Küldetés (1977) ☆ 👁

(Kósa Ferenc)

magyar dokumentumfilm

4,4
★★★★☆
34 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-09-05 19:07:31 zéel (5) #4

...ha nem tudnám, hogy ez mikor készült, és azt hinném, mai, annyira sokat nem tévednék.
igen, annyi kiegészítéssel, hogy ma már ilyen film, ugye, nem készülne, így aztán betiltami sincs mit
egyébként miután ezt a filmet anno betiltották, levették a mozik műsoráról, onnantól tömegek zarándokoltak a filmre filmklubokba, közönségtalálkozókra
Kósa és Balczó az ország szine minden táját bejárták ezzel a filmmel, miután levették a mozik műsoráról

előzmény: Tenebra (#3)

2019-09-05 13:00:33 Tenebra (5) #3

Igen zseniális alkotás, de hát Kósa Ferenctől nem is vártam mást. Ezúttal mondjuk könnyebb dolga volt, mert sajnos nem kellett mást tennie, csak felvenni a kamerát, és megkeresni ezt a méltatlan módon peremvidékre szorított sportolót, gondolkodót. A gondolkodó pedig itt nagyon fontos kitétel, mert egy birkamentalitást követelő diktatúrában ez a státusz teszi kívülállóvá, marginalizálttá az embert. Balczónak minden mondata, minden szava idézhető, nagy bölcsességet hordoz, és örültem neki, hogy Kósa merte megmutatni magát, illetve mert visszakérdezni, így nemcsak egy beszélőfejes dokumentumfilmről van szó, hanem egy cinéma verités, vagy még inkább részvételi dokuról, amelyben fontos az alkotó gondolata, álláspontja is. Tehát nemcsak az alanyt látjuk, hanem valahogyan azt is, hogy miért készült el ez a film. Láttam Kósával egy 2015-ös beszélgetést, vagy inkább előadást, amelyben arról beszélt, hogy hiába a sok jelenkori elismerés, ahogy őt magát, úgy Balczót sem nagyon rehabilitálták a mai napig. Nem díjak tekintetében, hanem inkább eszmei síkon, eszmei értelemben. Amin szerintem sokan nem lepődünk meg. És egyébként végig arra gondoltam, hogy 40 év ide vagy oda, ha nem tudnám, hogy ez mikor készült, és azt hinném, mai, annyira sokat nem tévednék. Nem akarok politizálni, mindenki értse ezt, ahogy érteni szeretné. Ezt a filmet tényleg az egész országnak látnia kellene nemcsak azért, mert főhőse egy igen értelmes, érdekes ember, hanem azért is, amiket mond a korabeli posványról. Tanulságos, és annak ellenére, hogy filozófiát, történelmet, elvont gondolatokat is beleviszi az igen művelt Balczó, igen egyszerűen magyarázza a lényeget. Szóval talán ma is szemeket nyitna fel ez az elfeledett, illetve Aczélék által eltemetett doku.

2019-05-26 14:13:24 Jereváni Rádió (5) #2

Itt megtekinthető, teljes egészében.

Zseniális minden egyes képsora. Illetve hát, maga Balczó az, aki eszméletlen. Nem egy sportoló néz velem szembe a vásznon, ő több annál, egy mitológiai hőst látok megszólalni. Minden egyes mondatát gyakorlatilag be lehetne rakni az idézetek közé.

Ahogy nézem őt, óhatatlanul eszembe jut: ami Latinovits volt a színészetnek, az Balczó az öttusának. A tépelődő, zseniális értelmiségi, aki soha meg nem alkuszik. A különbség az, hogy míg Balczót az egzakt eredmények igazolták (a vb arany, az vb arany, az olimpiai első helyet sem sem tudták az elvtársak elvitatni soha), addig a színészetben sajnos nincs ilyen objektív mérce. Talán ezért tudták Latinovitsot úgy lenyomni annak idején, Balczóval is megtették ezt, de őt igazolták az objektív eredmények, ez biztos segített túlélni neki. Ezen felül Balczó családot alapított, gyermekei születtek, a Bibliához fordult, és fegyelmezett életvitele miatt nem züllött el, nem lett alkoholista. Szerencsésebb volt.

Balczó az öttusától eljut egészen 1956-ig, a sportról vallott nézetei egyúttal a Kádár-rendszer kőkemény kritikája is, nem csodálom, hogy az aczéli kultúrpolitika betiltotta Kósa Ferenc remekművét.

Nézze meg mindenki, aki teheti.

2011-09-20 01:28:02 coles (4) #1

"Hányni lehet... kiszállni nem érdemes."

[link]

[link]