Mackenna's Gold (1969) ☆

Mackenna aranya

(J. Lee Thompson)

amerikai kalandfilm, szerelmi történet, western

3,5
★★★☆☆
108 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-12-23 22:42:04 zéel (?) #26

...sok jó filmre ma már a széles közönség el sem megy.
Így aztán sok új cseh, lengyel, szerb, francia stb. film el sem jut a forgalmazásig.

2017-12-23 22:11:12 csabaga (3) #25

A Psycho 1972-ben három hétig ment 10 kópiával,majd a pedagógusok követelésére leállították a vetítését.1982-ben került újra forgalomba,de csak a Filmmúzeumban. A most hiányzó filmeket még bemutathatjuk húsz év múlva,vagy egy filmklubban pár száz embernek...A mozi nem manapság éli a fénykorát,a rétegfilmek főképpen nem.Mi régen a kevés tévé miatt a második (az első a 30-as evekben volt,mikor azonnal jöttek a filmek!) fénykort részben elrontottuk.Ideológiai okokból rengeteg vacak filmet hoztunk be,sok jó filmről meg a széles közönség lemaradt.

előzmény: Sziez (#24)

2017-12-23 21:01:00 Sziez (?) #24

Ha meg eljutottak hozzánk ezek a filmek, márpedig eljutottak, akkor mi a probléma? Akkor mégiscsak eljutott ide minden jó film, nem? (Bár az általad felsoroltakból egyiket másikat nem nevezném jónak, de ez egyéni ízlés.) A Psycho sokáig ment a Filmmúzeumban, nem tudom, mit értesz azon, hogy 1 hét után indexre került.

Az pedig, hogy később kerültek ide, hát, most mit lehet tenni, örüljünk, hogy idekerültek!
A kelet-németek meg hozzánk jártak moziba, a Hair-en még a csilláron is lógtak.
Amúgy sokkal színesebb volt a filmkínálat, mint manapság. Most találj a mozikban egy cseh, egy lengyel, vagy egy olasz filmet! Elvétve, ha akad! Oroszról nem is beszélve.

előzmény: csabaga (#23)

2017-12-23 13:23:05 csabaga (3) #23

Végül a Ben Hur is eljutott hozzánk,csak több évtizeddel később,akárcsak az Elfújta a szél, a Most és mindörökké,Híd a Kway-folyón,Bonnie és Clyde és a Love Story.
Az utóbbi állítólag rossz hatással lett volna a közízlésre (sic!).
Elutasítottuk elsőre az MASH-t,nem kellett a Tora,Tora,Tora,Tristana,Viktor,Viktória,a Psycho egy hét után indexre került.
Külföldi kiutazások alatt elsőre elutasításra került többek között:Kánikulai délután,Kínai negyed,Ragyogás,Átlagemberek,A postás mindig kétszer csenget,Pokoli torony,A vad banda és számtalan más ismert film.
Csupán a 70-es években jutottunk el oda,hogy Hitchcock filmjeit bemutathatónak tartottuk,pedig antifasiszta alkotásokat és sima krimiket,könnyed vígjátékokat is készített a fénykorában.

Minden jó film eljutott hozzánk? Fogjuk rá,ha nem számít a több évtizedes késés,a korlátozott (alig pár száz embernek szóló) bemutató,vagy hogy csak a tévében ment, esetleg csak DVD-n vált hozzáférhetővé.

Egy időben,aki tehette,a lengyelekhez járt moziba,ott azonnal megvették a sikeres filmeket.Pl.:Cápa

Minket külföldön válogatós sóhereknek tartottak,és még az is felmerült a 70-es évek elején,nem is szerveznek külön nekünk vetítést,üljünk be a románokhoz,akik kétszer annyi filmet vásárolnak és az eredeti áron.Mi meg évekig alkudoztunk 500 dollárokon.
Kész szerencse,hogy a "hanyatló nyugat" terjeszteni akarta a saját kultúráját és nem mutattak végleg ajtót nekünk,hanem évek múlva megkaptuk a filmeket féláron,negyedáron...

előzmény: Sziez (#19)

2017-12-23 13:19:50 zéel (?) #22

OFF Kuroszava Derszu Uzala c. filmje - te is tudod - alig több, mint két és fél óra. (És '76-ban be is mutatták.) Úgyhogy a (riporter) tanárod vagy a mozigépész visszaemlékezése nem egészen stimmel.

előzmény: critixx (#21)

2017-12-23 11:07:12 critixx (3) #21

A majmok bolygója állítólag azért nem jöhetett, mert Kádár és a neje (akik sokszor kvázi a tesztközönség szerepét töltötték be) miután megnézték, nagyon elborzadtak tőle. Ezek után elég nyilvánvaló volt, hogy nem hozzuk be.

Egy volt főiskolai tanárom, aki anno MTV-s riporterként beszélgetett Kádár személyes mozigépészével, mesélte az alábbi sztorit. A '70-es években az elvtársak úgy gondolták, jó ötlet volna levetíteni Kuroszava Derszu Uzala című filmjét Kádár elvtársnak, hiszen nagy japán rendező, szovjet koprodukció, Oscar-díjas film, és egy vadászról szól, Kádár elvtárs pedig imád vadászni. Négy óra szenvedés után, mikor a filmnek végre vége lett, Kádár elvtárs odament a mozigépészhez: "Ha még egyszer le mernek vetíteni nekem egy ekkora rakás sz.rt, esküszöm, kirúgatom a teljes bagázst!"

előzmény: Sziez (#20)

2017-12-23 00:20:15 Sziez (?) #20

Kádár alatt nem volt szempont, hogy egy film mennyire lenne sikeres, vagy mennyi profitot hozna, mert a mozit am block államilag támogatták. Nem üzleti, hanem propaganda célokat szolgált. És kulturális célokat is, hogy ne legyünk igazságtalanok, a kultúrát pedig az állam akkoriban támogatta.

Az Éjféli cowboy nekem speciel nem tetszett, és bár a rezsim minden olyan filmet bemutatott, ami a nyugati világ erkölcsi fertőjéről szólt, ez a film már annyira vájkálás volt a mocsokban és a nyomorban, hogy engem is émelyített. Amellett elég vontatott is volt. A Majmok bolygójával viszont nem tudom elképzelni, mi lehetett a problémájuk. Egy francia regényből készült, amit amúgy nálunk is kiadtak. De valóban mind a két film nagy sikerrel ment a Filmmúzeum műsorán éveken keresztül. Mondjuk a Filmmúzeumban minden sikeres volt, hetekre előre nem lehetett jegyet kapni a filmekre.

előzmény: csabaga (#16)

2017-12-23 00:06:39 Sziez (?) #19

Az, hogy egy filmben sztárokat szerepeltetnek, még egyáltalán nem garancia arra, hogy az a film jó vagy értékes. Láttam én Charlton Hestonnak is több korai westernjét, amik csapnivalóak voltak. És ez egyéni vélemény, de sztem a Shane-nel vagy a Huddal sem vesztett sokat a magyar közönség.
A 70-es években mi is azt hittük, hogy a rezsim nem engedi be a jó filmeket. Mivel amiket behozott, azok jók voltak, joggal hihettük, hogy még több olyan is van ott, ahonnan azok jöttek. Aztán 1980-ban kimentem Kanadába, ahol zsinórban láttam a westerneket, és rájöttem, hogy a krémjét kaptuk, a többi, akár még Kirk Douglas-szal is, meghökkentően silány. (És röhögtünk itthon az NDK indiánokon, de az amerikai filmekben még azoknál is sokkal falsabb indiánokat láttam. Volt, amelyiknek valami úszósapka volt a fején, úgy volt irokéz vagy mi. Egyetlen indián se volt köztük, még a 70-es években is mexikóiakkal játszatták az indiánokat.) Ráadásul sablonosak voltak, és gonoszak és inkorrektek az indiánokkal szemben. Az amerikai önvállveregetéstől meg rosszul voltam.

Ezzel nem mondom, hogy nem maradhatott ki jó film, én pl. Anthony Quinn Flap-jét behoztam volna, de az igazán értékes dolgok eljutottak ide. Kivéve a Ben Hurt, arról tudom, hogy 62-ben itt járt, de nem engedték az elvtársak bemutatni.

előzmény: csabaga (#18)

2017-12-22 23:17:51 csabaga (3) #18

Ahogy nézem,John Wayne és James Stewart filmek nem jöttek.Jó néhány ismert film akad közöttük.Kirk Douglas is sok westernben szerepelt,Peckinpahnak is voltak más filmjei is.Eastwoodtól is maradtak ki filmek,akárcsak Leonétől vagy Henry Fondától.Egy klasszikus,a Shane sem jutott el hozzánk.Sokszor szinte megállapíthatatlan,mit is mutattunk be,mivel a Filmmúzeum bérletes előadásain néha mindössze egy-két alkalommal ment egy alkotás.Rengeteg "bemutatott" film maradt le az országos forgalmazásról csupán "filmklubbokban" vetítették őket.A Hud sem ment tudtommal soha itthon.

előzmény: Sziez (#14)

2017-12-22 22:56:45 critixx (3) #17

Én valahol azt olvastam, hogy A majmok bolygóját '68-ban azért utasították el, mert Kádárnak és a feleségének nagyon nem tetszett. Illetve, hogy elég sok filmnek ők voltak a tesztközönsége.

előzmény: csabaga (#16)

2017-12-22 22:52:40 csabaga (3) #16

A majmok bolygóját 68-ban együntetűen,az Éjféli cowboyt 1970-ben még 14-2 arányban utasította el a Filmátvételi Bizottság.Az előbbinél a FÁB pár év múlva másként döntött,az utóbbit a Filmtudományi Intézet vásárolta meg mindössze 4 ezer dollárért,egy mozira.Mindkét film nagy országos siker lehetett volna,a Majmok bolygója a 80-as években el is jutott a széleskörű bemutatóig.

előzmény: Sziez (#15)

2017-12-22 22:32:19 Sziez (?) #15

Valóban sok nyugati filmnél előfordult, hogy több éves késéssel értek ide, ennek azonban anyagi okai lehettek. Egy "lefutott" film nyilván olcsóbb volt, mint egy premier film. Az ország pedig nem állt túl jól valutával.

A Majmok bolygója és az Éjféli cowboy csak a Filmmúzeumban mentek, tehát minden bizonnyal csak korlátozott forgalmazásra sikerült megvásárolni a jogaikat.

előzmény: csabaga (#13)

2017-12-22 22:24:27 Sziez (?) #14

Az összes film, amit említettem, ment a mozikban, A hallgatag emberből pl. nekem volt is néhány filmkockám egy filmszakadásnak hála :-) ), a Délidőt és az Apacserődöt én már a Filmmúzeumban láttam, de a Chato földjét pl. rendes moziműsoron. A Butch Cassidyt viszont csak a Filmmúzeum játszotta. Természetesen nem említettem meg az összes westernt, amit nálunk is bemutattak, mert valóban bejött a Hét mesterlövész is, és a Félszemű seriff is, és volt még egypár.

A Mackenna aranya lehet, hogy most már kamaszgyerekfilm-nek tűnik, akkoriban annyira nem az volt, hogy korhatáros volt, ha jól emlékszem 16 éven felüli. Akárcsak a Lopakodó hold.

Én a Tru Grit (A félszemű)-nek nem találok korai változatát, csak egy 2010-est. Az nem tudom, hogy illik a képbe. Ha nem került a magyar mozikba, annak biztos nem politikai okai vannak.
És sztem a 70-es évek előtt készült amcsi westernek sem politikai okok miatt nem kerültek ide, hanem mert nemes egyszerűséggel vacakak voltak. Hogy ne az sz-betűs szót használjam. Ezt bizonyítja, hogy a Vadnyugat hőskora, az öntömjénező amerikai "filmeposz" simán átjött a cenzúrán. Lényegében egy-két kivétellel szinte minden átjött a cenzúrán, ami értékes volt. Szerinted melyek azok a klasszikus westernek, amik nem jöttek be?

előzmény: csabaga (#9)

2017-12-22 21:10:13 csabaga (3) #13

Köszi a linket.Úgy tudom,az Idegen a cowboyok között ment még,esetleg kicsit korábban.Sok filmet nagy késéssel vagy sokadik nekifutásra mutattunk végre be.Elsőre a Majmok bolygója vagy az Ejféli cowboy is elhasalt,de még a Gyilkosság az Orient expresszen vagy a teljesen ártalmatlan Szenzáció sem kellett,de még a Házibuli sem!

előzmény: The Hungarian (#11)

2017-12-22 20:54:21 csabaga (3) #12

Amíg 1941-ben hadat nem üzentünk Amerikának,mentek is.:)Később a mozikban a baráti országok filmjei mellett a "haladó" és a szocialista erkölcsbe nem ütköző imperialista filmek jöttek be.A tévében kb.1980 volt a vízválasztó,addig csak a Becsületből elégtelent mutattuk be vele, még 1964-ben.

előzmény: critixx (#10)

2017-12-22 20:53:39 The Hungarian (?) #11

A Chato földje és A hallgatag ember ment moziban, sőt A félszemű seriff is, de ezen kívül tényleg nemigen lehetett Wayne-t a vásznon látni nálunk.

Én anno a tavalyi A hét mesterlövész kapcsán megpróbáltam összeszedni az összeset, amit 1971 márciusa után vetítettek:
link

előzmény: csabaga (#9)

2017-12-22 20:04:24 critixx (3) #10

Stewart régebbi, '30-as, '40-es évekbeli filmjei azért mehettek, nem? Mondjuk azok szinte mind vígjátékok voltak, másrészt elég liberális mondanivalót képviseltek.

előzmény: csabaga (#9)

2017-12-22 15:35:32 csabaga (3) #9

Néhány példád (Délidő,Chato földje(?),Hallgatag ember) azt hiszem csak a tévében ment.
Még a Butch Cassidyt is elsőre elutasítottuk.Voltak még jó filmek,Wayne-től a Tru Gritet nyugodtan be lehetett volna hozni.
Azt hiszem,a Ben Wade és a farmert is bemutattuk.James Stewarttól és Wayne-től szerintem a politikai állásfoglalásuk miatt nem ment szinte semmi.
A Vadnyugat hőskorát nem is értem,miért jutott át a cenzúrán.

Én elég bajnak tartom,hogy a klasszikus western filmeket csak tévében( ez kevesebb embert ért el,mint a mozi) mertük bemutatni.Ott még John Wayne film is mehetett.
Ha mégis jött valami,az akkor egy Mackenna aranya "kamaszgyerekfilm volt",vagy az általad is említett Lopakodó Hold,amit még az akkori sajtó sem értett,miért is kellett.

előzmény: Sziez (#8)

2017-12-22 14:39:13 Sziez (?) #8

Szerencse, hogy alig került ide valami az amerikai westernekből. Egyik rosszabb volt, mint a másik. Most, hogy már megnézhetjük az akkori amerikai kínálatot is, láthatjuk, hogy nem is maradt köztük olyan film, amit még érdemes lett volna behozni. A Délidő, az Apacserőd, Az idegen a cowboyok között, A hallgatag ember, a Butch Cassidy vagy később a Chato földje, a Kék katona, a Kis nagy ember ritka kivételek voltak, be is mutatták nálunk őket.
Az olasz western már teljesen más műfaj volt, azok jók voltak, jöttek is ide mind.
Amúgy jöttek rosszabb amcsi westernek is, pl. a Törvénysértő seriff, a Lopakodó hold, a A Vadnyugat hőskora (ha már Gregory Peck), vagy a Meztelen bosszú, Az utolsó vonat Gun Hillből, Pisztolypárbaj, stb., de ezek még mindig képviseltek bizonyos színvonalat.
A többi, főleg a John Wayne-féle rettenetek, a legkevésbé sem hiányoztak. Kár lett volna a drága valutáért. Akkor már ezerszer inkább Gojko Mitic.

előzmény: csabaga (#7)

2017-12-22 12:51:08 csabaga (3) #7

Az amerikai westernből alig került el hozzánk valami a mozikba.A Kék katonát hoztuk be,mint az őslakosok kiírtását leleplező alkotást.Szerintem a Mackenna is csak az "indiánok aranya" jellege miatt jutott el hozzánk,bár az NSZK-s Winnetou filmek sem kellettek az Ezüst-tó kincse kivételével.Helyette megkaptuk Gojko Miticet...Meg jöttek az olasz westernparódiák,b filmek ,a Skalpvadászok és váratlanul a Volt egyszer egy vadnyugat.Kész szerencse,hogy a liberális Henry Fonda lett a főszereplő,ez is számított.

előzmény: Sziez (#6)

2017-12-22 10:51:55 Sziez (?) #6

Nem tudom pontozni, mert nem tudom, hogy a gyerekkori élményem szerint pontozzam, akkor ötös lenne, vagy ahogy mai szemmel látom, akkor legfeljebb 3-as, de az is csak a remek színészek miatt, és mert Gregory Peck mindig is első számú kedvencem volt. De mondjuk azt, hogy öreg erre a szerepre, azt már gyerekkoromban is láttam. A filmet végül is Omar Shariff játéka teszi legalább egy kicsit hitelessé, de az is igaz, hogy az ő karaktere is egy sablonos figura.
Maga a sztori pedig tele van rettenetes logikai bakikkal, bántó sztereotípiákkal, mint általában a kor amerikai westernfilmjei. Ez legalább kiemelkedik közülük. Azért a 70-es évek elején mindenképpen nagy durranás volt a magyar mozikban.
Amúgy, ha az apacsoknak ennyi aranyuk lett volna, nem járt volna Geronimo és csapata olyan szánalmas rongyokban, és nem egy nyomorúságos rezervátumban halt volna meg tüdőgyulladásban.

2017-12-06 20:35:34 Norbert Simon (4) #5

Jó hosszú, tartalmas, akciódús kalandfilm. A karakterek kissé sablonos figurák de nagyszerű, remek színészek játsszák el a szerepeket. Gyerekként mindig az utolsó fél órát néztem meg de azt sokszor. Én mindenesetre négy csillagot adok meg neki. Az elején a Turkey buzzard dal szerintem az sem rossz.

2016-10-16 20:45:25 csabaga (3) #4

Winnetou film,csak nem szerepel benne.Azok a filmek szólnak az indiánok aranyáról...Ennyi nagy nevet elpazarolni nyúlfarknyi szerepekre...A gyerekkori emlékek miatt közepes,egyébként ez az erősen hatásvadász,sablonos,egydimenziós karaktereket bemutató akció-western talán mai szemmel még ennyit sem érne.

2010-08-10 23:55:14 Rocky (?) #3

A film utáni éjjen aranyról álmodtam(gyerekként)...csakúgy mint apám 30 évvel azelőtt..

2009-01-18 23:30:53 David (5) #2

Julie Newmar gyönyörű!Még sebhelyesen is :)

2008-10-13 23:39:24 PG (4) #1

Gyerekkorom egyik nagy kedvenc filmje. ;)