 s.csaba (4) #4

Annak idején valóban kicsit csalódás volt. Én is a leggyengébb darabnak tartottam a rendező filmjei között. Talán a sorozat torzította az elvárásokat. Ma már azt gondolom, hogy nagyon alulértékelt mozi. A Wild at heart-nál biztosan jobb, de nálam a Lost Highwayt is megelőzi.

Sheryl Lee elképesztő. Mindig megdöbbenek, hogy hogyan képesek közepes színésznők Lynch keze alatt így átlényegülni. Csak Naomi Watts jut eszembe, aki képes volt "Lynchen kívűl" is nagyot alakítani.

2009-01-08 11:57:44 sapgabor (4) #3

Had adjak néhány nézési instrukciót:

Reggeli után, 1-2 pohár feketekávéval. Lynch kérte, hogy a mozikban a normál hangerőnél 10 %-kal hangosabban vetítsék. Üt.

2008-04-01 18:23:26 ichi (5) #2

Szerintem nem lett annyira rossz a Tűz...! Igaz hogy semmi újat nem igazán mutat de mégis csak egy David Lynch film! A sorozat viszont zseniális!!!

2008-01-26 14:51:02 ronin07 (?) #1

A prequelek mélypontja. Semmi meglepetés, tényleg mindenkit ismerünk, még egy olyan jelenet is elaltat, ami lightan érdekfeszítő is lehetne. Nélkülöz mindent, amitől a Twin Peaks Twin Peaks. Lynch legfeleslegesebb munkájához képest a Hannibal Rising jócskán nézhető kategória. És különben is, ha már moziba szánt egy TP-t, akkor miért nem varrta a sorozat befejező részének cliffhangerét egy mozifilmmel!?
0%