Zack Snyder's Justice League (2021) ☆ 👁

Zack Snyder: Az Igazság Ligája

(Zack Snyder)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,4
★★★☆☆
192 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-07-14 19:56:14 sptt (4) #38

Nem vagyok képregényrajongó, most sem tudnám megmondani, hogy ez a film DC vagy Marvel, hogy ebből miért maradt ki a Vasember és miért került bele Batman. Ennek megfelelően nem ismerem az előzményeket sem, kicsit olyan volt, mint amikor a feleségem simán megnézi a Desperate Housewife s03e08-at, mert éppen azt adja a TV, pedig előtte egyetlen epizódot sem látott. Épp ezért volt kellemes meglepetés a film, mert jól szórakoztam! Ha az ember elengedi azokat a gondolatokat, hogy "na, persze", "meg hagyjuk már ezeket a hülyeségeket", akkor jól tud szórakozni, nekem utoljára kb. az X-Men 1 adta meg ezt az érzést, amikor a képregény adaptációnál kikapcsoltam a negatív erőket és szárnyaltam a filmmel. Jó érzés volt és a pozitív csalódás miatt a 7-eshez talán közelebb álló film kap egy plusz pontot. 8/10

2021-04-05 13:09:00 Leo_Stotch (5) #37

Nem vàrtam nagyon, de bíztam benne, h a 2017-es csonknál jobb lesz.
Jobb lett. Jut idő mindenre, szépen halad, az akciók is jobban ütnek így, hogy van felvezetésük. Ezek a szereplők, karakterek, megérdemelték ezt a mozit.
A fekete fehér verzió pedig számomra igazi csemege. Hozzáad, színesben látni sem akarom. Nagyon jól áll neki, követhető akciók, a lassítások pedig szépek...
Nem kellene több ilyen film, a folytatásai kaszálásáért (?) se sírok. De ez így egy kis mestermű a látványfilmek között.

2021-04-03 08:12:44 budaik (2) #36

A véleményem saját :)
Nem akarok senkit megbántani, aki imádja a képregényfilmeket és teljesen pozitívan veti bele magát.
Bátorkodtam megnézni ezt a 4 órás verziót. Természetesen kikerülhetetlen(jobbára printmagazinokat olvasok és ott ez nagy szenzi volt) volt a háttértörténete meg mindenféle adalékanyaga. Nyilván a 2017-es film teljesen törlődött a fejemből, így az összehasonlító verselemzés kimaradt.

Természetesen azt is értem, hogy azért kellett pár dolgot elmagyarázni , mert az eredetfilmek később jöttek, mint maga ez a nagy összecsapás rész...

Világos.

S persze , ha annyira lett volna részletgazdag , mint mondjuk egy Keresztapa, akkor meg is értettem volna a nagyívű opuszi hosszát. DE ez szerintem ugyanolyan mekis kaja, mint bármelyik közepes képregényfilm (alig van , számomra, ami kiemelkedik ebből a mezőnyből). Ami nagyon zavart a híg pátoszon kívül, az a rettenetes CGI (pl.: amazonok lovagolnak...superman zászló a hídon, több főgonosz /nekem anno Thanos sem volt élvezhető kinézetű/). Hogyan lehetséges, hogy ez a szomorú zenére lassú esőcseppek széttoccsanását mutató szekvencia folyamatosan visszatér és ennek tapsolni kell. Na mindegy.

Nekem, mint a szubkultúrán kívülinek, aki egy jó filmet szeretett volna látni, nem szolgált izgalmat, szórakozást, mélységet és drámát sem.

Ez már az utolsó két bosszuállók filmnél is zavart, hogy negyedóránként "mind meghalunk, ha nem fogunk össze" jeleneteken kellett meghatódni.

Ja, és bár én kedvelem Ben Affleck-ek , de mint Batman rettentően karizmátlan. S olyan volt, mint valami Batman paródia ....

2021-03-27 18:58:42 tomside (4) #35

Örültem, hogy van hely és idő, nekem ez lényegesen élvezhetőbb, mint a korábbi verzió. 4 dolog volt, ami időnként kizökkentett abból, hogy teljesen átadjam magam az élvezetnek. 1, a túl sok lassítás, 2, a rendre visszatérő Coelho-sekélységű életbölcsességek. Nyilván nem várunk Hamlet-monológ szintű szövegeket, de a hitről, reményről és szeretetről papolni... értitek. 3, A fénynél is gyorsabb Flash monologizál és kimondja a dolgokat... szóval a világon nem kapcsol senki olyan gyorsan, mint ő. Neki a gondolkodása is felgyorsul. És valaki írja le nekem a fénysebesség fölött kimondott hangok sebességének egyenletét, mert kíváncsi vagyok, hogyan lehetett hallani Flash monológját ilyen tempó mellett. Tudom, nem egy kardinális kérdés, de megakasztott. 4, Örülni kell, hogy van idő a karakterekre, és hogy többségében kielégítő, amit kapunk róluk, velük kapcsolatban, de folyton eszembe jutott, hogy (sajnos) a Marvel-karakterek között jobban működik a kémia. E néhány apróságtól eltekintve kifejezetten éveztem a filmet! Igazságtalan is lenne nem megemlíteni pár jóságot, ha már pontba szedtem, ami nem tetszett. Steppenwolfnak végre volt súlya - mesteri volt, ahogy kinyújtották! -, izgalmasan lett előkészítve a liga legújabb tagja, éltem a látványt - a régi hősök csatajelenete nagyon szép volt -, kifejezetten jók voltak a zenék... Flash szívet ad a csapatnak!... nem rossz ez!

2021-03-24 00:04:30 Jason13 (4) #34

A Zack Snyder által eredetileg megálmodott Igazság ligája meglehetősen rögös utat járt meg addig, hogy végül március 18-án bemutatásra kerüljön az HBO Maxon (hazánkban az HBO Go-n).
Bevezetőmben nem szeretném nagyon részletesen érinteni ezt a gondokkal kikövezett utazást, amit Snyder és az ő víziója járt be, hiszen az utóbbi 1 évben szinte minden fontosabb filmes oldal foglakozott a Snyder Cut létrejöttének folyamatával.
Az elején annyit szögeznék le, hogy nekem minden hibájával együtt egyaránt kellemes élményt nyújtott a Man of Steel és a Batman v Superman is. Igaz, egyik alkotást se nevezném a legjobb képregény adaptációnak, de közel sem érdemeltek/érdemelnének annyi savazást, mint amit a mai napig kapnak. Kétségtelen, hogy mindkét mozi rendelkezik hiányosságokkal és emellett rossz forgatókönyvírói és rendezői húzások is tarkítják őket, viszont egyedi látásmóddal, szemkápráztató vizuális megoldásokkal és megkapó atmoszférával rendelkeznek, melyek már rögvest kiemelik őket a tucat szuperhős mozik kategóriájából.
Amire még kitérnék, az maga a stúdió (Warner/DC) szerencsétlenkedése, akik egy eredettörténet után (Man of Steel) már nem bírtak magukkal és mindenképp filmes univerzumot akartak építeni, de ahelyett, hogy követték volna a Marvel mintáját és megalapoztak volna soron következő történeteiknek, egyik pillanatról a másikra akarták meglovagolni ezt a formulát. És ennek lett az eredménye az, hogy 2017-ben mozikba került az Igazság ligája, kiherélt, összefércelt verziója, amit Joss Whedon pofozott össze a stúdiófejesek utasítására. A DC legdrágább csapatfilmjéből így lett egy orbitális nagy lebőgés, mind kritikai, mind anyagi szempontból. Ezt a bukást pedig azóta is nyögi a stúdió, hiszen önálló filmjeik egy része ugyan jól sikerült (Wonder Woman, Aquaman, Shazam), de ezek már nem igazán kötődnek egymáshoz, sőt, vannak olyan darabok, melyeket egyenesen lehetetlen elhelyezni a kontinuitásban (Joker vagy éppen a készülő The Batman).
Idén azonban megkaptuk Snyder verzióját az Igazság ligájából, ezt pedig a nemrég startoló HBO Max, az éppen tomboló koronavírus járvány és a rendkívül kitartó rajongói nyomás eredményezte. Ezt követően pedig jöhet a kérdés: Snyder munkája mennyivel sikerült jobban a ’17-es verziónál? A rövid válasz: mérföldekkel.
Ennyivel azonban kár lenne elintézni ezt a majd 4 órás szösszenetet, aminek már a keletkezési körülményeiről is hosszú tanulmányokat lehetne írni.
A történetről sokat felesleges lenne elárulni, hiszen ez a lényegesebb pontokban megegyezik a ’17-es sztorijával. Superman halott, Batman csapatot szervez, eközben pedig egy földönkívüli próbálja megszerezni magának a bolygónkon található három ősi relikviát/fegyvert. A körítés az, amiben teljesen különbözik a két verzió.
Whedon ezt az alapot a végletekig leegyszerűsítette és feldúsította lagymatag poénokkal, Snyder azonban megpróbált mindennek kellő súlyt adni. Ez nem minden esetben sikerült neki, azonban a 2021-es Igazság ligája egy sokkal logikusabb, érzelmesebb, látványosabb és nem mellékesen epikusabb alkotás lett, mint elődje.
Ami engem kifejezetten meglepett, az az, hogy a terjedelmes játékidő elég hamar elszaladt mellettem. Sehol nem éreztem azt, hogy a film unalomba fulladna, pedig érdemes megjegyezni, hogy nem egy faltól falig zúzásról van ám szó.
Snyder rendkívül sok teret ad az alaphelyzet kibontásának és amíg Whedon esetében ez az egész világmegmentős alaphelyzet és csapattoborzás egy hatalmas káoszt eredményezett, addig itt teljesen érthető az, hogy mi a célja gonosznak, mit miért tesz, ahogy arra is választ kapunk, hogy mik ezek az ősi ereklyék, milyen elven működnek és mire képesek. A mozis változatból ezek a dolgok kimaradtak, de ami talán ennél is nagyobb problémát jelentett ott, hogy a karakterek nem kaptak elég alapozást.
Ez az a pont, ahol ki kell térni arra, hogy hatalmas hiba volt a stúdió részéről úgy belevágni egy csapatfilmbe, hogy nem minden figura kapta meg az eredettörténetét. Mert hiába az eposzi hosszúságú játékidő, azért Flash, Aquaman és Cyborg megérdemelt volna egy önálló kalandot a Liga előtt, hogy ne itt foglalják össze röviden a hátterüket. Persze, Snyder-nek azért sikerült ügyesen bemutatnia őket és így nagyjából érthetőek lettek motivációik, sőt, kifejezetten erős drámai jelenetek is fűződnek hozzájuk. De ezért érződik töménynek ez a majd 4 óra, mert a főkonfliktus mellett ilyen plusz információk is tarkítják a filmet és hiába sikerültek jól ezek a részek, a cselekményt azért meg-megakasztják.
És ha már a cselekmény megakasztása. Snyder ugye azt ígérte, hogy minden benne lesz az ő verziójában, amit anno megálmodott. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy olyan képsorokkal is találkozhatunk, melyek azokat a folytatásokat vetítették elő, melyeket végül a stúdió kikukázott. Így bizonyos új karaktereknek, esetleg előrevetített történetszálaknak az égvilágon nem lett semmi értelme. Ezeket nyugodt szívvel a vágószoba padlóján lehetett volna hagyni, mert így önmagukban a filmhez se tesznek hozzá sokat.
Amik viszont hozzáadnak az élményhez, az Snyder vizualitása, az akciók koreográfiája és Tom Holkenborg zenei aláfestése.
Whedon annak idején elég csúnyán megváltoztatta a film képi világát és az összecsapásokból is sokat kihagyott, így az ő változata egy rikító színekben tündöklő hatalmas CGI-massza, ami szinte teljesen követhetetlen. Nem mellesleg behozta a fedélzetre Danny Elfmant aki egy teljesen új zenei világot adott a filmhez, amit ha rossznak nem is, de jellegtelennek és stílustalannak már annál inkább lehetett nevezni.
Snyder viszont a rá oly jellemző vizualitást visszaintegrálta munkájába, tehát rendkívül sok a lassítás, sötétebbek a képek és ez nagyon jól is áll a Ligának. A néhol kellően komorra és drámaira sikerült jelenetekhez tökéletesen passzol ez a stílus. Tom Holkenborg zenéje pedig képes egy új mélységet is adni a látottakhoz, hiszen tételei nemcsak akció-dúsak és pörgősek, de ha kell, képesek a mélyebb érzelmeket is hatásosan kiszolgálni.
Az akciók esetében jelen esetünkben is a CGI megvalósítás dominál, és ugyan helyenként nem tökéletes, de sokkal jobban működik, mint Whedon változatában. A gonosz Steppenwolf megjelenítése például kellően fenyegető és a mozgalmasabb jelenetek is jóval átláthatóbbak, élvezhetőbbek.
Amit még fontos érinteni, az a csapatdinamika. Itt jobban megismerjük a karaktereket és az ő hátterüket, mint a korábbi változatban, így ilyen téren is Snyder vágása viszi a prímet. Persze, az erőltetett poénok kikerülése azt is eredményezi, hogy kínos egysorosok helyett a szereplők közti kommunikáció komolyabb alapokra helyeződik, de ez jobban is passzol ahhoz a tónushoz, amit Snyder képvisel.
De még mielőtt az egekbe magasztalnám a rendezőt, érdemes megjegyezni, hogy így, ebben a rendkívül terjedelmes formájában sem lett tökéletes az Igazság ligája. Hiába a jobban elmélyített karakterek, a komorabb hangulat, a logikus történet és a megkapó vizualitás, azért ezekkel nem lehet pótolni azt, hogy egy ilyen nagyszabású filmet erősebb alapokra kellett volna helyezni.
Emellett a soha el nem készülő folytatásokat beharangozó jelenetek is leginkább időhúzásnak érződnek. Értem én, hogy sok rajongót lehet lekenyerezni olyan képsorokkal, ahol eddig nem látott, vagy máshogy ábrázolt karakterek bukkannak fel, ezek azonban nem viszik előre a cselekményt, inkább csak megakasztják azt.
Plusz Supermannal már Whedon se nagyon tudott mit kezdeni és ez ebben a verzióban sincs másképp. Igaz, Snyder legalább következetes az előzményekben felépített figurával és nála azért az erőviszonyok se csúsznak el a kriptoni hős megjelenésével, mint a moziverzióban. Érdemben viszont nem tesz hozzá semmit Superman alakjához, bár egy folytatásban bőven lehetett volna alapozni arra, ami ebben a filmben történt vele.
Összegezve a dolgokat, a Snyder vágás, vagy más nevén a Zack Snyder’s Justice League egy rendkívül hosszú, de igencsak szórakoztató, látványos és helyenként erős drámai töltetekkel rendelkező szuperhős kaland, ami persze nem tökéletes, de még így is reggelire megeszi a 2017-ben mozikba küldött, rommá vágott verziót.
Személy szerint örülnék, ha mégis arra kerülne sor, hogy a Warner/DC ezt a vonalat vinné tovább, de lássuk be, erre vajmi kevés az esély. Azt viszont értékelni kell, hogy ez az alkotás, így, ebben a formában létrejöhetett és akik hozzám hasonlóan szerették a Man of Steelt és a BvS-t, ebben az eposzi hosszúságú Igazság ligájában sem csalódhatnak.

2021-03-23 22:53:49 shrek (2) #33

Fura, mert egyszer sem éreztem úgy, hogy unatkoztam volna a szűk négy óra alatt, mégis úgy keltem fel, hogy ez bizony elég sz@r volt. Tele béna, nonszensz jelenetekkel, ócska szuperhős klisékkel, súlytalan karakterekkel (tisztelet a kivételnek pl. Flash vagy Cyborg), és sajnos a cgi is sokszor volt szembetűnően rossz.

2021-03-22 22:09:24 (I)Driss (4) #32

Simán elképzelhető, elvégre Batman fuckja az utólag felvett rémálomjelenet része.

előzmény: lizardking (#30)

2021-03-22 21:30:29 Livcsy (1) #31

Inkább még ezerszer az Endgame, mint csak egyszer is ez! Ha a pokolra jutok, ez a film fog menni végtelenítve. A lassítás lassításainak lassítása újratöltve. Minden jelenet legalább 2 órával hosszabb, mint amennyire szükséges lenne. Minden eltelt 10 perc olyan volt számomra, mintha legalább két nap lett volna. Linkelek egy jó cikket, ez mindent elmond:
https://hvg.hu/kultura/20210318_zack_snyder_az_igazsag_ligaja_kritika_rendezoi_valtozat_batman_superman_wonder_woman

2021-03-22 19:18:35 lizardking (3) #30

Na, igen, ezzel nagyjából mindent el is mondtál, ami egy kicsit véresebb a megszokottnál :) A két fuckkal kapcsolatban meg nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy direkt rakták bele, hogy biztos legyen az az R, alátámasztandó a DC Snyder-féle komorságát. Mert amúgy csak az erőszak miatt szerintem nem kapta volna meg az R-t, annyira langyos.

előzmény: (I)Driss (#29)

2021-03-22 15:42:48 (I)Driss (4) #29

1. Véresebb a film annál, amit a PG-13 korhatár korlátai megengednek. A parádémonok kiiktatásánál, Steppenwolf felnyársalásánál, kicsit Wonder Woman londoni mentőakciójánál is.
2. A PG-13 lehetővé teszi 1 darab fuck szó kimondását. Ebben a filmben pedig 2 is van, Cyborg-tól és Batman-től.

előzmény: lizardking (#28)

2021-03-22 00:54:33 lizardking (3) #28

Azt valaki megmondaná, hogy ez mitől lett R-besorolású? Amúgy elképesztő, hogy más fórumokon micsoda ömlengés folyik erről a jóindulattal is csak közepesnek nevezhető filmről...

2021-03-20 23:16:28 Gasz András (4) #27

Snyder azóta youtube interjúknak a folytatásra mosollyal a never say nevert mondta :). Gondolom csak a stúdiótól és a HBO MAX os siker esetétől függ. Nekem is a hossza volt rossz egy picit hiszen egy fél óra-1 óra mehetett volna szerintem és jobb koherensebb lett volna a film. Supermannel is elbántak picit az előző két filmben se volt ilyen kemény és erős soha. S emberibb volt még az Acélemberben is mint itt. Pedig az igazi képregényhű Superman a régi Reeve féle. De amúgy a látványvilága, a főtéma, a karakterke jobb kibontása, az utalgatások, a jobb CGI , a háttértörténetek, Steppenwolf motivációja főnöke s tartozása okán ezek tetszettek a 2017 es változathoz képest. A csapatdinamika is jobban működött itt.

75-80%

előzmény: BonnyJohnny (#25)

2021-03-20 14:41:16 TheDriver (4) #26

hátha a fanok elérik, hogy legyen folytatás... :D :D gondolom azért is tette bele :D

előzmény: BonnyJohnny (#25)

2021-03-20 14:08:05 BonnyJohnny (2) #25

Persze, úgy önmagában (egy rövidfilmként) tetszett is volna, de így (hogy nem vezet sehova) 20 felesleges perc volt, az amúgyis túlhúzott filmen.

előzmény: TheDriver (#24)

2021-03-20 14:05:20 TheDriver (4) #24

nálad kuka oké, de szerintem sokaknak bejött...


alapból rohadt érdekes volt, hogy Superman az egyik főgonosz és ismét egymás ellen lennének Barmannel, közben ott van Joker is... és ugye látjuk ki mindenki halt meg...

előzmény: BonnyJohnny (#20)

2021-03-20 14:05:12 Kempesbaba (?) #23

,,Amúgy (számomra) valahol a két film egy három órás keveréke lenne az, amire megadnám a hármast. :)"
Remélem hogy arra már nem vetemednek

előzmény: BonnyJohnny (#22)

2021-03-20 13:40:07 BonnyJohnny (2) #22

Én ilyet nem állítottam. :D
Csak azt mondom, hogy volt egy elég gyenge alapanyag, amit még el is basztak. Snyder most toldozott foltozott rajta, és az elbaszott verziónál jobb is lett, amit csinált, de azért alapvetően gyengus az alap, és ha ki is javított dolgokat, valahol rontott is. (Amit nyert a vámon, elvesztette a réven.) Szóval, az én szememben nem lett jobb.
Amúgy (számomra) valahol a két film egy három órás keveréke lenne az, amire megadnám a hármast. :)

előzmény: Kempesbaba (#21)

2021-03-20 13:32:10 Kempesbaba (?) #21

Na akkor picit vulgárisan: adott egy szarkupac,amit Snyder elkezd ellapátolni,de közben annyira erölködik hogy egy hasonlót-vagy tán nagyobbat-közben ő is kinyom magából? Erre a nagy felhajtás?

előzmény: BonnyJohnny (#18)

2021-03-20 12:56:05 BonnyJohnny (2) #20

Na, igen... az az epilógus egy az egyben kuka nálam. :D
(Csak mert sehova sem vezet. Amúgy valóban érdekes volt.)

előzmény: TheDriver (#19)

2021-03-20 12:39:28 TheDriver (4) #19

húú az a bizonyos epilógus....na ezért tudom sajnálni, hogy nem lesz folytatás...nagyon ígéretes alapötlet lett volna hozzá pedig ... :(

2021-03-20 12:17:17 BonnyJohnny (2) #18

Ben Affleck (aki továbbra is remek Bruce Wayne, és aki továbbra is kigyúrt vállain cipeli a film színészi átlagát) kezdő szcénái tetszettek, de aztán a négy órás film első fél órája után kezdett elegem lenni a lassításokból és a pózolásokból... ez nem sok jót ígért...
A Snyder Cut sajnos csak még többet tartalmaz olyasmikből, amik a mozi verziót és a korábbi Snyder rendezte Superman filmeket rontotta a szememben. A manírok mellett például a logikátlanságok és felesleges pusztítások.
Az érzékeny lelkű, ártatlanokat óvó Wonder Woman tényleg nem talált jobb módot egyetlen ember kiiktatására, mint az épület előtt segíteni összegyűlt rendőröknek a pofájába robbantani a műemléki épület utcafrontját (háta mögött meg a túszok, köztük gyerekek)? Előtte egy tucat rosszarcút kiiktatott minden gond nélkül. Adott illető nem is lőtt rá, éppen újratöltött, úgyhogy még normális emberi sebességgel is megoldható lett volna, nem a kilőtt golyó sebességével mozgó Wonder Womannek.
De aztán elkezdődött a hosszú expozíció. Mitológia építés, karakterek bemutatása nullától. Ez igaz, hogy a mozi verzióval szemben előny, de ugyanúgy hátrány is. Ezt nyilvánvalóan nem egy filmben kellett volna megoldani. Illetve, ha igen, akkor igenis, nem időt fecsérelni rá! (Kérdem én, kellett hosszú expozíció Han Solonak, Jack Sparrownak, Arragornnak?) Ez, így, a film értékét igenis rontja. (Pont ugyan úgy, mint az elkapkodott csapatösszerántás a mozi verzíoban, csak a másik oldalról.) Magyarán, igen, a Snyder Cut kerekebb, egészebb, mint a stúdió nyomásra szétcincált, újravágott, pótforgatott, láthatóan alapjaitól idegen hangulatot is ráerőszakoló mozis verzió. (Bravo!) Cserébe túlhúzott, és sokszor unalmas. De komoly dráma természetesen továbbra sem vált belőle. Nem mintha akkor nem lenne hátrány a túlhúzás és unalmasság, de akkor legalább érthető lenne. De ez továbbra is egy (pejoratív értelemben) snyderes shuperhős mozi, ami továbbra is komolykodni akar, de csak maga alatt vágja a fát ezzel. Meg sem közelíti azokat a morális kérdéseket, mint mondjuk az (általánosan gyerekesnek gúnyolt) Marvelnél a Winter Soldier, vagy a Civil War... vagy akár az Endgame...
Mivel folytatás nélkül marad, sok újonnan behozott szál csak úgy lóg a levegőben. Széthúzza és kuszálja a filmet.
És persze ott van Superman, amihez Snyder nem ért. Nagy kár, hogy az ő kezébe került anno a project. Nagy öröm, hogy nem rontja tovább a levegőt, hatalnas kár, hogy Cavill Supermanjét elpazarolta a stúdió.
Sok minden van, amiről Snyder tehet, még több, amiről Terrio, de nélkülük is, ez a film értelmetlen, beteljesületlen katyvasz. Négy óra az életemből, aminek nincs semmi foganatja.
Erősebb kettes, mint a mozi verzió (miért is tagadnám), de pont ugyan az a színvonal, ami egyes hibákat kijavít, de másokat behoz, valamit még súlyosbít is, van amit meg továbbra is magán hordoz.

2021-03-20 00:19:35 Benny Bug (4) #17

Határozottan jobb a mozis változatnál. Snyder túltolta a lassításokat erősen, de így is több egyénisége van, mint az eredetinek. Az R-besorolás bevállalása merész lépés volt, de jól sült el. A négy óra kicsit soknak érződik, valamivel lehetett volna rövidebb. Viszont a komorabb hangulat átjön és hála égnek az ostoba poénokat is kivágták. Semmi szükség rájuk. Az epilógus meg egyenesen zseniális, Géza pedig továbbra is remek Batman. Snydert meg lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt én mindenképp tisztelem benne, hogy nem próbálta a Marvelt majmolni, míg a DC-filmeket készítette. Jó volt ez, én legalábbis jól szórakoztam.

2021-03-19 20:28:25 Rorschach (3) #16

Hát az be is b*szott volna, igen :)

előzmény: Ninety-Four (#15)

2021-03-19 20:16:45 Ninety-Four (4) #15

Abban egyetértek, hogy Terrio... finoman szólva sem a forgatókönyvírás Shakespeare-je, de azért áldom az eget, hogy legalább David S. Goyer nem vett részt a projektben.

előzmény: Rorschach (#14)

2021-03-19 19:47:32 Rorschach (3) #14

Minőségétől függetlenül, pusztán a keletkezési körülményei miatt kurva emlékezetes film.

Amúgy nyilván koherensebb, mint a moziba küldött változat, nem is akarom annyira utálni, és van egyfajta Snyderes egyénisége is, de ez számomra továbbra is trash - most épp az élvezhető fajtából, DC mértékkel pedig már ez is nagy szó.

Ám rá kellett jönnöm a nézése közben (van ugyebár ideje az embernek morfondízorni rendesen), hogy a hátterében lévő hogyan és miért kezdetű kérdések engem ezerszer jobban érdekelnek, mint maga a kész termék.

Egyúttal ennél a múvinál nagyobb bizonyíték nem kell amellett, hogy a filmkészítés a forgatókönyvvel kezdődik. Hiába kétszer hosszabb a moziverziónál, és különbözik attól 80%-ban, azért bőven látszik, hogy ugyanabból a Chris Terrio-scriptből forgatták mindkettőt. Ez a fegyvertény pedig kb. be is árazza az egészet. Emberünk sajnos még a hollywoodi popcorn mércéjével mérve is két lábon járó tehetségtelenség - az élet kegyetlen tréfája, hogy egy fazon, aki ennyire nem ért ahhoz, amiből megél, mégis hogy képes sikeres karriert építeni, a tömegek legnagyobb kárára.

2021-03-19 15:12:28 whiteman 01 (?) #13

Így van. Egy bizonyos pont után értelmetlen rendezői változatról beszélni, ez egy új film. Egyébként nem tudom a hivatalos definíciót (ha van egyáltalán), hogy az eredeti változat hány százalékát kell tartalmaznia egy rendezői/extended/unrated/recut verziónak, hogy még ugyanarról a filmről beszélhessünk... valaki tudja esetleg?

előzmény: Benny Bug (#12)

2021-03-19 09:32:27 Benny Bug (4) #12

Az eredeti két órás filmből ebben nagyjából fél óra van benne. A maradék három és fél nagy része kivágott anyag vagy a tavaly októberi forgatás eredménye. Tehát azért kicsit több, mint egy, az eredetit 10-20 perccel kibővítő cut.

előzmény: Mizi (#9)

2021-03-19 02:57:25 Fatupi (3) #11

Összességében pozitív a mérleg, de a cselekmény váza ugyanaz, ennélfogva azér' sokkal jobb semmiképp sem lehetett a film (de jóval letisztultabb és par dolog most esett le, hogy miért úgy volt). Egy nagyon kibővített verziója az eredetinek (persze kiírtva belőle Whedon kezenyomát), hálistennek mégsem éreztem a 4 órát, le tudott kötni, guilty pleasure-ként élveztem is, ahogy Snyder többi filmjét.
Lehetne Cyborg cutnak is hívni, mert ő és Flash leginkább a film nyertesei, különösképp előzőhöz sokat tett hozzá a film, de persze Zack Snyder az Zack Snyder, jól megírt karaktereket és jellemfejlődést ne várjon az ember (Aquaman volt a legszürkébb). Rühelltem Whedon giccses stílusát, ahogy a Liga tagjaiból seperc alatt, teljesen hiteltelenül nagybetűs tschaládot rittyentett, ahogy Wonder Woman szerelmetes pillantásokkal vizslatta a földön hancúrozó Superman & Cyborg duót. Ugyanakkor nagyon merev és gépies lett a film azáltal, hogy Snyder minden könnyedebb momentumot kigyomlált a filmből, még ha egynéhány nem is működött - pl WW és Batman közös pillanatait szerettem az eredetiben. Több humánum, több interakció, kevesebb zúzda.
Steppenwolfra kár is szót pazarolni, egy előzőnél jobban kinéző CGI-monstrum (unpopular opinion: Darkseid kinézete viszont vérfagyasztó), habár hasonlókat egy óvodás szokott zsírkrétával rajzolni, mikor próbálja megijeszteni a csoporttársait a világ legijesztőbb szörnyével. A végső leszámolás ellenben sokkal jobban tetszett, igazi csapatmunka volt, ami nem csak Superman megjelenésének köszönhetően lett hazai. A vizionárius rendező a végén azért beintett mindenkinek, egy "nesztek, ezt nem kapjátok meg sosem"-felkiáltással. E kapcsán az az érzésem, hogy szánt szándékkal gerjeszti tovább a feszkót, tele is van már az internet az új hashtagekkel.

+ képarány - idegesítő
++ WW jeleneteinél felcsendülő zene - idegesítőbb
(Elfmant baszogatták? Ilyen szar score-t még nem hallottam, az olykor egy az egyben Zimmertől átvett témáktól eltekintve)
+++ Steppenwolf szinkronja - legidegesítőbb, mintha egy szkafanderből beszélne végig, érdemes eredeti nyelven nézni

2021-03-19 01:45:37 ender1112 (5) #10

Gondolom, azért, mert ez a Zack Snyder változat, egy csomó új jelenettel, míg az előző a Joss Whedon változat.

előzmény: Mizi (#9)

2021-03-18 23:42:28 Mizi (?) #9

Ennek miért van külön lapja, ha nem új film, hanem csak egy rendezői változat? Ennyi erővel a Mennyei Királyság is szerepelhetne kétszer az oldalon.

2021-03-18 23:38:02 Locke(d) (3) #8

Meg annak is, aki ezt nem tudja magában tartani...

előzmény: Kempesbaba (#7)

2021-03-18 21:40:04 Kempesbaba (?) #7

Keze-lába rohadjon le annak a rendezőnek,aki ennyire nem tud gátat szabni az egojának és egy ilyen négy órás szörnyszülöttet rászabadít a nézőkre.

2021-03-18 21:30:51 BalaKovesi (4) #6

Szerintem Cyborg részletesebb bemutatása (értsd: egyáltalán esett róla 2-nél több szó) hozzáadott a filmhez, én ezt a részét boldogan fogadtam, átérezhető volt a helyzete, a Flashből is az a kicsi amit mutattak szerintem gazdagította a filmet, de ezek tényleg nem indokolják ezt a játékidőt.

előzmény: Umberto (#5)

2021-03-18 20:14:54 Umberto (3) #5

Epikusabb, mint a mozis verzió, a vicceskedés jórészt kimaradt (pl. nem volt benne a Kedvencek temetője poén), folyik benne a vér, sötét a képi világ, kellően ijesztőek a figurák. A sztori viszont nem lett jobb mindettől, csak hosszabb.

2021-03-18 19:40:03 The Cortez (?) #4

Az inkább a Watchmen.

előzmény: Jereváni Rádió (#2)

2021-03-18 19:28:37 Xuja (?) #3

Pontosan. Snyder nem készíthetett 7 órás filmet, mert az 14-nek érződne, és még a legelborultabb művészlélek is öncélúnak tartaná.

előzmény: Jereváni Rádió (#2)

2021-03-18 19:26:51 Jereváni Rádió (?) #2

4 órás a film? Ez a képregényfilmek Sátántangója?

2021-03-18 19:11:43 BalaKovesi (4) #1

Még friss (mindössze pár perccel ezelőtti) az élmény, valamint túlságosan sok és tömény ahhoz, hogy teljes és összeszedett véleménnyel szolgáljak. Ami biztos, hogy a szokásos Snyder stílustól épphogy nem lett csömöröm, unni sem igazán untam, ami a játékidőt elnézve nagy szó, a vége felé nagy meglepetésemre még izgultam is, viszont azért hagy némi kívánnivalót maga után a film. Superman visszatérése teljesen súlytalan volt és hidegen hagyott, ahogyan maga a karakter is, nem egyszer vált zavarossá a cselekmény, volt benne pár homályos folt (oké, hogy Darkseid leigázott már ötmilliárd bolgyót, de akkorsem emlékezett, hogy melyik volt az az egy darab, ahol kudarcot vallott?), a filmvégi álomjelenet pedig akármilyen elborult volt a szó jó értelemben véve, de valamiért nagyon rondán volt kivitelezve, főleg a Joker jeleneteinél, mintha a háttér csak mögé lett volna vetítve. Az meg a másik, hogyha Darkseid kis bábját ilyen nehéz volt legyőzni, akkor nála hova fogják tudni még ezt fokozni? Vagyis hova tudták volna. A legnagyobb problémám nem a filmmel van, hanem azzal az agresszióval és frusztráltsággal, amit a film kivált egyes Snyder fanokból. Ez valami kollektív jelenség, ugyanis bárki bármi negatívumot ír a filmről, a rajongók egy része ugyanazokkal a vádpontokkal támadja be az illetőt (nem ért hozzá, nem érti a filmet, manapság mindenki önjelölt kritikus, ne nézze, nem érti a víziót, vagy csak szimplán maradjon csöndben, mindenkinek más a véleménye). Mindezek ellenére nem keserű a szájíz, kevésbé próbál sötétnek tűnni elődeinél, a szép, bár nem túl vaskos üzenete is sokat segít ezen (az a film egyik pontján megjelenő hirdetőtábla a rendező családi tragédiájának ismeretében elég szívszorító). Kicsit sajnálom is, hogy a belengetett történetszálakból nem lesz semmi. Barry sztoriját viszont folytatják, aminek kifejezetten örülök, az ő (illetve Cyborg) jeleneteit éreztem a legkiemelkedőbbnek. Nem tudom mennyi van az utóbbi karakterben, nincs hiányérzetem egy eredetsztori iránt (bár ha lenne se látnék sok esélyt a karakter szerepeltetésére a színész Warneres balhéja után), a Flashből viszont még néznék sokkal többet, a bemutatása is vázlatosabb volt, szóval tárt karokkal várom Muschietti moziját.