Spiral: From the Book of Saw (2021) ☆ 👁

Spirál: Fűrész hagyatéka

(Darren Lynn Bousman)

amerikai-kanadai horror, krimi, thriller

2,2
★★☆☆☆
30 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-06-11 13:01:58 Joeker81 (3) #5

Ez nem a Fűrész hagyatéka számomra, mivel szinte nyomokban sem emlékeztetett egyik korábbi Fűrész-filmre se, sem hangulatában, sem szellemiségében. Egyedül a csapdák voltak itt is igazán érdekesek, bár eléggé lehangoló volt az, miszerint egy másodpercig sem volt kérdéses, hogy egyik áldozat sem menekülhetett meg, és ez bizony egy újabb szög volt a "lehetett volna akár jó film is" koporsójába. A gyilkos alapmotivációja lerágott csont, unalom a köbön. Rontott az is a helyzeten, hogy a film olcsónak hatott végig, mint egyfajta kisiskolás fanmade produkció, amit sikerült tetézni a full pocsék színészi játékkal, bakikkal és logikai buktatókkal. Chris Rock annyira rossz volt, hogy az valami őrület! Egy infantilis-retardált gyerek, aki botox és helyi érzéstelenítés kombóját kapta arcba, amitől felváltva hol motyogott, hol pedig éppenséggel artikulálatlanul ordibált végig a filmben! Attól nem lesz drámai az alakítása, hogy hülye gyerek módjára próbál keménytökű feka zsarut utánozni üvöltözéssel, két forintot nem érő aranyköpésekkel és olyan nézéssel, mint akinek éppen fáj az aranyere. Ráadásul az apját alakító Samuel L. Jackson is annyira illet ebbe a filmbe, mint a sivatagban síelő hóember....kapunk tőle néhány szokásos motherf*ckerozást és egy tiszteségges megdöglést a végén, ennyi. Az egészet pedig izzadságszagú erőlködéssel áthatja a jelenlegi amerikai társadalmi és szociális problémák lufijának áporodott levegője, ami szintén nem segít azon, hogy ez egy jó film legyen. Ha ez a hagyaték, akkor könyörgöm ássuk el ezt a franchise-t, mert kezd büdös lenni a teteme. Egy nagyon gyenge hármas nálam.

2021-06-06 00:19:36 Benny Bug (3) #4

A kettes alatti átlagot látva lelkiekben már a legrosszabbra készültem. Nagyon szeretem az első Fűrészt, 2-3 elment, négyet még megnéztem, de utána kiszálltam, mert már nagyon kezdett süllyedni a színvonal. Tudom nagyjából, mi történt utána, több részletet is láttam belőlük itt-ott, illetve a legutóbbi részt teljes egészében meg is néztem - a gödör legalja volt, nem kellett volna. Mondanom sem kell, elvárások nélkül ültem be rá. Magam is meglepődtem, de egy hármast nekem megér. Végre el mertek távolodni attól, amit egész eddig nyomtak megállás nélkül. Végre egy Fűrész-film Tobin Bell nélkül. A félreértések elkerülése végett, semmi bajom vele, mindazonáltal éppen ideje volt új vizekre evezni. Chris Rock és csapata egy klisékből építkező, jól ismert zsarudráma-thriller hibridet készített, nyomokban egy kis horrorral. Talán a brutalitás is kevesebb, ahogy a csapdák is, amik persze most sem nyújtanak kellemes látványt. Nincs a végén akkora "csattanó", mint megszoktuk, egyszerűbb a történet, meglepetést nehezen okozhatna. A nagyvárosi atmoszféra mégis hozzá tudott adni egy keveset, ami nagy szó, mert én az első rész után egyik rész hangulatát sem tudnám igazán pozitívan kiemelni. Annak pedig örülök, hogy Chris Rock kacsintgat a komolyabb (értsd: nem vígjáték) szerepek felé is. Azért tegyük hozzá, hogy ő az Adam Sandler és haverjai gittegylet egyik visszatérő tagja, szóval ezek után nem tudom nem értékelni, hogy próbál kilépni abból a skatulyából, ami szinte egész eddigi karrierjét jellemezte. Samuel L. Jackson-t pedig személy szerint bármiben szívesen nézem, bár bőven kaphatott volna nagyobb szerepet. A vége annyira nem ütött, nem is a fordulat hiánya miatt, hanem mert gyakorlatilag a folytatásnak ágyaz meg, ami tuti lesz, ha pénzügyileg nyereséges lesz a film Mindent összevetve azonban az alapötlet tetszett, a megvalósítás viszont felemás. Fűrész-mércével nézve nálam megér egy betonbiztos közepest. Legalább a szándék megvolt.
Tudom, hogy senkit nem érdekel, de egyébként ha már Saw-reboot, én tuti csináltam volna egy régivágású, iszonyú feszült, lassan építkező, noir-ba hajló slowburn thrillert egy rutinos "vén róka" zsaru és egy kegyetlen sorozatgyilkos macska-egér harcáról. Lett volna a végén szigorúan egy "csapda" maximum. Persze innen könnyű osztani az észt, ezzel is tisztában vagyok. :D

2021-06-05 07:39:45 Uberunter (?) #3

Addigra el kell tolni három joint-ot...

előzmény: Tóth Menyhért (#1)

2021-06-04 22:52:29 Mario Brothers (3) #2

Igen, sajnos az eddigi Fűrész filmek közül ennek a leggyengébb a végkifejlete. Nem volt egyáltalán rossz film és Chris Rock is remek választás volt a főszerepre, de akkor is csak egy átlagos krimi.

2021-06-04 22:49:39 Tóth Menyhért (3) #1

Nem lenne ez rossz film, ha nem lenne a közepétől annyira nagyon kiszámítható a végkifejlet...