Druk (2020) ☆ 👁

Még egy kört mindenkinek
Another Round

(Thomas Vinterberg)

dán-holland-svéd dráma

4,2
★★★★☆
140 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-12 14:53:01 wim (4) #19

Szerintem is volt benne valami melankólia. Ott éreztem mögötte a Kierkegaard-idézet által (lehet, hogy kicsit direkten) megfogalmazott, keserédes tanulságot: "...el kell fogadni, hogy esendőek vagyunk, így tudunk csak szeretni másokat és az életet."

De az egész filmben végig van egyfajta kettősség, ahogy ezt a "kísérletet" mutatja. Leginkább irónia.

előzmény: ryood (#16)

2021-01-12 11:35:51 oscarmániás (?) #18

Jó volt olvasni, aztán a kultúrák közti dolgokról eszembe jutott ez a rövidecske:
https://kritikustomeg.org/film/107422/willkommen-in-barbaristan-2009

előzmény: somogyireka (#15)

2021-01-12 11:18:48 somogyireka (5) #17

Így értem..meggyőztél.Megint egy jó pont a kt-nak, hogy van egy tér,ahol filmeket megbeszélni lehet.Azt hiszem,felviszem ötre.

előzmény: ryood (#16)

2021-01-12 11:11:06 ryood (5) #16

"A bújának hittem, a szenvedése hiteles, az önfeledtségét nem tudta számomra őszintén átadnI"

nekem épp azért tetszett a vége (is), mert abban a táncban számomra nem csak felszabadultság volt, hanem más is..nem volt egyértelmű, hogy mi pontosan, de némi melankólia talán.. és az ilyen ambivalenciát mindig is szerettem...
de valóban a "búskomor Mads" a legjobb. régen láttam ennyire önmagának filmen.

a "nacionalizmustól mentes hazaszeretet", ez kurva jó! és ők tényleg ilyenek, ezt én is megtapasztaltam gyakran, amíg kint éltem. nagyon szép! (úgy tudom északabbra azért többet isznak jóval..finnek, svédek, norvégok...)

előzmény: somogyireka (#15)

2021-01-12 10:46:26 somogyireka (5) #15

Egy norvég pszichológus szerint az ember véralkoholszintje alapjában alacsonyabb van, mint ahol lennie "kellene", s ha a már ittasnak tartott 0,05%-en lehetne tartani, akkor egy oldottabb, feszültségei, gátlásai híján jobban teljesítő társadalom jöhetne létre, s minden bizonnyal egy olyan világ, mely jobban is szeret...Mert lássuk be, erre az 5 ezrelékre tényleg nincs szükségünk, hisz javarészt itt élősködnek gátlásaink, félelmeink, feszültségeink, frusztrációink, mindaz a mesterséges, utólag felépített védelmi, ránk telepedett konstrukció, mely állítólag működni enged ebben a kemény világban..

Mennyire is szeretek kicsit becsiccsentett emberekkel lenni, és milyen rettenetes a másnapi kijózanodás. Nekem "könnyű", én egyszer ittam, de akkor úgy tűnik, nagyon nagy pohárral, s életre megrészegedtem.. Persze mindez jelképesen, ám ennek következtében, mintha folyton 0,05%-en lennék. Ezért is értem meg azokat, akik visszaesve nullára, újra és újra vágyják a maguk kis öt ezreléküket..

Milyen gyönyörűséges is ember ilyenkor, milyen ártatlan, védtelen, és leginkább mily őszinte és egyenes. Szóval az alapkoncepcióval teljesen egyetértek, a hozzá vezető út azonban veszélyes, mert ugye, általában - és erre a film is jó példa - nem állunk meg ötnél, sőt egy idő után az ott átélt élmény nem elég, több kell, még mélyebb rétegek lehántása, még nagyobb mértékű szabadság, még további eloldozódás a személyre rárakódott élősködőktől, még inkább annak az élménye, hogy most végre én vagyok. Vagyis egyre több ital.

Az imént direkt kimentem a fagyba, hogy tegyek egy kísérletet arra, hogy vajon az időjárás, sötét, a hideg összefüggésben van-e a ránk növesztett védelmi rétegekkel? Szóval, hogy az északi típus számomra eléggé gépszerű, túlfegyelmezett magatartása vajon annak a következménye-e, hogy ott bizony érdemes felöltözni, s nem csak szőrmébe, hanem védtelenségünk eltakaró rétegekbe is..Talán nem voltam kint eleget, de nem tudok valódi összefüggést találni a kettő között..Egyszerűen csak rá szeretnék jönni az északi típus magatartásának mibenlétére és kialakulásának okaira..
Miközben dánnak lenni irtó mázli is, hisz mennyire édes már az ő mindenféle nacionalizmustól mentes hazaszeretetük, micsoda pompás kis díszletet kaptak az életükhöz azzal a félszigettel és a sok apró szigettel, hogy az egész országot a tenger, mint bölcső ringatja, na meg a jóléti, a szociális háló, meg a többiek, a híres "hyggéről", az állítólagos dán boldogságról, mint szabadalomról nem is beszélve, na de valahol meg irtó kemény ügy is ez az egész..és hiába foglalkoztam fél életet a skandinávokkal, nem jöttem rá, hogy bizony mitől félnek, miért kellett magukra növeszteni ezt a végtelen vastag védelmi világot, aminek a felszínén, mint a letisztult északi dizájnon csak elcsúszni lehet, megkapaszkodni aligha..Magyarul vajon miért a dán fiatalok kimutatottan Európában a legtöbbet vedelő bandája? És miért lehetetlen egy dánhoz, norvéghoz, svédhez "úgy magyarosan" közel kerülni?

Ez a dános virtus persze például irtóra tetszett a fiamnak, aki 8 hónap után jött haza és sokat mesélt, mert ilyen gyorsan eddig egyik országban sem sikerült közel kerülnie egy idegen nációhoz. Szélsebesen itták le magukról a haverok a dán nehezet, és pár óra sem telt el és eltűnt köztük minden szakadék. Németországban ehhez például hónapok kellettek és ott is főleg a külföldiekkel sikerült.

és a film..hát persze, hogy kicsi szívemnek nagyon kedves volt a magáról a szerepeit leivó Mads Mikkelsen és a többiek, ezen a védtelen helyen, ahova bedobták magukat nem tudtam nem szeretni őket..A vége meg nem azért volt gyenge, mert nem esett jól végre mulatni kicsit, (úristen, ahogy néztem a maszk nélkül mulatozó világot, hasadt fel bennem csak igazán a hiány) hanem szimplán azért, mert ott számomra Mads nem volt önfeledt. A bújának hittem, a szenvedése hiteles, az önfeledtségét nem tudta számomra őszintén átadni, az a tánc, noha lehet mozdulataiban imitálta Zorbász táncát, de csak héj volt, s belül üres maradt. Ezt hiába erőltetik a dánok, ez nem az övék..

2021-01-08 08:56:15 Xuja (?) #14

Értem, köszi!

előzmény: Ágó (#13)

2021-01-08 08:49:44 Ágó (5) #13

A film forgalmazója mindenképp be szeretné mutatni idén a hazai mozikban, így ez majd a jövő évi Vapitin indul.

előzmény: Xuja (#12)

2021-01-08 08:44:15 Xuja (?) #12

Ez am miért nem szavazható? (Vapitire)

2021-01-07 23:59:16 sztich (5) #11

Szavakat nem találok.

2021-01-06 13:25:00 ryood (5) #10

csodálatos a jelenet a történelem órán, a "válassz egyet a háromból" egy-egy jellemzés alapján, és utána kiderül ugye, hogy Hitlert választották - Churchill és Roosevelt helyett- aki csupa kiváló erkölcsi tulajdonsággal rendelkezik ugye... amúgy is sok, érdekes párhuzam van Churchillel, engem talán ez az aspektusa fogott meg legjobban.

2021-01-06 13:02:19 Dió (4) #9

Nem ad akkora drámai pofont, mint a Submarino vagy a Jagten, és azokhoz a Vinterberg filmekhez hasonlítva épp emiatt most egy hajszállal nálam le is csúszik az ötösről. Mindazonáltal, így utólag belegondolva pont az a legnagyobb érdeme, hogy egy ilyen fajsúlyos témát (alkoholizmus) ilyen könnyed, már szinte vígjátéki köntösben tud bemutatni, lazán de közben sebészi pontossággal váltogatva a műfajok között (úgy, hogy közben soha nem lesz belőle igazán vígjáték). Mikkelsen, és egyszerűen minden, amúgy tökéletes a filmben.

2021-01-04 22:20:12 tomasso (4) #8

Akkor én kérnék még egy kört, hogy magyar vonatkozásban is lássak hasonlót, időszerű volna komolyabban foglalkozni a témával, ott ahol alkoholmámorban úszik a kultúra, súlyosabb szociális hatásokat, személyes és családi tragédiákat elfedve.

2021-01-04 19:42:43 ryood (5) #7

soha nem gondoltam volna, hogy O1G Jucker általi "pofozgatását" egy játékfilmben fogom viszontlátni, azt meg pláne nem, hogy egy Vinterberg filmben...elég érdekes kontextusban, hehe
persze Mads filmvégi tánca mindent visz, a csúcs, gyönyörűség.
nagyon klassz kis film lett.

2021-01-02 08:00:03 Mikkey (4) #6

Remek film volt, emlékezetes jelenetekkel!
Szerintem állíthatom h Mikkelsen több emblematikus szerepet adott a KT-s közönségnek, a Jagten, az Ádám almái, v. a Zöld hentesek feltétlen ilyenek. Örömjáték a mestert látni, visszatérve egy egy északi filmben!

2020-12-30 18:38:11 Interracial Facial Creampie (?) #5

Mikkelsen, az európai artfilm Tom Hanks-e ügyesen elhiteti velünk, hogy egy jó filmet látunk, és nem egy hajmeresztően éretlen középkorúakról szóló, klisés és kiszámítható tórslussz-passzt. A vége jó kis giccs.

2020-12-30 12:14:12 Ágó (5) #4
2020-12-27 21:24:41 dora87 (5) #3

Mikkelsen felejthetetlen módon hozza a kiégett, enervált tanárt, családapát, aki a hivatását, ill. házasságát szeretné megmenteni. Vinterberg megint fontos témát hoz nekünk, amit több rétegben ábrázol, a film nem csak a mértéktelen alkoholfogyasztás okozta problémákról szól, hogy mennyire iszonyatosan veszélyes, hanem a törékeny emberi kapcsolatokról, a hallgatásról, az élet monotonitásáról, sorolhatnám még.
Úgy tűnik egy dologban eléggé hasonlít a magyar társadalom a dánhoz...

2020-12-23 23:55:20 VVega (4) #2

Igazi tragikomédia, négy életközepi válságot megélő jóbarátról. Mads Mikkelsen zseniális, a táncos nagyjelenetének minden 2020-as filmes montázsban ott a helye. Szerettem ezt a filmet, most pedig innék egyet.

2020-12-21 22:52:35 oilboy (5) #1

OFF: Már évek óta olvasom nem regisztrált felhasználóként a fórumot, de csak most döntöttem úgy, hogy regisztrálok, szóval ez az első hozzászólásom a fórumban.

ON: Ha csak az idei filmeket veszem alapul, ez a film nálam egyértelműen top3-ban van. Mitől lehet jónak tartani egy filmet? Egyrészt a története-történetvezetése miatt, másrészt a színészi alakítások miatt, esetleg a mondanivalója, üzenete miatt vagy akár az audiovizualitás miatt, de leginkább ha ezek mind-mind egyben megvannak egy filmben és nem lehet rá azt mondani, hogy valahol csorbát szenvedne a film. Nos, ez a film véleményem szerint majdnem minden szempontból jónak mondható. Néha a történetVEZETÉST éreztem a gyenge pontnak, néha bele-bele untam, de pont, mikor elkezdtem volna unatkozni, akkor történt valami, tehát nálam fenntartotta a figyelmet a film végig, bár nem végig maxon, inkább ugrásokban, hol jobban figyeltem, hol kevésbé. Hangokkal kapcsolatban nem volt gond, semmi extra igazából, vizualitás olyan Vintenberges, ahogy mozog a kamera stb., aki látta a Jagten (Vadászat) című filmjét, nagyjából arra kell számítani itt is. De ha már megemlítettem azt a filmet, akkor meg kell említeni, hogy annak a filmnek 3 szereplője ebben a filmben is játszik, Mads Mikkelsen, Lars Ranthe és Thomas Bo Larsen, a játékuk pedig hibátlan, Mad Mikkelsen pedig továbbra is tökéletes.
A történetbe nem mennék bele, a film gyakorlatilag 4 tanárról szól, akik kísérleteznek magukon, milyen hatással van rájuk, ha a véralkoholszintjük nem csökken egy bizonyos szint alá, ebből aztán a film témája is kitalálható, mégpedig az alkoholizmus. A Jagten ugye gyakorlatilag a pedofíliával való megvádolásról szól, amit minden lehetséges módon körbejár a film, így aztán egy remek hivatkozási pont, ha egy beszélgetésben feljön egy hasonló téma ("metoo"). Ez a film szerintem nem elválasztható semmilyen módon attól a filmtől, úgy gondolom, jól mutatja be azt a témát, amiről szólni akar, mégpedig az alkoholizmusról, ill. hogy minden dolog kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg, gyakorlatilag ez számomra a film legfőbb üzenete. Lehetne komplexebb, jobban ki lehetett volna bontani egy-két szálat, de akkor meg túl hosszú lenne, ennél több játékidőt meg nem bír el a film. Billy Wilder klasszikusához (Férfiszenvedély- The Lost Weekend) nem tudom mennyire ér fel ez, nekem mindenesetre nagyon tetszett, annyira, hogy sok év után vettem a fáradságot és beregisztráltam ide :D.
Engem szórakoztatott a film, de egyben el is gondolkodtatott, ahogyan azt egy jó filmtől várja az ember, biztosan velem marad és nem felejtem el 1 héten belül, ahogy az a Tenettel történt, ha csak az idei filmeket nézem. Nyilvánvalóan nagy világmegváltó gondolatok nincsenek a filmben, nem akar sokat markolni a film, amit vállal, azt viszont tökéletesen hozza. Akinek tetszett a Druk, annak ajánlom a Vadászat című Vintenberg filmet is. Az IMDB pontszám többé-kevésbé reális, Jagten engem anno jobban megfogott, az nálam 10/10, ez viszont 9/10-nél nem ér többet biztosan.