Charlie and the Chocolate Factory (2005) ☆ 👁

Charlie és a csokigyár

(Tim Burton)

amerikai-angol-ausztrál fantasy, szatíra, vígjáték

3,5
★★★☆☆
1167 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-01 13:20:46 Norbert Simon (3) #40

Nagyon túl édes ízt érzek a számban utána.... a filmnek ugyanakkor ez a stílusossága legnagyobb erénye is. Abszolút tükrözi a rendező úr eddigi munkásságát. Olykor olykor még túl giccsesnek is hatott. A humoros, szatírikus részek szerintem szintén nagyon jók lettek a filmben. A karakterek egyébként egész szórakoztatóak. A Johnny Depp szerintem tuti jó választás volt ide. Nagyon jól játszott végig. Én nekem a zenés, énekléses dolgok már nem annyira jöttek be. Érdekes és furcsa filmélmény. Összességében inkább volt pozítiv a benyomásom semmint negatív. 3/5

2020-06-10 13:47:53 Benny Bug (3) #39

Felemás érzéseim vannak...
Az első kb fél óra igazán "timbörtönös", nagyon élveztem. Aztán utána, a gyárban játszódó részek pár perc után olyan szintű cukormérgezést okoznak, hogy az már teljesítmény. A zenés, musicales dolgok sem tettek túl jót neki, onnantól az egész egy vizuális giccs volt. Persze ha kisebb koromban látom, sokkal jobban tetszett volna, ezt aláírom. De ez sem egészen mentség, sok gyerekeknek készült filmet mind a mai napig ugyanúgy örömmel nézek, mint régen. Azért néha elöjön az igazi Burton is, például a Wonka múltját bemutató részeknél, illetve a vége is tetszett, dacára annak, hogy kicsit szájbarágós volt. A szatirikus részek ötletesek, megmosolyogtam őket, látszott a szándék. Johnny Depp pedig most is jól játszott, illetve Danny Elfman zenéje is erősen nice.
Milyen érdekes, hogy szerintem ennek a filmnek épp azok a legjobb részei, amik nem a csokigyárban játszódnak. :D

2014-04-30 23:43:08 hugox (5) #38

Sokat gondolkodtam ezen a filmen és végül kénytelen vagyok zseniálisat adni, pedig nagyon nem akartam. Értékeléskor egy fontos szempont nálam, hogy a filmet a műfaji sajátosságának megfelelő szempontok alapján értékeljem. A film műfaja pedig számomra egyértelműen mese. És ha így nézzük mindent hozott amit egy valamirevaló mesének hoznia kell: egy gyermek karakter aki akár én is lehetnék, egy felnőtt aki elég habókos ahhoz, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát, fura, de szerethető és egyben esendő is. A jó megkapja jutalmát, a rossz méltó büntetését, és végül még tanulságot is hordoz. Mindez kiváló színészi játékkal, sok millió dolláros látványvilággal. Mi kell még egy mesébe? Lehet, hogy felnőtt fejjel nehéz befogadni, hogy egy csokigyárban nem számítógép vezérelt gyártósorokon folyik a termelés és munkások helyett törpék dolgoznak, akik mellesleg énekelnek és táncolnak, de egy gyermek számára ez teljesen természetes. Evidens, hogy egy csokigyárban minden édességből van és csoki vízesés zubog, és csoki folyó szeli át a gyárat. Miért ne? A liftnek sem kell csupán fel és lefele mozognia. Megnyomom a gombot és oda repít ahová csak akarom.
Annak aki nem képes gyermeki lélekkel közelíteni ehhez az alkotáshoz, értelmetlen unalma és gagyi lesz. Az viszont aki képes megnyitni a fantáziáját és gyermeki énjét, nem tud vele betelni.
Egy meséről számon kérni, hogy túl gyerekes egyszerűen értelmetlen.

2014-02-02 15:39:35 Karesz84 (4) #37

Több síkon is értelmezhető ez az "elképesztő színvonalú ötletparádé", hogy zéel-t idézzem.
Olyan érzésem volt, ahogyan fogyatkoztak a gyár-látogató gyerekek és kísérőik,
mint ha egy kiesős horrort néznék, aminek a végére csak egy maradhat.

Kubrick klasszikusának reklámba való átfogalmazása valóban roppant hatásos!
(Ezen is lehetne filózni, hogy a reklámban gyakorlatilag isten helyére emeli a csokoládét.)

előzmény: zéel (#35)

2013-11-05 17:31:27 Glasseye (4) #36

A film nagyon erősen kezd ami az első óra végére megtorpan és végül annyira elfárad Tim Burton a film végére hogy csak egy gyenge befejezésre futja márcsak! Nagy kár érte mert látványban és karakterileg is csúcs a film. Csak ne lenne benne az a sok unalmas klisé és kiszámítható befejezés!

2013-08-25 11:35:58 zéel (5) #35

Igen. Ez egy zseniális rendező zseniális filmje.
Elképesztő színvonalú ötletparádéval. Ráadásként: minden szülő számára nagyon megszívlelendő mondanivalóval.
Az ötletparádéból csak egyet emelek ki, az utalást Kubrick klasszikusára, a 2001: Űrodüsszeia c. film kultikus jelenetére és Richard Strauss mágikus zenéjére.

előzmény: Ágó (#4)

2011-06-14 00:05:53 w.e.g.a. (3) #34

Maga a sztori számomra borzasztóan ellenszenves, de Depp még így is majdnem felhúzta 4-esre. A korábbi feldolgozásnál mindenesetre sokkal jobb.

2011-03-18 16:55:41 dzsud (2) #33

szerintem borzasztóan rossz...nem mondom, hogy nézhetetlen, mert nem szokásom megszakítani egy filmet a vége előtt, de ez már nagyon ahhoz a kategóriához közelít szememben...egyszer talán összeszedem magam és megnézem a '71-es verziót is, de ebből többet egy képkockát sem szeretnék látni

2010-10-17 22:19:31 Gasz András (3) #32

Charlie és a csokigyár:

Így másodszori megtekintésre vetem észre csak igazán hogy a film a gyár meglátogatásáig tényleg nagyon szuperül visszaadja amit kell. Tim Burtonos elemekkel mégis egy kellemese igazi 'édes' mesés de valóságokkal tarkított olykor szomorú és olykor csodálni való mesét egy családról aki szegény ugyan, de mégis a legjobb család a világon amit csak egy gyermek kívánhat. Hogy mindezek után miért kellett egy színes mázas giccses mézes szirupos Teletubby utánzatba átmenni azt viszont én sem értem. azért meg kell hagyni a gyárban történtek a 4 rossz romlott gyerekkel szintén sok tanulságot hordanak és Tim Burtonös látásmóddal tarkítva kapják meg végzetüket azaz nem egy Disney szirupban sajnos 1-2 mondanivaló a végén Christopher Lee-vel és Deppel már picit nyálas volt viszont. Szóval ilyen téren az igazi Disney által bekelezett és cukormázasított Alice Csodaországban a legrosszabb Burton film régóta. Tetszett a sok filmes utalás Hitchcock Pszichójára (a tv-s szobában ), a 2001 Űrodüsszeiaára, a Hairre, és 1-2 zenei is pl Queenes (A tv-s szobában) és Michael Jacksonos (Wonka alakja) utalás is megtalálható.
Szóval nálam majdnem négyes lenne a sok sok ötletes mondanivalótól az olykor megérintő Tim Burtoni hangulattól, (ebben segít a totálisan felismerhető Burtonos stílusú Danny Elfman filzene is :) ) Depp amúgy Kaméleonos játékától, és Charlie jól színészileg is összeválogatott szerethető családjától. Sajnos mindezt a már emlegetett giccses és túlszínezett Burtontől eddig távol álló jelenetek és a jó sok felesleges humortalan jelenet nyakon öntötte sok-sok ragacsos romlott csokival.
Azért akár többszöri fogyasztásra is ajánlatos és alkalmas, mert pl. egy kis csokisziruppal megsegítve ellenszenves érzéseink az endorfinok segítségével legyűrhetőek, e film megnézése közben. :)

68%

2010-03-20 08:07:52 matykom (4) #31

Szerintem nagyon jó. Nem a "jógyerek" tanulságok fogtak meg:). Az szimplán aranyos és jót tesz az embernek, hanem az a nagyon erős groteszk, ami benne van a történetben. Én sokat elmélkedtem a film után az élet nagy hülyeségeiről. Szerintem valahol elgondolkodtató.
Amúgy nevetni nem sokat tudtam rajta, és kicsit különös volt ezt a sok különcet egy filmben látni, néha kicsit furcsán éreztem magam tőlük, de valahogy az összkép mégis jó. És nekem tetszik az infantilis, vidám zenéje is, jókat nevetgéltem rajta:).

2009-12-23 20:20:07 whiteman 01 (4) #30

Én meg továbbra is azt mondom, hogy ez egy hatalmas fricska a tökéletesen egyenes vonalú("tanulságos") és cukormázas gyerekfilmeknek. Telitalálat.

2009-12-23 20:09:25 Kattantka (2) #29

Teljesen egyet értek veled, számomra ez az egy film Burtontől, amire azt kell, hogy mondjam mellé fogott, de nagyon.

előzmény: gellert01 (#28)

2009-10-06 00:35:38 gellert01 (4) #28

Elkövettem azt a nagy hibát, hogy bizonyos részeit újranéztem. Nem fogom leosztályozni, mert az első benyomás a legfontosabb, viszont most már azon az állásponton vagyok, hogy elég idétlen és bárgyú az egész film. Johnny Depp rendben van, őróla amúgy is tudjuk, hogy minden szerepben feltalálja magát, de a történet kiszámíthatósága és a csokigyáras kalandtúra egy kicsit gyerekes. Mélyebb hatásokra és tanulságokra vágytam. Hát nem adta meg ez a film. Csalódtam.

2009-09-30 13:00:43 gellert01 (4) #27

Hatalmasat alakít Johnny Depp, igaz nem a legjobb filmje, tényleg csak miatta 4-es

2009-08-10 09:34:47 diablo3 (5) #26

Tegnap neztem meg eloszor a filmet es a monitorhoz bilincselt minden pillanata,viszont van egy olyan erzesem,hogy Johnny Depp nelkul ez akar egy B-kategorias movie is lehetett volna.Ha jobban belegondolok nem tudok elkepzelni ebben a szerepben mas szineszt,aki jobban/hatasosabban tudott volna jatszani.Az eddig altalam latott Depp filmek kozul sztem ebben alakitott a legnagyobbat Johnny,a mimika jateka az 1szeruen zsenialis...habar meg nem lattam az osszes filmjet,a kovetkezo kiszemelt aldozat a Sweneey Todd :D bar szerintem az nem fog nekem annyira tetszeni,mivel ruhellem a musicaleket lol csakis kizarolag Johnny miatt lesz nezos.

2009-02-12 21:58:52 Livcsy (5) #25

igen, most már egyet kell értsek :) hallottam az eredetit, és Nagy Ervin tökéletesen visszaadja! a nevét sajna nem tudtam, de kösz az info-t :)

előzmény: whiteman 01 (#24)

2009-02-08 16:46:49 whiteman 01 (4) #24

Nem láttam még eredeti hanggal, de a Johnny Depp hangját adó Nagy Ervin szerintem remek munkát végzett, és a többi hang is jó.

előzmény: Livcsy (#23)

2009-02-08 16:39:05 Livcsy (5) #23

mármint az egész filmet, mert szinkronosan van csak meg :(
de ennek vége, megoldottam! vélemény: Johnny Depp fantasztikus!!! Úgy tud játszani a hangjával, ahogy senki, akit ismerek! Elég sokat hallgattam már a hangját és nagyjából észreveszem, hogy mekkora a különbség. (pláne egy tősgyökeres angolul tudó emberke <-- szerintem ők betegre röhögték magukat :) ) Kezdem Johnny-t nem csak mint szex-szimbólum, hanem igazi, zseniális, HATALMAS színészként is számon tartani! (najó, ez nem most kezdődött, nagyon régóta többet jelent számomra) Egyszerűen fantasztikus, amit művel, és maga a film is megkapó :) zseniális! tényleg

,,go,go...go Johnny, go,go,go... Johnny be good"

2009-02-08 14:33:10 Livcsy (5) #22

amint láttam, felirattal is, fel fog csúszni 5ösre :) érzem én...
LE A SZINKRONNAL! (komolyan gondolkodtam, hogy kikapcsolom...)

2009-01-08 12:24:38 Ágó (5) #21

Szívemből szóltatok! :-)

előzmény: whiteman 01 (#20)

2009-01-08 11:46:39 whiteman 01 (4) #20

A szívemből szóltál! :) Engem is ugyanígy elvarázsol szinte minden egyes filmje, ezt is minél többször látom, annál jobban tetszik, még a dalbetétek is, pedig elsőre azokkal nem voltam kibékülve.

előzmény: sapgabor (#19)

2009-01-08 11:31:08 sapgabor (5) #19

Ami nem sikerült nálam elérni Burtonnek a Batman-nel annak idején azt elérte ezzel a filmjével. Most már abszolút rá vagyok kattanva a hangulatra ami a filmjeiből árad. Nem sok film volt eddig ami úgy igazán elvarázsolt, és csak nagyon kevés az - főleg David Lynch filmjei - amik olyan hatással vannak rám nézés közben mintha be lennék lőve ( Pld. Fire walk with me ) Na ez is olyan. Én szeretem a dalbetéteket is ...


Karácsonykor láttam az Gene Wilderes eredetit. Jó hogy akkor még nem volt meg a technika ami négy éve már megvolt, de szánalmasan szegényes a képi világ és idegesítőek mai szemmel a látványelemek. Számomra abszolút hiányzott az illúzió, hogy a csokigyár egy varázslatos mesevilág.

2008-12-25 22:53:40 Dió (4) #18

A bemutatót és a hírverést látva elzártam magam tőle, szinte biztos voltam, hogy ez csak egy felturbózott teletubbies epizód lesz, de végül meglepődtem: állati színvonalasan, Burton legerősebb oldalát és szokásos fantáziáját felvonultatva indul. Aztán amikor belépnek a csokigyárba, a dedós látványvilág lealázza a jóízlést, és Schumacher Batmanére emlékeztető, tiri-tarka hipergiccset nyom fel a néző orrába valami brutális módon, de mindeközben mégis olyan erősségekkel tartja fent a színvonalat (Depp játéka és sejtelmes karaktere, pár nagyszerű apró poén, és az itt most a film előnyére váló, kisarkított sablonkarakterek), hogy nem lehet nem szeretni. Sőt, a végéig kifejezetten imádtam, de sajnos volt még két komoly gondom: ha lezárják a száztizedik percben, erős négyes lesz, de az a teljesen felesleges és ráadásul undorítóan, gyerekesen prezentált tanulság a fináléban nagyon sokat ront rajta, a másik pedig a dalbetétek. Az első kettőt még végigszenvedtem, a többit végigtekertem - nem értem, hogy illenének a filmbe, és hogy egyáltalán hogyan lehetne elviselni őket.
Szóval ahhoz képest, hogy milyen keveset néztem ki belőle, elég sok, sőt, rengeteg lakozik ebben a filmben, de nagy kár, hogy Burton nem elégszik meg az első száztíz perccel, és elszúrja a lezárást.

2008-09-05 21:01:42 GothMan (2) #17

Először kellemes, aztán gagyi, a végén pedig giccses. De nagyon. Depp viszont remekelt.
4/10

2008-08-01 18:07:37 Fuller (4) #16

Most néztem újra és teljesen magával ragadott. A látvány valami csodálatos. És a Tim Burton-Johnny Depp páros megint nagyott alkotott. És amikor JD nevet a filmben, megkell állítanom, hogy kinevessem magam, annyira aranyos.
Szeretem ezeket a különc figurákat és JD nagyon jól alakítja. Mindvégig ott van a bolondos arc mögött a titokzatos is, amikor
a gyerekeket elviszik.
Ez nagyon tetszik benne, főleg annál a résznél,
amikor a kislányt elviszik a mókusok és hirtelen meglesz a kulcs.
Egyedül a flashback részek nem tetszenek (bár vhogy megkell ismerni a történetét) és az Umpa Lumpák nekem valahogy nem jönnek be. Csak ezért adtam rá 4-est.

2008-07-10 08:31:04 nejmed (3) #15

Akkor a 10/12 a zseniális, értem már! :DD

2008-07-10 07:48:02 Rea (5) #14

Nos, zseniálisnak kevés filmet mondok, de azért hibát nem látok benne, ezért a 10/10. De ez a 10, amolyan 10 alá. :D

előzmény: nejmed (#13)

2008-07-10 00:05:06 nejmed (3) #13

A 10/10 az igaz, vagy a négyes?:D
bár nem te vagy az első, akinél nem jön össze osztás és kerekítés után a két értékelés.:D Nem para, csak poén.

előzmény: Rea (#12)

2008-07-09 22:48:53 Rea (5) #12

Nekem tetszett a film, bár nem sok jót hallottam róla. Először nem igazán értettem, h pontosan miről szól a történet, de folyamatosan, ahogy haladtunk a vége felé, és Willie Wonka emlékeiben, kitisztult előttem a kép. Reméltem, h Depp nem egy szörnyeteget alalkít, és örömmel láttam, h nem hiába. Jó olyan filmeket nézni, amiben egy egy gyermek rá tudja venni a szőrös szívű felnőttet arra, h nézze másképp a világot.

10/10

2008-03-24 13:31:26 sucre (3) #11

johnny zseniális színész, és sokakkal ellentétban nekem nem a szexi kisugárzása miatt tetszik...

2008-03-06 21:17:58 jude_law (5) #10

Johnny Depp egyszerűen elképesztő pofákat vág! Olyan sok arcát láttam már, de ez volt a kedvencem!

2008-02-29 20:28:49 headydream (2) #9

Annyira sajnálom, hogy nem tudok jobbat adni erre a filmre!!! De komolyan:( Imádom Johnny Deppet, Tim Burton-t, de ez annyira...nem jó. Olyan uncsi..és az a befejezés...:S pedig ők ketten már alkottak nagyot együtt!!!!!! (Az Álmosvölgy legendája) ez tényleg elszomorít:(

2008-01-24 23:45:32 matykocska (2) #8

Nem tudom, lehet hogy kb. 10-15 évvel ezelőtt tetszett volna a film, de ez nekem túlságosan gyermeteg, teletubby-s film, ahogy azt limupei megjegyezte. Azért értékelem a látványt, a hangulatot, és Johnny Depp alakítása sem volt rossz, de azért őt is láthattuk már ennél színvonalasabb szerepekben. Én mélyenszántó mondanivalót sem fedeztem fel a filmben, de ez lehet az én hibám. Egyszóval csalódás, de azért végig tudtam nézni...

2008-01-13 00:15:42 Lucy LeCroix (4) #7

Szerintem nagyon jól tükrözi azt a tényt, h a mai világban milyen a gyerekek és a felnőttek többsége.

2006-06-20 08:17:41 Daemiaen (3) #6

De, lehetett volna jobb adaptációja: ott az eredeti.

előzmény: Budzoli (#5)

2006-06-18 22:22:34 Budzoli (5) #5

Véleményem szerint olvasni is kell a könyvet, mielőtt valaki megnézi ezt a filmet. A könyvnek pedig ennél jobb adaptációja nem is lehetett volna. Szimplán tökéletesen visszaadja a könyv hangulatát, és mondanivalóját. Lehet, hogy Teletubby, de ez így van rendjén, lévén gyerekkönyv-adaptáció.

2006-01-02 18:07:32 Ágó (5) #4

Csak csodálkozni tudok az előttem szólokon, bár nem szokásom a leszólás. Egy zseniális filmet láttam tele szem és szájkápráztató gyönyörűségekkel, értékes (manapság igenis hiányzó) gondolatokkal. Életemben először fordult velem elő, hogy ideges lettem a végefőcímtől, ugyanis még egy jódarabig néztem volna a filmet. Burton ismét csúcsformában, Highmore, Kelly és a többiek hihetetlenül aranyosak, Johnny Depp pedig végre megérdemelné legalább a Golden Globe-ot. A teáról pedig azt hiszem át fogok szokni a kakaóra.
Boldog Új Évet!
10/10

2005-08-26 16:10:31 limupei (2) #3

Két óra Teletubby (ha így írják azt az izét)...

2005-08-19 15:52:49 Daemiaen (3) #2

Charlie és a csokigyár (Charlie And The Chocolate Factory, 2005, forgalmazza: InterCom)

Sajnos Tim Burton esetében nem először fordul elő, hogy van az a pénz... A majmok bolygója remake-et követően itt van a zseniális Mel Stuart-féle Dahl-feldolgozás újrája. Burton ekképp hessegette el a gyanakvó kérdezőket: "Utálom a Gene Wilderes filmet!". Pedig... No, mindegy, van 200 milliós csokigyárunk, amely a gyerekek bejutásától kezdve nyeli az ötleteket ahelyett, hogy gyártaná. Az első 30 perc Burtonösen kedves gyermekiessége ezután megszűnik létezni, és Johnny Depp életpályájának mélypontját csodálhatjuk meg - alig-alig találkozva jó dialógussal (pedig remekebbnél remekebb helyzeteket teremt magának a rendező): a könyv lényege elveszik, de legalább Liccy Dahl úszkál a jogdíjban. Tim Burton a második legnagyobb anyagi sikerét aratja ezzel a látványossággal, ami egyes-egyedül neki használ, rajongóinak, kedvelőinek, tisztelőinek nem. A II. Budai Kutyavásár esete.

5/10

2005-08-12 11:25:14 Olórin (2) #1

A család fontosságáról és az élet helyes eltöltéséről szóló cukormázzal bevont szürreális tanmese. Burton furcsa, komor, mégis szeretettel teli, sötét mesevilága az első 20 percben rabul ejti a nézőt, de mikor hőseink a csokigyárba lépnek, ezt felváltja a rikítóan csilli-villi, színes, élénk kavalkád, és az infantilis musical-betétek. Johnny Depp szokásosan nagyszerű játéka valamelyest ellenpontozza a nehezen emészthető, gyermeteg környezetet, a humor pedig hol remek és ötletes (a kövér, német hájpacni, és az akaratos, elkényeztetett fruska telitalálat), hol erőltetett és lapos. Burton filmje az egész családnak készült, de bizarr megoldásai dacára is elsősorban a kisebbek fogják élvezni.

60%