Relic (2020) ☆ 👁

Relikvia

(Natalie Erika James)

amerikai-ausztrál dráma, horror

3,2
★★★☆☆
110 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-04 10:03:23 tomside (4) #16

Valamint annak is lehet örülni, hogy készül a rendező hölgy új filmje, ugyanebben a műfajban.

előzmény: Ubul (#15)

2023-08-04 07:32:27 Ubul (4) #15

örülök, hogy a film ennyi idő elteltével is tud bizonyos aspektusával gondolatokat ébreszteni, és annak méginkább, hogy ezt itt le is írjátok, mert újra kedvet ad arra, hogy megnézzem a filmet :D

2023-08-03 22:06:19 tomside (4) #14

Az mellett, amiket írtatok, nekem a legjobban az emlékezet-épület szimbolika tetszett. A demencia nagyon félelmetes része, amikor a szenvedő magával rántja a szeretteit oda. Az emlékezet tere ebben az esetben az átalakuló, bővülő majd beszűkülő épület. A beszűkülő emlékezet. Annak a horrorjában tapasztalja meg az unoka, hogy miben él a nagyi. Mindenféle sérülttel tanulni kell élni, és a tanulási folyamat tele van - az összes résztvevő számára - fájdalmas pontokkal. A nagyi nyilván nem akar teher lenni, legszívesebben letépné a saját bőrét, ennek a képe az önmarcangolás, önkéselés a vizelet-visszatartási problémás jelenet után. A film egy tanulási folyamat, ahogy a szenvedőt megtanulják kezelni a szerettei. Bőrének lenyúzása nem öncélú horror, hanem egy kiváló kép arra: drága mama, ne takarasd magad, most már értünk, és elfogadunk téged olyannak, amilyen vagy. Ezért is a legfontosabb cetli a filmben az összevert nagymama melletti "I am loved" feliratú. Amit néztünk, egy félelmetes horror, de ha láttuk is, amit néztünk, akkor ez egy csodálatos tanmese a szeretetről mint legfontosabb generációs kapocsról. Nem adok tartós garanciát a négyes osztályzatomra... vagyis annyi biztos, hogy miután lentebb - joggal - hasonlítottátok a Babadookhoz..., szóval ez szerintem jobb.

2021-10-13 20:02:50 Hege (4) #13

Igen, ez azért is jó, mert többféleképpen értelmezhető. "Régen ő cserélte a pelenkádat, most te az övét, nem?"
Az én értelmezésemben ez a film az idős rokonaink iránti felelősségvállalás allegóriája. Volt egy apró visszacsatolás, amikor a kunyhóban elhunyt a nagymama férje teljesen hasonló körülmények között, ahogy később ő is. Az utolsó óráiban - és valószínűleg az utolsó heteiben/hónapjaiban is - a nagymama kitartott mellette, bármennyire is nehéz lehetett neki mind testileg, mind lelkileg. A film végén, az anya ugyanúgy támogatta a nagyit. Annak ellenére, hogy komoly belső őrlődésen ment keresztül, hogy beadja-e idősek otthonába, nem hagyta magára és vele maradt a legnehezebb percekben is.
A zárójelenetnél, mikor befeketedik az anya háta, az talán nem is róla (vagy neki) szól, hanem sokkal inkább a lányának, aki észreveszi azt. Borzasztóan erős jelenet volt, ahogy a 3 generáció feküdt egymás mellett az ágyon. Az anyja iránti felelősség lassan átszáll a lányra.

Összességében számomra egy nagyon erős hatást kiváltó, horrorelemekkel építkező, szívbemarkoló dráma volt.

2021-06-06 21:57:02 lizardking (5) #12

Erre például már nem emlékeztem, de most, hogy mondod, tényleg. Ez szerintem már szabadabban értelmezhető, de számomra a demencia örökletes mivoltát hivatott jelképezni. El tudom képzelni, hogy a rendezőnő fél attól, hogy ő is arra a sorsra jut, mint valamelyik családtagja. De ez már csak spekuláció, akár azt is jelentheti, amit utólag írtál. Igazából azt jelent, amit csak szeretnél, ez benne a jó :)

előzmény: Ubul (#10)

2021-06-06 20:55:01 KicsiPeti (3) #11

Köszi sikerült...

előzmény: Ubul (#10)

2021-06-06 19:38:39 Ubul (4) #10

ki kell jelölni, eltudod olvasni (bár kérdés, hogy min tekinted meg az oldalt, és úgy könnyebb segíteni)

lizardking:

nekem egyes egyedül az nem volt teljesen tiszta, hogy az anyuka miért kezdett szintén "átalakulni", fekete szmötyi volt a hátán neki is, mikor a lánya nézte? Átkarolta az anyja a saját anyukáját, mikor már "lehámozta" róla azt, amit, majd az ő vállán is kezdett megjelenni. Ő korábbi demenciában kezd akkor szenvedni? Vagy épp az, hogy ő is kezdett elidegenedni azzal a saját lánya szemében, hogy a - legkisebbtől most kiindulva - a nagymamát a lánya elfogadta olyannak, amilyen?

előzmény: KicsiPeti (#9)

2021-06-06 15:59:37 KicsiPeti (3) #9

elolvasnám,de nem tudom:(((pedig kiváncsi lennék mit hámoztál ki belöle....

2021-06-06 14:32:34 lizardking (5) #8

Itt fogok reagálni a a kommentedre, de ne félj, használni fogom a spoiler-gombot :) Már nem emlékszem pontosan, de az biztos, hogy az egész film az öregkori demencia allegóriája. Lényegében egy horrortörténet keretein belül, a pszichés állapot fizikai megtestesülésén keresztül meséli el, hogy milyen hatással van az egyénre és a családjára, amikor valaki súlyos demenciában szenved. Elfelejt mindent, nem ismeri fel a saját családtagjait, így furává, szinte idegenné, akár félelmetessé válik azok számára. A történet vége pedig az elfogadást szimbolizálja, hogy bár a nagymama már nem az, aki régen volt, de azért továbbra is családtag, akit szeretnek, és osztoznak minden nehézségben. Én legalábbis így értelmeztem, de szinte biztos vagyok benne, hogy a készítők is. Szerintem egy végtelenül bensőséges film a maga szürreális módján, a rendezőnő valószínűleg saját élményekből dolgozott.

előzmény: KicsiPeti (#7)

2021-06-05 09:30:52 KicsiPeti (3) #7

ez pont az a film ami egyből beránt,semmi lacafaca,beleesünk a történetbe,komor hangulat,jól adagolt feszültség,ördögi tekintetű nagymami,gondolkodás vajon ebből mi sül ki,és nekem pont itt tört el a bicska nyele,mert,nem tartom magam tök hülyének,de valahogy ezt nem értettem meg ....próbáltam....lehet pár dolgon átsiklottam a film nézése közben,nem tudom,de ha valaki kicsit elmagyarázná,pontosan mi is lett a vége,és ami történ miért is történt hálás lennék.
spoilerozni nem ér,privátba jöhet az üzenet:)))))

nálam azért egy jó erös közepest megérdeme a film.....:))

2021-01-02 18:42:30 The Cortez (4) #6

Félelmetes hangulatú, nyomasztó horror ambient zenékkel teleszőtt film, a Russo-fivérekkel & Jake Gyllenhaallal a háttérben. Az alkotás a demenciát mutatja be, méghozzá hitelesen + pontosan, és hogy véletlenül se aludjunk el a nézése közben, pluszban nem kevés misztikummal kedveskednek nekünk az alkotók. Az utóbbi szál nélkül ugyanúgy egy jól működő családi horrordráma lehetett volna belőle, viszont így talán ütősebb. Az anya-lánya-unokája kapcsolatot nem sikerült túlságosan elmélyíteni, de cserébe az öregasszony időnként igencsak creepy, a lezárás pedig rohadtul bizarr.

2021-01-02 02:11:34 lizardking (5) #5

Újabb remek példa arra, hogy a horror nyelvén bármiről lehet beszélni.

2020-11-03 09:05:43 Adam Taylor (3) #4

Elképesztően erőtlen, horrornak gyenge, drámának felszínes film. A hangulatkeltésnek szánt penészes falak nagyjából fél óráig voltak érdekesek, ahogy maga a mozi is. A lezárás egyébként tényleg hatásos, de ez így rettentően kevés.

2020-07-16 20:48:00 Rorschach (5) #3

Fantasztikus film, a Babadook méltó örököse. Végig teljesen szolid volt, az utolsó harmad alatt még egyre erősebbé is vált, a záró jelenet pedig igazi koronaékszere a filmnek - az valami isteni.

Én sok szar futószalag-horrort nézek válogatás nélkül, de pont az ilyen gyöngyszemekért éri meg könyékig merülni a kínálatban. Szerintem a Babadook óta nem láttam ilyen fasza horror-dráma mixet, ez valami tradicionális ausztrál recept lehet.

Bátran nevezzetek be rá, megéri!

2020-07-16 15:36:30 kilépett felhasználó (?) #2

Én túl sok eredeti (vizuális)ötletet nem fedeztem fel, de ettől még kompakt az élmény és tényleg jó, hogy szól is valamiről. Sőt igazából többfajta értelmezése is lehet, ami azért manapság nagyon nem alap egy horrornál. Tetszett, kíváncsi vagyok, hogy merre indul majd el a rendezőnő ezután

előzmény: Benny Bug (#1)

2020-07-14 14:41:16 Benny Bug (4) #1

Végre egy eredeti, ötletes horror, ráadásul elsőfilmes alkotótól. Tekinthetjük a két évvel ezelőtti Örökség szellemi utódjának is, ami nem kis szó. Igazán hatásos, bőr alá kúszó slow burn, ami drámaként is legalább annyira helyt áll. Kellően nyomasztó és rideg mozi, ami rengeteg figyelmet igényel, hogy a cselekményt teljes egészében össze tudjuk rakni. Az utolsó harmad a film legaljasabb része, a lezárás pedig hatásos és működőképes. Majd elfelejtettem, a film szimbolikája is mesteri.
Egyelőre négyes fölé, de az sem kizárt, hogy megy ez még felfelé. Nézzétek! :)